Page 20 - Eden_czerwiec_lipiec_2017
P. 20
RAPORT
SPOTKAJ NATURĘ PRZYJEMNOŚCI
Sztuka łączenia wina z Winnicy Pałac Mierzęcin z serwowanymi potrawami,
własne produkty i współpraca z lokalnymi dostawcami, a także szacunek
do tradycji kulinarnej regionu to znaki rozpoznawcze Restauracji Destylarnia.
wupoziomowa Restauracja tradycyjnych składników i nowocze- Menu zmienia się sezonowo, choć są
Destylarnia znajduje się snych receptur oraz umiejętne łączenie dania, którymi można delektować się przez
w budynku dawnej gorzelni potraw z winem i winogronami, co przy- cały rok. Można tu zjeść np. tartę z karme-
na terenie majątku Pałacu nosi efekt w postaci wyjątkowego smaku lizowaną cebulką, winogronami i serem
DMierzęcin Wellness & Wine i jakości serwowanych dań. kozim. Winogrona na sposób wytrawny
Resort. Industrialny wystrój wnętrza łączy Usytuowanie w otulinie Drawieńskiego to charakterystyczny element tutejszej
elementy nowoczesne ze starymi maszy- Parku Narodowego sprawia, że w menu nie kuchni. Sezonowo na stołach goszczą też
nami i urządzeniami gorzelnianymi. Na brakuje potraw bazujących na darach pobli- dania z wykorzystaniem grzybów, dziczy-
piętrze mieści się przytulna restauracja skich lasów i jezior, wzbogacanych o zioła zna, a także ryby, które na trafiają tu wprost
o klimacie angielskiego pubu z kominkiem oraz sezonowe warzywa i owoce uprawiane z pobliskiego jeziora. Złowić można karpie,
i stylowymi meblami. w pałacowym ogrodzie. Dzięki temu goście amury, sandacze, szczupaki.
Serwowane są tu dania kuchni slow mogą delektować się wybornymi daniami, Restauracja służy nie tylko gościom
food, wellness oraz śródziemnomorskiej. ze świeżych, lokalnych składników, których zatrzymującym się w majątku na nocleg.
Liczne nagrody i wyróżnienia (m.in. smak doskonale podkreśla szeroka paleta Jej sława dotarła do mieszkańców Poznania
dwie czapki w przewodniku Gault&Mil- win z Winnicy Pałac Mierzęcin. Aksamitny i okolic, którzy wpadają tu na weekend,
lau) to efekt pasji i doświadczenia Szefa sos na bazie winogron nadaje potrawom żeby spędzić w majątku miło czas, skosz-
Kuchni Dawida Łagowskiego. Restaura- subtelny smak, a słodkie tarty i strudle ze tować dobrego polskiego wina i zdjęć wy-
cję wyróżnia mistrzowskie kojarzenie świeżymi owocami winorośli to doskonałe kwintny posiłek. – Niebanalny industrialny
propozycje na deser. wystrój, zachowane, oryginalne urządzenia
– Zachęcamy naszych gości do zwol- dawnej destylarni, dbałość o detal, przyja-
nienia tempa, delektowania się bliskością zna i troskliwa obsługa to sekret atmosfery,
natury w jej dzikim, ale też uporządkowa- dla której goście do nas wracają – opowiada
nym wymiarze. Wsłuchujemy się w pory Szef Kuchni Dawid Łagowski.
roku i czerpiemy garściami z bogactw Mierzęcin Wellness & Wine Resort to
najbliższego otoczenia. A wszystko z pasją, rozległy majątek, odrestaurowany z troskli-
dbałością o smak i jakość oraz szacunkiem wością i pasją. Poza pałacem, stanowiącym
do tradycji kulinarnej regionu – zapew- klasyczny przykład rezydencji roman-
nia dyrektor obiektu, Tomasz Schulz. Te tycznej, na uwagę zasługują zabudowania
starania doceniła organizacja Slow Food folwarczne. W części z nich znajdują się po-
Polska, przyznając Restauracji Destylar- koje oraz strefa wellness i SPA. Pozostałym
nia pierwszą w województwie lubuskim przywrócono dawne funkcje, jak choćby
rekomendację. stajnia. P
20 | EDEN | CZERWIEC–LIPIEC 2017
20-21_Palac_Mierzecin_2str.indd 20 2017-06-18 22:03:25