Page 74 - Eden_7_8_2014
P. 74
Kuchnia wellness Ulubione afrodyzjaki Roberta Sowy: Awokado, truskawki, befsztyki (zwłasz- na to pytanie. Czy smakuje mu bardziej danie przy- cza krwiste lub tatarskie), cebula (szcze- gotowane z torebki, czy ze świeżych, naturalnych gólnie zupa cebulowa), czekolada, produktów? Tak samo działa to w przypadku afro- dziczyzna, grzyby (smardze, trufle), jaj- dyzjaków. Unoszący się aromat dania wprawia nas ka (szczególnie przepiórcze), kawior, w niezwykły nastrój. Jemy, rozkoszując się smakiem małże, miód, orzechy włoskie, ostry- nieocenionych kulinarnych smakołyków. gi, pory, ryby (polecam sardynki), se- Ale romantyczną kolację można też zaserwować ler, sery (roquefort, sery kozie), suszone w wersji dla początkujących: sprawdzi się nawet je- owoce (daktyle, figi, morele), szparagi. dzenie przyniesione z pobliskiej chińskiej restauracji Przyprawy: chili, chrzan, cynamon, czo- i ładnie podane czy kupny pieczony kurczak, podgrza- snek, cząber, gałka muszkatołowa, imbir, ny przed podaniem w piekarniku. Jeśli ktoś nie wierzy kardamon, pieprz, pieprz kajeński, wa- w swoje zdolności kulinarne oraz w przypadku trud- nych potraw, takich jak dziczyzna, grzyby, polecam nilia, kapary, seler. Z ziół mogę polecić skorzystanie z restauracji. Będziemy mieli pewność, że lubczyk ogrodowy, miłorząb, żeń-szeń. produkty są świeże, a co najważniejsze – sprawdzone. Wśród napojów najbardziej zmysłowo po- A czy zadziałają? Jestem przekonany, że jeśli będą do- działają: czekolada, kakao, kawa, szam- brze przyrządzone, ładnie podane i po prostu smacz- pan, różne koktajle alkoholowe i mleczne, ne, to dobry nastrój będzie gwarantowany. v mleko kozie. CZEKOLADA NA GORĄCO Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI _____________________ Składniki: • 1 l mleka • 500 ml śmietany 36% • 500 g gorzkiej czekolady • 1 łyżeczka przypraw korzennych Przygotowanie: mleko i śmietanę zagotować. Czekoladę pokroić na małe kawałki i stopniowo dodawać do mleka, cały czas mieszając. Dodać przyprawy korzenne i gotować kilka minut na małym ogniu. Gotowa do picia czekolada powinna być lekko zagęszczona i jedwabista. MULE W BIAŁYM WINIE _____________________ Składniki dla 4 osób: • 5 kg muli (omułków) • 100 g masła • 1 cebula • 8 ząbków czosnku • 2 czerwone papryki chili • 500 ml wytrawnego wina • 2 liście laurowe Prymat • sól, świeżo mielony czarny pieprz Prymat• 1 pęczek świeżego kopru Przygotowanie: omułki dokładnie umyć, otwarte wyrzucić. Cebulę i czosnek obrać i grubo posiekać. Paprykę przeciąć wzdłuż, usunąć pestki, a następnie drobno posiekać. W bardzo dużym garnku na maśle podsmażyć cebulę, czosnek, paprykę i liść laurowy. Dodać wino, doprawić solą i pieprzem. Włożyć mule, przykryć pokrywką i ogrzewać 10 minut. Po upływie tego czasu większość skorupek powinna się otworzyć, jeśli nie, należy gotować je kolejne 2-3 minuty. Skorupki, które po tym czasie się nie otworzą należy wyrzucić. Tak przygotowane mule posypać świeżo posiekanym koperkiem. Podawać z bułką, którą podczas jedzenia zbieramy z talerza sos. 74 Kuchnia_artykul.indd 74 2014-07-14 19:11:52