Page 36 - Eden_4_5_2017
P. 36
DOOKOŁA
ŚWIATA
gdzie jest największe skupisko kurortów. rodową sławę zyskał ser Mao, ale w sklepach
Ale i północ, z licznymi pięknymi zatokami można kupić kilka miejscowych gatunków,
np. Cala en Blanes czy Cala Santandria które dojrzewają od trzech tygodni do kilku
w okolicach Ciutadelli, ma do zaoferowania miesięcy. Cenią je i importują nawet Francu-
wiele atrakcji. Jednym z najpiękniejszych zi, najwięksi znawcy i miłośnicy serów.
miejsc jest Arenal d’en Castel. Piękna z Minorki, a konkretnie z Mao, pochodzi
piaszczysta plaża Arenal, łagodny brzeg, najsłynniejszy obok ketchupu sos na świe-
krystalicznie czysta woda i liczne atrakcje cie – majonez. istnieje kilka wersji legendy
dla dzieci w rozlokowanych tam komplek- o jego genezie. Ponoć, kiedy Maó oblegali
sach hotelowych sprawiają, że to ulubiona Francuzi, mieszkańcom nie pozostało pra-
zatoka na urlop z rodziną. wie nic do jedzenie, prócz jaj i oliwy. Jedli
więc jaja na twardo z jajeczno-oliwnym
Gin, sery i homary sosem. Mniej apetyczna wersja mówi o ku-
na Minorce tradycja to podstawa. charce, która sosem tym chciała zatuszo-
najłatwiej zaobserwować to na licznych wać smak nieświeżego mięsa podawanego
fiestach oraz na tutejszych stołach. francuskiemu generałowi.
W miejscowej kuchni można znaleźć W portowych knajpkach na stołach
wpływy kultur panujących na wyspie króluje to, co udało się danego dnia
w przeszłości: arabskie (np. w słodkościach rybakom złowić, czyli przeróżne gatunki
takich jak marcepan), angielskie (gin ryb przyrządzone na wiele sposobów, no
i pudding) oraz francuskie i oczywiście i oczywiście owoce morza. Specjalnością są
hiszpańskie – głównie katalońskie. krewetki, homary i langusty – te najczęściej
Podstawą potraw są produkty pochodzące wyławia się z restauracyjnych akwariów,
z morza i pól. ze względu na czyste środo- tuż przed przyrządzeniem potraw, z któ-
wisko i bliskość morza, minorkańskie mleko rych najsłynniejsza to caldereta de langosta
uznawane jest za jedno z najlepszych w Eu- – gulasz z langusty, ulubiony przysmak
ropie. Podobnie jak tutejsze sery. Międzyna- byłego króla Juana Carlosa.
36 | EDEN | KWIECIEŃ–MAJ 2017
32-37 Minorka_KS_OK.indd 36 20.04.2017 10:46