Page 36 - Eden_4_5_2017
P. 36

DOOKOŁA
               ŚWIATA


                 gdzie jest największe skupisko kurortów.   rodową sławę zyskał ser Mao, ale w sklepach
                 Ale i północ, z licznymi pięknymi zatokami   można kupić kilka miejscowych gatunków,
                 np. Cala en Blanes czy Cala Santandria   które dojrzewają od trzech tygodni do kilku
                 w okolicach Ciutadelli, ma do zaoferowania   miesięcy. Cenią je i importują nawet Francu-
                 wiele atrakcji. Jednym z najpiękniejszych   zi, najwięksi znawcy i miłośnicy serów.
                 miejsc jest Arenal d’en Castel. Piękna   z Minorki, a konkretnie z Mao, pochodzi
                 piaszczysta plaża Arenal, łagodny brzeg,   najsłynniejszy obok ketchupu sos na świe-
                 krystalicznie czysta woda i liczne atrakcje   cie – majonez. istnieje kilka wersji legendy
                 dla dzieci w rozlokowanych tam komplek-  o jego genezie. Ponoć, kiedy Maó oblegali
                 sach hotelowych sprawiają, że to ulubiona   Francuzi, mieszkańcom nie pozostało pra-
                 zatoka na urlop z rodziną.           wie nic do jedzenie, prócz jaj i oliwy. Jedli
                                                      więc jaja na twardo z jajeczno-oliwnym
                 Gin, sery i homary                   sosem. Mniej apetyczna wersja mówi o ku-
                 na Minorce tradycja to podstawa.     charce, która sosem tym chciała zatuszo-
                 najłatwiej zaobserwować to na licznych   wać smak nieświeżego mięsa podawanego
                 fiestach oraz na tutejszych stołach.   francuskiemu generałowi.
                 W miejscowej kuchni można znaleźć      W portowych knajpkach na stołach
                 wpływy kultur panujących na wyspie   króluje to, co udało się danego dnia
                 w przeszłości: arabskie (np. w słodkościach   rybakom złowić, czyli przeróżne gatunki
                 takich jak marcepan), angielskie (gin   ryb przyrządzone na wiele sposobów, no
                 i pudding) oraz francuskie i oczywiście   i oczywiście owoce morza. Specjalnością są
                 hiszpańskie – głównie katalońskie.   krewetki, homary i langusty – te najczęściej
                  Podstawą potraw są produkty pochodzące   wyławia się z restauracyjnych akwariów,
                 z morza i pól. ze względu na czyste środo-  tuż przed przyrządzeniem potraw, z któ-
                 wisko i bliskość morza, minorkańskie mleko   rych najsłynniejsza to caldereta de langosta
                 uznawane jest za jedno z najlepszych w Eu-  – gulasz z langusty, ulubiony przysmak
                 ropie. Podobnie jak tutejsze sery. Międzyna-  byłego króla Juana Carlosa.




















































                  36  |  EDEN |  KWIECIEŃ–MAJ 2017



       32-37 Minorka_KS_OK.indd   36                                                                                            20.04.2017   10:46
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41