Page 58 - Eden_6_2014
P. 58
Zdrowie Nadwrażliwość pokarmowa u dzieci Czy składniki diety, które uważane są powszechnie za zdrowe mogą szkodzić dzieciom? Czy wykluczenie alergii pokarmowej świadczy o tym, że dziecko może bezpiecznie spożywać dany produkt? W jaki sposób sprawdzić, które pokarmy mu służą, a które szkodzą? Tekst: Małgorzata Stańczyk ednym z podstawowych warunków zdrowego rozwoju jednak zdawać sobie sprawę, że jest kilka mechanizmów, jest prawidłowa dieta, która dostarczy dzieciom wszyst- które sprawiają, że niektóre składniki diety dziecka mają kich niezbędnych składników odżywczych. Rodzice szkodliwy wpływ na jego zdrowie i rozwój. Najbardziej zna- Jdysponują rozmaitymi wskazówkami, ujętymi w stan- nym, chociaż nie najpowszechniejszym typem takiej reakcji dardach żywienia dla poszczególnych grup wiekowych. Za- jest alergia pokarmowa. Występuje ona u 4-6% populacji lecenia te są wystandaryzowane i niestety pomijają fakt, że i charakteryzuje się ostrą, natychmiastową, miejscową re- to, co dla większości osób będzie zdrowe, u pewnej grupy akcją organizmu. – Typowa reakcja alergiczna polega na może powodować złe samopoczucie i wprowadzać układ wytworzeniu specyficznych przeciwciał klasy IgE, skiero- immunologiczny w stan ciągłego pobudzenia. – U podłoża wanych przeciwko alergenom pokarmowym. W efekcie, większości nabytych chorób, gnębiących nas współcześnie u dziecka może wystąpić pokrzywka, drętwienie, pieczenie leży nadmierne uaktywnienie układu immunologicznego, i obrzęk warg oraz języka lub gardła, a w skrajnych przy- czyli stan zapalny, który może być wywołany przez produkty, padkach obrzęk Quinky`ego lub reakcja anafilaktyczna, wchodzące w skład naszej diety – mówi dr n. med Teresa które stanowią zagrożenie życia. Bardzo charakterystyczne Partyka Konsultant Programu LEAP. dla alergii jest to, że nawet mała ilość alergenu może wy- wołać reakcję – wyjaśnia Jagoda Koniarek, dietetyk z Labo- ratorium Diagnostycznego ISO-LAB. Alergia to nie koniec Reakcja obronna Każdy rodzic wie, że pożywienie, nawet to najlepszej ja- kości, może wywoływać u dziecka rozmaite objawy. Warto Znacznie powszechniejsze są reakcje nadwrażliwości na nie- które pokarmy. Szacuje się, że występują one u 30-40% osób. Diagnostyka nadwrażliwości na pokarmy Mechanizm ich powstawania również związany jest z funkcjo- nowaniem układu odpornościowego. – Polega on na wywoły- waniu przez antygeny pokarmowe reakcji obronnej ze strony Test MRT (Mediator Release Test) pozwala na wykrycie szkodli- krwinek białych układu odpornościowego, czego skutkiem są wych produktów i ustalenie listy pokarmów, które są niereaktyw- stany zapalne w różnych tkankach i układach naszego organi- ne dla konkretnej osoby, czyli mogą być bezpiecznie spożywane. zmu – tłumaczy Jagoda Koniarek. Na podstawie wyników testu opracowuje się osobisty plan żywie- – W przypadku nadwrażliwości, objawy występują dopiero niowy – Program LEAP, który pozwala na wyciszenie układu im- kilka godzin lub dni po spożyciu pokarmu, są bardzo róż- munologicznego i wycofanie się dokuczliwych objawów. Badanie norodne i mają charakter przewlekły. Powoduje to, że bar- można wykonać u dorosłych i dzieci w każdym wieku. Najczęściej dzo trudno rodzicom metodą prób i błędów ustalić, które zgłaszają się rodzice z pacjentami od drugiego roku życia. składniki je wywołują – dodaje dr n. med. Teresa Partyka. 58 58-59 nadwrazliwosc pokarmowa dzieci.indd 58 2014-05-29 06:25:22