facebook

Wyglądają apetycznie, są zdrowe i modne. Najczęściej jemy je w eleganckich sushi barach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je samodzielnie w domu. To wcale nie takie trudne.

Tekst: Marcin Tomczyk

Wszystko zaczyna się od dobrego ryżu...

Kuchnia magazyn eden SPAeden pl ryzRyż do sushi
_____________________

Składniki: • 500 g ryżu do sushi • 850 ml wody • 150 ml octu ryżowego • 1 łyżka brązowego cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie: Ryż opłukać kilkukrotnie w letniej wodzie, pocierając go w dłoniach, jakbyśmy go chcieli umyć. Pod koniec woda po płukaniu ryżu powinna być przejrzysta. Ryż odcedzić i zalać w garnku 850 ml wody. Garnek przykryć i gotować ryż około 30 min. Po tym czasie odkryć garnek i poczekać, aż woda odparuje, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu ryż przełożyć do miski, zalać octem z cukrem i rozbić grudki.


Kuchnia magazyn eden SPAeden pl 03Nigiri giu tataki

_____________________

Składniki: • ryż do sushi • filet wołowy wysokiej jakości • 1 główka czosnku • 500 ml sosu sojowego • oliwa

Przygotowanie: Oczyścić filet wołowy z błon. Czosnek drobno posiekać i zeszklić w rozgrzanym rondlu z oliwą. Odłowić go, zanim zbrązowieje i zrobi się gorzki. Do tej samej oliwy włożyć wołowinę i opiec ze wszystkich stron (czas smażenia według uznania, od 2 do 6 minut). Wołowinę przełożyć do wywaru – 500 ml wody z 500 ml sosu sojowego, żeby się schłodziła. Pokroić plastry w poprzek włókien wołowiny. Uformować kulki ryżu, ułożyć na nich wołowinę, a później wasabi. Można owinąć plastrem ogórka lub nori.


Kuchnia magazyn eden SPAeden pl 04Uramaki z tuńczykiem

_____________________

Składniki: • 1\2 nori • 70 g ryżu do sushi • 100-120 g świeżego filetu tuńczyka • kilka kawałków ogórka, marynowanej rzepy, kiszonego imbiru, awokado i tykwy • wasabi • matka bambusowa

Przygotowanie: Pokroić tuńczyka tak, aby mieć 1 grubszy pasek i 3 płaty jak do nigiri. Na szorstkiej części nori ułożyć ryż tak, aby pozostało 2 cm wolnej przestrzeni. Odwrócić nori na gładką stronę i na nią nałożyć wasabi, pasek ryby oraz warzywa. Całość zwinąć palcami lub z pomocą bambusowej matki do góry. Na wierzchu ułożyć plastry ryby. Wilgotnym nożem pokroić na 6 równych kawałków.


Kuchnia magazyn eden SPAeden pl 05Gunkan maki z ikrą łososia w ogórku

_____________________

Składniki: • 1 ogórek (w miarę prosty) • 50 g ikry łososia • ryż do sushi • wasabi

Przygotowanie: Obrać ogórka bardzo cienko ze skórki tak, aby nie pękła. Pokroić go na paski o wymiarach 3 cm / 7 cm. W dłoniach uformować małe kulki ryżu. Każdą z nich obtoczyć ogórkiem. Na wierzchu ułożyć odrobinę wasabi oraz ikrę.


salatka z osmiornicy org stand Kuchnia magazyn eden SPAeden plTaco sarada czyli sałatka z ośmiornicy

_____________________

Składniki: • 500 g świeżej ośmiornicy • 1 łyżka zielonej herbaty • 1 świeże chilli • 1 ząbek czosnku • 1 cm świeżego imbiru • 1 główka kapusty bok choi • 50 g grzybów enoki, shimeji, shitake • 1 lyżka oliwy • szczypta togarashi (japońska przyprawa 5 smaków)

Przygotowanie: Surową ośmiornicę natrzeć solą morską, po około 30 min. opłukać ją i włożyć do wywaru z zielonej herbaty, dusić razem przez 2 godz. Po wyjęciu ośmiornicy z wywaru natychmiast włożyć ją do lodu. Na rozgrzanej patelni zeszklić posiekane imbir, chilli oraz czosnek. Dodać pokrojoną kapustę bok choi, grzyby oraz ośmiornicę pokrojoną w większe kawałki. Doprawić togarashi i dusić 7-10 min.