Page 69 - Eden_10_2014
P. 69
Kuchnia wellness najlepiej używać ziół. Równie wyraziste w smaku będą piec i gotować. I to też robić z głową. Mało kto wie, tymianek, majeranek czy bazylia. Rybę można zamary- jak ogromne znaczenie ma np. to, w jakiej wodzie nować w skórce z cytryny i w koperku, do tego świeżo gotujemy warzywa. Zielone warzywa powinniśmy mielony pieprz i sól nie jest już potrzebna. Na początku gotować w dużej ilości osolonej wody bez przykry- takiego detoksu oczywiście wiele potraw wyda się bez cia, żeby ulotniły się piekące olejki aromatyczne. Wa- smaku, ale po dwóch tygodniach odkryjemy zupełnie rzywa czerwone, zabarwione karotenem gotujemy nowe walory smakowe potraw. Nawet ziemniaki będą w małej ilości wody z dodatkiem tłuszczu (oliwy lub smaczniejsze. masła, wystarczy odrobina), ponieważ tłuszcz po- Tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez soli i do- zwoli na przyswojenie witaminy A przez nasz orga- prawiają nią wszystko, łącznie z pomidorem na kanap- nizm. Warzywa fioletowe, zabarwione antocyjanami, ce, namawiam do zakupu żywności naturalnej, jak naj- gotujemy z dodatkiem octu lub soku z cytryny, żeby mniej przetworzonej, nieprzemysłowej. Takie produkty nie zniszczyć barwnika. mają swoją historię: wiadomo skąd się wzięły, jak były Nie bez znaczenia jest też to, co pijemy. Tu proponuję hodowane, na jakiej glebie wyrosły, czy były pryskane postawić na wodę mineralną, 1,5 l dziennie to dzienna itd. Pomidor kupiony na targowisku prosto od rolnika norma. Jeśli tego nie robimy, to organizm nie ma moż- może nie wygląda pięknie, ma plamy i jest krzywy, ale liwości wypłukania toksyn. będzie miał wyrazisty, słodki smak. Zachęcam do roz- Osoby, które mają wątpliwości, co i jak jeść, mów ze sprzedawcami, bo produkt, którego pocho- mogą się skontaktować z wyspecjalizowanym die- dzenie znamy, naprawdę smakuje lepiej. tetykiem. Warto się podeprzeć w komponowaniu Gorąco polecam też zadbać o stały dostęp do świe- codziennego menu wiedzą eksperta. Jednak bez żych ziół w domu. Bez względu na porę roku i na to, względu na to, jak jemy i jaką dietę stosujemy, trze- gdzie mieszkamy, można posadzić sobie kilka sadzo- ba pamiętać, że kluczem do zdrowego żywienia nek w doniczce. Nawet w bloku! Nie trzeba hodo- jest… umiar. v wać ziół z nasionek, na targowiskach można kupić gotowe sadzonki. To nie jest żadna nowość. Pamię- tam z dzieciństwa jak mama sadziła w doniczkach na oknie cebulę na szczypior i pietruszkę na natkę. Warto do tego wrócić. Ewa Olejniczak Zdrowa dieta nie oznacza wcale konieczności re- szefowa kuchni w restauracji Soul Kitchen zygnacji ze słodyczy. Fruktoza, czyli naturalny cukier w Warszawie, w wieku 16 lat została uczennicą obecny w owocach, jest nam bardzo potrzebna. Po wyśmienitego szefa kuchni – Kurta Schellera każdym dużym obiedzie czy kolacji powinniśmy zjeść w hotelu Sheraton w Warszawie. Na aukcji deser i taka mała dawka cukru nie zaszkodzi. Jeśli cze- charytatywnej ,,Smaki dobra” sprzedała swoje kolada powoduje, że mamy lepsze samopoczucie, nie danie za rekordową kwotę 50 tys. zł. Była ma powodu, żeby od czasu do czasu nie skosztować prowadzącą i ekspertką kulinarną w programie tortu czekoladowego. ,,Sąsiad na widelcu” w TVP 1. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale też jak jedze- nie przygotowujemy. Warto mniej smażyć, a więcej 69