Page 59 - Eden_4_5_2017
P. 59
Już 1 maJa rusza 9. edycJa KonKursu Uroda
Perfect sPa awards Moc
kolagenu
Kolagen to najważniejsze białko strukturalne
w organizmie człowieka. Nie tylko jest jednym
z podstawowych budulców narządów,
ale przede wszystkim zapewnia
ich prawidłowe funkcjonowanie.
wybieramy naJlePsze hotele i day sPa TeksT: SylWIA ZAgórSKA
w Polsce i za granicą olagen stanowi mniej więcej ½ masy białek
w naszym organizmie, ale najwięcej występuje
go w skórze, z którą jest najbardziej kojarzony.
Jest go aż 70% wśród wszystkich białek obec-
nych w naszym największym organie. Dlatego
kto właśnie kolagenowi zawdzięczamy zdrową,
młodą i jędrną skórę. Spośród ponad 20 poznanych typów
kolagenu występujących w różnych częściach ciała, najbardziej
powszechny jest kolagen typu I – obecny w skórze, ścięgnach,
kościach, rogówce, płucach i naczyniach krwionośnych. kola-
gen wspomaga pracę wielu narządów takich jak mózg, serce,
wątroba, nerki. Pomaga również w prawidłowym funkcjonowa-
niu stawów, kości i mięśni. Plusy i minusy
Bardzo długo uważano, że kolagen spożywany w pokarmach jest
nieprzyswajalny. okazało się to nieprawdą, a badania wykazały
przyswajalność na poziomie od 3 do 38% według wskaźnika nnu.
Wśród potraw bogatych w kolagen znajdziemy m.in.: galaretki kosmetyki:
z nóżek wieprzowych i cielęcych, auszpik, galaretki owocowe, łatwe w stosowaniu, efekty widoczne, ale tylko na powierzchni skóry
ryby w galarecie, gotowane chrząstki i głowizny, golonki, podroby. działanie ograniczone do skóry, kolagen nie dociera w głąb skóry
Posiłki takie należy spożywać systematycznie (nie można najeść medycyna estetyczna:
się ich na zapas) i do tego równocześnie dbać o odpowiednio przynosi najbardziej spektakularne efekty dla skóry
wysoką obecność witaminy c. drogie i inwazyjne zabiegi
Suplementacja diety:
Kolagen na wagę młodości najwyższa przyswajalność, najlepiej oddziałuje na strukturę
niestety, z wiekiem produkcja kolagenu spada, włókna stają się włosów i paznokci
coraz słabsze, nasza skóra coraz mniej elastyczna, niedobory mają wymaga stałego stosowania
też wpływ na wygląd i funkcjonowanie innych organów, jak włosy,
głosuJ i wygrywaJ! paznokcie, stawy czy mięśnie. Po 25. roku życia procesy syntezy Kolagenowe pożywienie:
naturalne
kolagenu stają się coraz wolniejsze i zaczyna go brakować w or-
co miesiąc cenne nagrody, m.in. Pobyty w sPa ganizmie człowieka. Tracimy aż 1,5% kolagenu rocznie, a pierwsze ograniczona ilość produktów, dieta nie nadająca się dla wszystkich
ubytki najbardziej widoczne są na skórze w postaci zmarszczek,
więceJ na Portalu sPaeden.Pl
KWIECIEŃ–MAJ 2017 | EDEN | 59
58-61_Kolagen_KS_OK.indd 59 19.04.2017 22:40