Page 45 - srodkieden
P. 45

DIETETYK RADZI
                                                                 KUCHNIE ŚWIATA
                                                                            TŁUSZCZE




                                                                                     CENNE




                                                                            JAK ZŁOTO








                                                                        Jeszcze niedawno wybór był niewielki: masło, margaryna,
                                                                      trzy oleje i smalec. Wiedza o nich też nieduża. Dziś tłuszczów,
                                                                       szczególnie roślinnych, jest bez liku. Warto wiedzieć, czym się
                                                                       kierować w ich wyborze, aby zadbać o zdrowie i urodę oraz
                                                                                         wzbogacić swoją kuchnię.


                                                                                          TEKST: ELŻBIETA BOGUSŁAWSKA-PRZYBYSZ





                                                                                         nadmiarze tłuszcze szkodzą, ale w umiarkowanych ilościach
                                                                                        powinny być składnikiem każdej zdrowej diety. Dzienne zapo-
                                                                                        trzebowanie u dorosłych kobiet wynosi 60-90 g, a u mężczyzn
                                                                                        90-120 g, w zależności od tego, czy prowadzą bardziej, czy
                                                                                        mniej aktywny tryb życia. Tłuszcz powinien zapewniać 25-35%
                                                                     Wdobowej dawki kalorii (1 g tłuszczu to 9 kcal).
                                                                       Oprócz dostarczania energii, tłuszcz pełni wiele ważnych funkcji, m.in.: chroni
                                                                     narządy wewnętrzne i utrzymuje je we właściwym położeniu, jest ważnym skład-
                                                                     nikiem błon komórkowych – poprawia kondycję siatkówki oka i innych organów,
                                                                     także mózgu i skóry, przyczynia się też do produkcji wielu hormonów i ważnych
                                                                     substancji wewnątrzkomórkowych. Umożliwia wchłanianie witamin rozpuszczal-
                                                                     nych w tłuszczach (A, E, D i K), dlatego do sałatek koniecznie trzeba dodawać
                                                                     odrobinę dobrego oleju czy oliwy. Jest też nośnikiem smaku i zapachu oraz ułatwia
                                                                     połykanie pokarmu. Nic dziwnego, że lekkie dania pozbawione zupełnie tłuszczu
                                                                     wydają nam się trochę mdłe, nawet jeśli użyjemy wielu przypraw.


                                                                     ACH, TE KWASY!
                                                                     Według zaleceń lekarzy i dietetyków, tylko do 10% dziennej energii możemy po-
                                                                     zyskiwać z kwasów nasyconych. Najwięcej (do 20%) kalorii powinno pochodzić
                                                                     z kwasów jednonienasyconych, a do 10% – z wielonienasyconych. I tym należy się
                                                                     kierować w wyborze tłuszczów.
                                                                       Obiegowa opinia, że w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego przeważają kwasy
                                                                     nasycone, a w roślinnych – nienasycone jest dużym uproszczeniem. Masło ma 55%
                                                                     tłuszczów nasyconych, łój wołowy – 50%, smalec – 47%, ale już tłuszcz gęsi nieca-
                                                                     łe 28%, a kaczy – 33%. Wśród tłuszczów roślinnych znajdziemy zaś prawdziwych
                                                                     rekordzistów, jeśli chodzi o zawartość kwasów nasyconych: olej palmowy ma ich
                                                                     54%, a kokosowy – 86,5%. Ten ostatni do niedawna zachwalano, podkreślając, że
                                                                     mimo swojego składu ma wiele prozdrowotnych właściwości, ale część naukowców
                                                                     to ostatnio podważa.


                                                                     OMEGA OMEDZE NIERÓWNA
                                                                     Tłuszcze roślinne powinny przeważać w diecie, ze względu na zawartość NNKW
                                                                     (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych). Należą do nich głównie

                                                                                               PAŹDZIERNIK-LISTOPAD 2017   |  EDEN |   73



          72-75_tluszcze.indd   73                                                                                               2017-10-22   17:37:28
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50