facebook

02 baner polska gora czyste

W czerwcu na kilka tygodni na bazarach i w naszych domach pojawia się truskawka – doceniana głównie za walory smakowe. Tymczasem jest to też bomba mineralna i witaminowa, doskonały kosmetyk i afrodyzjak, a przy tym również pomocnik w odchudzaniu.

Tekst: Sylwia Zagórska

Są takie pyszne! Gdy tylko truskawki pojawiają się na straganach, zajadam się nimi bez opamiętania. Z dodatkami i bez, z makaronem lub ryżem. Robię z nich sos do naleśników, mus do deserów, truskawkowy chłodnik czy po prostu koktajl na jogurcie. Piekę placki, tarty, szykuję sernik na zimno z truskawkami czy galaretkę. Dodaję do słodkich sosów do mięs i sałatek. Wreszcie robię przetwory (dżemy, konfitury i kompoty), które pomogą mi przetrwać zimę. Pragnę maksymalnie wykorzystać te kilka tygodni i nacieszyć się owocowym smakołykiem.

Kupuję oczywiście wyłącznie polskie owoce. Wszak jesteśmy truskawkową potęgą i siódmym na świecie producentem, a truskawkę kaszubską (kaszëbskô malëna) zarejestrowano nawet w Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.Truskawka nie jest dziełem natury, lecz człowieka. Powstała na początku XVIII wieku we Francji, ze skrzyżowania dwóch różnych odmian poziomek: wirginijskiej i olbrzymiej chilijskiej. Już w średniowieczu wykorzystywano ją do celów leczniczych. Dziś najbardziej docenia się jej walory smakowe, tymczasem…

Dla zdrowia
Truskawki mają więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfrut. Porcja 100 g świeżych truskawek zawiera 60 mg tej witaminy, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Owoce są też bogatym źródłem praktycznie wszystkich ważnych mikroelementów, jak żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas i mangan. A także witamin z grupy B (poprawiają koncentrację i zapobiegają zawrotom głowy), witaminy E, kwasu foliowego i błonnika. Zawierają związki zapobiegające nowotworom, m.in. flawonoidy, antocyjaniny, kwas elagowy. Zwiększają odporność organizmu, wzmacniają kości i zęby, a także oczyszczają organizm. Mają działanie krwiotwórcze i bakteriobójcze. Chronią przed anemią, cukrzycą i chorobami serca. Są sprzymierzeńcami w walce z chorobami reumatycznymi, schorzeniami nerek i wątroby. Według Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego jedzenie tych owoców pozwala również do późnej starości cieszyć się dobrą pamięcią i sprawnym intelektem.

--------------------

100 g truskawek to:
28 kcal
7,2 g węglowodanów
0,7 g białka
0,4 g tłuszcze
1,8 g błonnik
indeks glikemiczny – 40 

--------------------


Dla urody
Truskawki to naturalny eliksir młodości o pięknym i smakowitym zapachu, często wykorzystywany w kosmetykach. Zawarta w nich witamina C zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry, przyczynia się też do rozjaśniania przebarwień skóry. Wyciąg z truskawek odżywia skórę, odświeża ją i działa bakteriobójczo. Jest też naturalnym blokerem promieni UVA i UVB, dlatego sprawdza się w kosmetykach na lato. Samodzielnie w domu można sobie przygotować truskawkową maseczkę przeciwzmarszczkową (owoce wymieszane z olejem sojowym), rozświetlającą (z truskawek, jogurtu naturalnego i soku z cytryny), odświeżającą (z herbatą i miodem pszczelim) lub nawilżająco-antybakteryjną (z kremem nawilżającym). Ponoć nadaje się też do wybielania zębów.

Dla szczupłej sylwetki
Truskawki są też z powodzeniem stosowane w dietetyce. Zawierają dużo błonnika, który reguluje procesy trawienne i poprawia przemianę materii, pomagając utrzymać szczupłą sylwetkę lub nawet schudnąć. Owoce te są niskokaloryczne, nie zawierają tłuszczu, są zaś bogate w pektyny, które oczyszczają jelita, korzystnie wpływają na florę bakteryjną, a także utrudniają wchłanianie cukrów i tłuszczów. Zawarte w truskawkach enzymy spalają tłuszcz, a bromelina rozkłada białka (enzym znany z preparatów odchudzających), przyspiesza ich przyswajanie i pozwala obniżyć wagę ciała. Problem polega jedynie na tym, że owoce te pobudzają apetyt, a do tego najlepiej smakują z dodatkiem śmietany i cukru – a to już nie jest niskokaloryczne.
Znana jest dieta truskawkowa – w wersji ekstremalnej oparta niemal wyłącznie na truskawkach, w wersji rozsądnej truskawki stanowią częsty dodatek do wielu dań. Tej ekstremalnej nie można stosować dłużej niż 3-4 dni, bo niedobór wielu składników może doprowadzić do niekorzystnych procesów w organizmie. Jeśli jednak truskawki będą dodatkiem do innych, pełnowartościowych produktów, na pewno korzystnie wpłyną na nasze zdrowie.

Founde truskawkowe

Dla rozkoszy
Bita śmietana, szampan, truskawki i wolny wieczór. Coś wam to przypomina? Truskawki wodzą na pokuszeniem nie tylko smakiem i zapachem, ale też wyglądem. Są zmysłowe, czerwone i mają kształt serca, dzięki czemu stały się symbolem Wenus, greckiej bogini miłości. Poza tym zawierają sporo łatwo przyswajalnych cukrów, kiedy więc nabierzemy ochoty na amory, dzięki truskawkom nie powinniśmy stracić animuszu...Dawniej we Francji istniała tradycja przyrządzania zupy truskawkowej dla nowożeńców. Niektórzy wciąż wierzą, że jeśli dwie osoby zjedzą tą samą, przepołowioną truskawkę to połączy je gorące uczucie.

Truskawki uczulają
Truskawki niestety nie są dla wszystkich, gdyż mogą wywoływać uczulenie. Nie powinny ich jeść osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany. Najczęstsze objawy to zmiany na skórze (pokrzywka), czasem biegunka. Truskawkowa alergia najczęściej dotyka dzieci, u dorosłych spotykana jest rzadko. Zdrowemu dziecku można włączyć owoce do jadłospisu po 10. miesiącu życia. Jeśli jest zagrożone alergią (np. w najbliższej rodzinie są alergicy), termin rozszerzenia diety o truskawki warto w porozumieniu z pediatrą opóźnić. W razie wystąpienia objawów, należy je odstawić. Nie trzeba się jednak całkowicie poddawać i warto za jakiś czas, np. za rok podjąć próbę ponownie. Często okazuje się, że to nie sam owoc jest uczulający, lecz substancje konserwujące, którymi został potraktowany. By uniknąć niemiłych niespodzianek warto więc sięgnąć po owoce z uprawy ekologicznej czy rodzinnej.


--------------------

Dobre rady
Truskawki, które kupujemy, powinny być głęboko czerwone, twarde i suche. Nie należy kupować obitych, ani nadpleśniałych. Te średnie są zwykle smaczniejsze niż duże. Najlepsze truskawki to te sezonowe, najlepiej organiczne, a nie szklarniowe. I koniecznie polskie, bo w smaku biją na głowę wszystkie inne. Dobrze umyte w bieżącej wodzie, najlepiej jeść bez dodatków, podając z szypułkami. A jeśli obieramy je do potraw czy deserów, to należy je myć przed obraniem z szypułek, bo dzięki temu nie wypłukujemy soku.

--------------------

Białe truskawki
W Polsce można już kupić pineberry, czyli białe truskawki o smaku ananasa. Truskawki-albinosy mają białą skórkę, czerwone pestki i są niewielkie. Do Europy przywędrowały z Ameryki Południowej. Rośliny są odporne, dlatego można je uprawiać bez dodatkowego opryskiwania.Białe truskawki