Page 50 - Eden_3_4_2018
P. 50
APETYT NA
ZDROWIE
DIETA
SPOD MIKROSKOPU
W dietetyce jak w modzie: nie brakuje nowości, a trendy zmieniają się co sezon.
Teraz przyszła pora na dietę prosto spod mikroskopu! Dokładna analiza DNA pozwala bowiem
dobrać taki sposób odżywiania, który najlepiej pasuje do indywidualnej kombinacji genów.
Brzmi jak science-fiction? Być może, ale na jważniejsze, że działa!
TEKST: OLGA MISIAK
adania laboratoryjne to dziś podstawa w diagnostyce w żywności flawonoidy, czyli przeciwutleniacze, u każdej osoby
zdrowia. Naukowcy i skomplikowane urządzenia mogą działać z różną intensywnością. Zbilansowanie diety oraz
potrafią na podstawie niewielkiej próbki naszych dostosowane do genów ćwiczenia (tak, to też jest analizowa-
tkanek (krew, wymaz z policzka, ślina) powiedzieć ne!) i skrojona na miarę twoja własna dieta gotowa!
Bnaprawdę wiele! Taka na przykład analiza krwi to
badanie łatwe, dostępne i często stosowane. Badania DNA to
wciąż pewne novum, które jednak zyskuje na popularności. I nic JAK UZYSKAĆ TAKĄ DIETĘ
dziwnego. Daje ogromne możliwości w leczeniu i profilaktyce Aby otrzymać wytyczne dotyczące diety na podstawie badań
chorób. Jest doskonałym rozwiązaniem również dla osób, które i analizy DNA, przede wszystkim trzeba trochę zainwestować.
chcą schudnąć. W zależności od wariantu taka usługa kosztuje od dwóch do
trzech tysięcy złotych. Samo pobranie materiału do badania jest
banalnie proste. W większości laboratoriów dostaniemy zestaw
CO MA DNA DO CHUDNIĘCIA ze szczegółową instrukcją i kwestionariuszami do wypełnienia.
Na to, jak wyglądamy, ma wpływ wiele czynników. Otaczają- Możemy go zamówić zdalnie lub skorzystać ze wsparcia diete-
ce nas środowisko, sytuacja finansowa, wykształcenie, relacje tyka, fizjoterapeuty, lekarza lub innego specjalisty, który z takim
z ludźmi, charakter, ale bardzo ważne są też geny. W nich zapi- laboratorium współpracuje. W otrzymanym zestawie będzie
sana jest nasza historia, kolor oczu, grupa krwi oraz wiele innych szpatułka do pobrania wymazu, najczęściej z policzka. Zajmuje
informacji. To ekspresja (działanie) genów decyduje o tym, jak to krótką chwilę. Potem zestaw trzeba zapakować i odesłać pod
organizm reaguje na wybrane substancje odżywcze i w jaki spo- wskazany przez laboratorium adres. I to wszystko.
sób je metabolizuje. Specjaliści wydobędą z pobranej próbki całe mnóstwo in-
Nie jest tajemnicą, że złe odżywianie może wpływać na formacji. W zależności od wybranego wariantu badania
rozwój wielu chorób. Na tej samej zasadzie dobre odżywia- przeanalizują określoną liczbę genów, które są istotne dla
nie, dopasowane do potrzeb organizmu, może zdziałać cuda. odżywiania. Im więcej genów jest analizowanych, tym lepsza
Dysponując wynikiem badania DNA, odpowiednią interpretacją będzie informacja zwrotna. Można przyjąć, że optimum to
i ich analizą, to dopasowanie można przeprowadzić niemal per- około kilkudziesięciu genów. Otrzymane wyniki w niczym
fekcyjnie. Dowiadujesz się nie tylko, które produkty spożywcze nie przypominają tradycyjnych wyników badań. Bliżej im do
są dla ciebie szkodliwe, ale też jakie jest twoje zapotrzebowa- książki, w której głównym bohaterem jesteś Ty. W zależności
nie na mikroelementy, czy jak sprawne są twoje mechanizmy od wybranego laboratorium i pakietu, otrzymany wynik może
detoksykacji. Tak dobrany plan dietetyczny niweluje słabości liczyć nawet dwieście stron! Znajdziesz na nich konkretne in-
genetyczne, czyli zmienia sposób, w jaki działają geny – włącza formacje na temat swoich polimorfizmów. Dobre laboratorium
dobre i wyłącza te złe. Taka informacja pomaga chronić orga- tę suchą i niezrozumiałą dla kogoś, kto nie jest genetykiem,
nizm, a jednocześnie pozwala zredukować wagę. Wystarczy wiedzę, łączy w całość z merytorycznym podsumowaniem
wyeliminować produkty, które źle na nas działają i spożywać przystępnymi słowami najważniejszych informacji. Dowiesz
więcej tych, które organizm dobrze metabolizuje. Na przykład się więc na przykład, że być może – podobnie jak około 80
może się okazać, że u jednej osoby wchłania się zbyt dużo procent populacji europejskiej – nie przetwarzasz koenzymu
tłuszczu, który odkłada się w tkankach, a u drugiej tłuszcz Q10 i że jeśli chcesz jak najdłużej zachować młodość, lepiej
spalany jest w całości. U kogoś sód będzie podwyższać ciśnie- będzie jak zastosujesz dietę zawierającą więcej antyoksydan-
nie krwi, a u innej osoby takiego efektu nie będzie. Występujące tów oraz witamin A, C i E.
50 | EDEN | MARZEC-KWIECIEŃ 2018
50-53_dieta_w_GENACH_.indd 50 2018-04-02 18:04:13