facebook

02 baner polska gora czyste

Te pyszne czerwcowe owoce można jeść nie tylko same czy w postaci koktajlu. Świetnie nadają się do przeróżnych dań. Przedstawiamy zdrowe i smaczne przepisy truskawkowe na ciepłe dni.

truskawki_spaeden-pl-gazpacho.jpgTruskawkowo-pomidorowe gazpacho
_____________________
Składniki na 4 porcje: • 500 g świeżych truskawek • 5 niewielkich pomidorów gałązkowych • 1 ogórka • 2 papryczki, najlepiej jalapenos • sok z 2 limonek • 3 łyżki miodu • garść posiekanej świeżej mięty • sól i pieprz do smaku • do dekoracji mięta lub inne zioła

Przygotowanie: Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy z szypułek i kroimy na mniejsze cząstki. Pomidory i ogórki kroimy, papryczki siekamy. Wszystkie produkty razem miksujemy do gładkiej konsystencji, doprawiamy do smaku, przelewamy do dużej miski i dobrze schładzamy. Podajemy udekorowane świeżą miętą i kawałkami truskawek.

truskawki_spaeden-pl-jogurt z musem truskawkowym.jpgJogurt organiczny z musem truskawkowym
_____________________
Składniki na 4 porcje: • 2 kubki jogurtu organicznego • 8-10 dużych, świeżych truskawek • 1 łyżeczka octu balsamicznego • 1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie: Umyte i obrane truskawki miksujemy, dodając ocet i cukier. Rozlewamy jogurt do szklanek, na wierzch wlewając lekko schłodzony mus.


truskawki_spaeden-pl-panna cotta.jpgPanna cotta z truskawkami
_____________________
Składniki na 4 porcje po 125 ml: • 100 ml mleka • 400 ml śmietany kremówki • 50 g cukru waniliowego • 3 łyżeczki żelatyny • 2 łyżki wody • truskawki do musu lub podawane w całości

Przygotowanie: Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy, żeby napęczniała. Do rondelka wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy cukier i podgrzewamy aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy żelatynę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Gotową masę chłodzimy w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Przelewamy do foremek, przykrywamy folią spożywczą i schładzamy kilka godzin w lodówce. Aby łatwo było wyjąć z foremek, zanurzamy je w bardzo gorącej wodzie. Wykładamy na talerzyki i podajemy ze świeżymi owocami lub musem truskawkowym.

truskawki_spaeden-pl-truskawkowe fondue.jpgTruskawkowe fondue
_____________________
Składniki: • świeże truskawki • tabliczka gorzkiej czekolady • 1 łyżka miodu • 2 łyżki wody

Przygotowanie: Umyte, nieobrane truskawki delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Połamaną tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej – miseczkę z czekoladą wstawiamy do garnka z gotującą się wodą. Dodajemy miód i wodę, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. Czekoladową masę przygotowujemy tuż przed podaniem i przelewamy do miseczki. Możemy ją postawić na podgrzewaczu, żeby nie zastygła.