Page 75 - Eden_7_8_2014
P. 75
Kuchnia wellness TRUSKAWKI SMAŻONE Z POMARAŃCZAMI I ROZMARYNEM _____________________ Składniki na 10 porcji: • 500 g świeżych truskawek • 300 g cukru • 2 pomarańcze • sok z 2 pomarańczy • 3 gałązki rozmarynu Przygotowanie: pomarańcze umyć, obrać i wyfiletować, rozmaryn drobno pokroić. Cukier skarmelizować delikatnie na patelni, aby uzyskał jasnobrązowy kolor. Dodać odszypułkowane, umyte i osuszone truskawki, sok z pomarańczy, rozmaryn i filetowane pomarańcze. Całość smażyć przez chwilę, a następnie przełożyć do naczyń. Tak przygotowany deser można podawać z lodami waniliowymi. KREWETKI KRÓLEWSKIE Z PATELNI Z POMIDORAMI I ZIOŁAMI _____________________ Składniki dla 4 osób: • 600 g krewetek Black Tiger 16/20 • 2 cebule szalotki • Miąższ z 4 pomidorów • Kilka listków świeżej bazylii • 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku • sok z 1 cytryny • ½ szklanki białego wina • 2 łyżki masła ziołowego • 1 posiekana czuszka • 1/4 szklanki oliwy z oliwek • sól, chili pieprz cayenne Prymat Przygotowanie: posiekaną szalotkę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać umyte i oczyszczone krewetki, smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, czuszkę, sok z cytryny, białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe i świeżą bazylię. Doprawić do smaku solą i chili pieprz cayenne. Podawać z ryżem lub ciepłą białą bagietką. OSTRYGI BELONS _____________________ Bardzo płaskie ostrygi z Bretanii o delikatnym orzechowym smaku Składniki dla 4 osób: • 20 ostryg Belons • 4 cytryny Przygotowanie: ostrygi podajemy z pokrojoną w ćwiartki cytryną lub z sosem do ostryg przygotowanym z dwóch drobno pokrojonych szalotek z dodatkiem 100 ml czerwonego octu vinaigrette. 75 Kuchnia_artykul.indd 75 2014-07-14 19:11:57