Page 68 - Eden_10_2014
P. 68
Kuchnia wellness dorSz z laSagne warzywną _____________________ Składniki: • 150 g dorsza • sól, pieprz • 80 g cukinii • 30 g marchewki • 30 g selera • 40 g papryki • 20 ml oliwy • 30 g parmezanu • 3 pomidorki cherry • 1 cytryna Przygotowanie: Dorsza doprawić solą, pieprzem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120°C na 15-20 min. Cukinię cienko pokroić w plasterki. Marchew pokroić obieraczką do warzyw w cienkie plastry. Selera i paprykę również pokroić w cienkie plastry. Cukinię i paprykę zgrillować (kilka zostawić do dekoracji). Wszystkie warzywa ułożyć jeden na drugim i przesypać parmezanem. Włożyć do piekarnika razem z rybą. Następnie sparzyć skórkę papryki i zdjąć. Gotową rybę udekorować papryką i pomidorkami. Podawać z cząstkami cytryny. krewetki faSzerowane grzybami _____________________ Składniki: • 23 krewetki surowe rozmiar 16/20 • 100 g kurek • 20 g szalotki • 50 ml oliwy • 3 g natki pietruszki • 40 g rukoli • 2 g orzeszków pinii • sól, pieprz • sok z cytryny Przygotowanie: Krewetki rozbić na folii spożywczej za pomocą tłuczka do mięsa. Kurki z posiekaną szalotką podsmażyć na łyżeczce oliwy. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Farsz położyć na środek każdej krewetki i formować kuleczki. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 130°C na 3 min. Z rukoli, pinii i pozostałej oliwy zrobić pesto: zmiksować razem z dodatkiem soli, pieprzu oraz odrobiny soku z cytryny. Sałatka z kaczką _____________________ Składniki: • 1 pierś z kaczki • 50 g mieszanych sałat • 30 g kopru włoskiego • 2 truskawki • 1 pomarańcza • 1 łyżeczka miodu • 30 ml oliwy • 1/2 cytryny • 5 g liści bazylii Przygotowanie: Kaczkę położyć na zimnej patelni od strony skóry i rozgrzewać powoli, aby wytopić tłuszcz. Następnie obsmażyć z drugiej strony i jeżeli trzeba, wstawić jeszcze na 5 min. do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Sałatę umyć i ułożyć na talerzu. Koper włoski bardzo cienko pokroić i ugotować w soku z pomarańczy wraz z cząstkami pomarańczy. Miód, oliwę, sok z cytryny i bazylię zmiksować, tak przygotowanym dressingiem polać sałatę. Truskawki umyć i oczyścić, pokroić. Posypać nimi sałatę. Podawać razem z usmażoną kaczką. krewetki z SoSem Pomidorowym _____________________ Składniki: • 3 krewetki 16/20 • 30 ml oliwy • sól, pieprz • 20 g masła • 1 szalotka • 100 g pomidorów malinowych • 1 plasterek szynki dojrzewającej • 1 jajko przepiórcze • 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Krewetki oczyścić i podsmażyć na odrobinie oliwy z posiekanym czosnkiem i doprawić solą i pieprzem. W garnuszku podsmażyć na części masła szalotkę i następnie dodać pomidora bez skórki i nasion, pokrojonego w kosteczkę. Zaciągnąć pozostałym masłem. Z szynki zrobić chipsa: ułożyć na pergaminie i wstawić do gorącego piekarnika. Jajko gotować we wrzątku przez około 2 min, ostudzić i obrać. Wszystkie składniki ułożyć razem na talerzu. 68