Page 71 - Business_SPA_2023
P. 71
oparte o pompę ciepła, dzięki funkcjonowaniu bez emisji leśny w Polsce, również ten obok Uroczyska, objęty ochroną
szkodliwych substancji, gwarantuje znaczne zmniejszenie Natura 2000. W projekcie główną ideą jest jak najmniej-
obciążenia środowiska naturalnego, w tym zerową emisję sza ingerencja człowieka w naturę, tak aby las sam mógł
CO2 w kompleksie hotelowym. regulować swoją kumulację węgla i azotu, magazynować
Ważną inwestycją jest też system odzyskiwania szarej odpowiednią ilość wody. Powalone, zbutwiałe drzewa
wody. Statystycznie zużycie wody w 4* hotelu w Europie są również naturalnym terenem maskującym, np. dla sala-
wynosi od 120 do 780 l na osobę/dobę. Tymczasem tylko mandry plamistej. A stojące, obumarłe drzewa są ulubionym
0,3% zasobów wody na Ziemi jest dla nas dostępne w po- miejscem gniazdowania sów.
staci rzek i jezior. Obecnie ponad 450 mln ludzi na świecie Wyjątkowym projektem jest również odtworzenie sadu
cierpi na stały niedobór wody, a szacuje się, że w 2025 ze starymi odmianami drzew owocowych. W 2022 roku
problem ten dotknie ponad jedna trzecią ludzi na Ziemi. odbyły się nasadzenia różnych gatunków drzew owocowych,
Zestawiając powyższe fakty widać, jakiej wagi nabiera które w przyszłości mają być miejscem chroniącym stare
troska o oszczędne korzystanie z wody. Dzięki systemowi odmiany drzew, w trosce o otaczającą teren Natura 2000.
szarej wody w Uroczysku unika się używania zasobów wody Owoce z sadu będą wykorzystywane w kuchni, dzięki czemu
pitnej do czynności, które tego nie wymagają. goście poznają tradycję i smaki polskiego sadownictwa,
nawet sprzed kilku wieków.
Własne uprawy Na terenie należącym do hotelu zlokalizowane są domki
Obok zamku stworzony został ekologiczny warzywnik i her- dla owadów, które często, zupełnie niesłusznie, kojarzone
barium. Smak warzyw z własnej uprawy na długo pozostaje są ze szkodnikami. W Uroczysku patrzy się na nie jako
w pamięci gości, a satysfakcja płynąca ze zbioru własnych na pożyteczne stworzenia – część ekosystemu. Żywią się
plonów rekompensuje trud włożony w pielęgnację. one, zapylając rośliny, co umożliwia rozwój owoców.
Od 2017 roku 65 ha gruntów ornych wokół Uroczyska W okolicznym Parku Uroczyska Siedmiu Stawów, w któ-
Siedmiu Stawów zyskało status upraw ekologicznych. rym zlokalizowanych jest siedem stawów, trwają prace nad
Oznacza to, że warzywa i owoce trafiające na talerze gości ich nawodnieniem. Część z nich będzie zarybiana natu-
i pochodzące z własnych zbiorów, zostały wyhodowa- ralnie i pozostanie bez dalszej ingerencji człowieka, aby
ne bez użycia pestycydów, środków chwastobójczych wzbogacić ekosystem o niektóre gatunki ryb. Na wiosnę
i sztucznych nawozów. Najwyższej jakości i pełne witamin, 2023 roku będą już widoczne pierwsze efekty tych działań.
m.in. fasola szparagowa, cukinia, jarmuż, buraki, ogórki,
dynia – to składniki wykwintnych dań, które serwowane Zdrowie z natury
są w hotelowej restauracji. Dzięki wszystkim powyższym działaniom goście Uroczyska
mogą czerpać maksimum korzyści z przebywania w eko-
Drugie życie drzew i owadów logicznym hotelu, cieszyć się wszystkimi jego atutami,
W Uroczysku realizowany jest Projekt Drugie Życie Drzew. wypoczywając holistycznie, czerpiąc zdrowie z natury, która
Promowany przez WWF, powstał z myślą o ratowaniu w nienaruszonym stanie otacza Uroczysko Siedmiu Stawów.
Puszczy Białowieskiej, ale ma przełożenie na każdy teren www.uroczysko7stawow.pl
SPAeden.pl SPA biznes - beauty & medical & wellness | 71