Page 66 - Eden_10_2014
P. 66
Kuchnia wellness Zdrowie z talerza Zdrowa kuchnia nie jest terminem naukowym i każdy może rozumieć ją inaczej. Dla mnie to przede wszystkim zbilansowane menu, które jest dobre dla organizmu. W praktyce zwykle oznacza to, że nie opychamy się tłustymi rzeczami. Ale jest też kilka innych równie ważnych wytycznych, do których warto się zastosować. Tekst: Ewa Olejniczak rganizm człowieka najlepiej toleruje pro- miejscowości. Oczywiście w przypadku dużych miast dukty sezonowe, właściwe dla naszej sze- promień musi być większy, bo w centrum Warszawy rokości geograficznej. Jeżeli jest lato, ko- nikt nie wyhoduje truskawek. Orzystajmy z bogatego wyboru lokalnych Był taki okres w gastronomii, kiedy wszyscy zachwy- warzyw i owoców. Powinniśmy jeść przynamniej 5 cali się kebabami i innymi fast foodami. Jeśli zdrowa porcji dziennie. To samo zdrowie. Zimą, kiedy o taki dieta jest naszym celem, warto zrezygnować nie tylko wybór trudniej, bazujmy na warzywach korzeniowych, z nich, ale też z używania tzw. gotowych produktów: które się najlepiej przechowują oraz na jabłkach. mieszanek przyprawowych, sosów i zup w prosz- Wiem, że wtedy najlepiej smakują cytrusy i że teraz ku oraz gotowych dań obiadowych. Wpisuje się to w możemy mieć dowolny produkt z każdego zakąt- w ogólny trend kulinarny dzisiejszych czasów: teraz ka świata, ale to nie są produkty dla nas naturalne. wracamy do gotowania w domu i do sprawdzonych Za to polecam w mroźne dni sięganie po przetwory przepisów naszych babć i mam. Cieszy mnie to, bo je- i mrożonki dobrej jakości. Zwłaszcza mrożonek nie stem zwolenniczką właśnie takiej kuchni. trzeba się bać: są to zwykle owoce zbierane w wyso- Trzeba pamiętać, że zdrowa dieta powinna być bo- kim sezonie, mrożone szybko w niskiej temperaturze, gata w zdrowe tłuszcze np. oliwę i masło. Są one nie- dzięki czemu nie tracą witamin ani swoich walorów zwykle ważne z wielu powodów, np. niektóre witaminy smakowych. Trzeba tylko pamiętać, że owoce rozmra- rozpuszczają się tylko w tłuszczach. Warto też zwrócić ża się powoli, nie w mikrofalówce czy ciepłej wodzie, uwagę na to, czym doprawiamy potrawy. W zdrowej ale w temperaturze chłodniczej. Świetnie nadają się żywności nie powinno być za dużo soli i cukru. Nieste- do rozmaitych koktajli, syropów, galaretek czy prze- ty, jednego i drugiego używamy w nadmiarze. Sól i cu- cierów. Sami też możemy mrozić owoce. Pamiętajmy kier są prawie w każdym produkcie, który spożywamy, tylko, żeby nie wkładać ich do worków i pojemników przez co np. soli spożywamy 15 g zamiast 5 g – to 300 za dużo. Lepiej zamrozić je rozłożone luźno na blasz- proc. dziennej normy! Kiedy człowiek rodzi się, nie zna ce, a dopiero potem przesypać. smaku słonego. Małe dzieci jedzą papki bez soli, które Jestem zwolenniczką zwracania uwagi także na dorosłym wydają się mdłe. Z czasem dzieci rosną, a żywnościokilometry. Im bliżej nas coś zostało wypro- rodzice gotując dla nich potrawy, solą coraz więcej. To dukowane, tym lepiej. Takie jedzenie jest świeże, bo zły pomysł! Lepiej jak najdłużej utrzymywać sól z dala nie musi podróżować statkami, samolotami i najlepiej, od dzieci, a dorosłych odzwyczajać od niej stopniowo. jeśli zostało zebrane w promieniu 30-50 km od naszej To nie jest wcale takie trudne. Do doprawiania potraw 66