Page 78 - EDEN_08-09_LR
P. 78
APETYT
NA ZDROWIE
MAŁA CZARNA SZKODZI SERCU NAPÓJ TEN PRZYCZYNIA SIĘ DO POWSTAWANIA
fałsz WRZODÓW
Okazuje się, że kawa chroni nasz najważniejszy mięsień, szcze-
gólnie u kobiet, bo zmniejsza ryzyko zawału, gdy jest spożywana fałsz
w niewielkich ilościach. Jedno z badań przeprowadzonych w Ka- Główną przyczyną wrzodów są bakterie Helicobacter pylori. Kawa
liforni pokazało, że osoby, które piją 1-3 filiżanki kawy dziennie, jedynie zawiera substancje drażniące, które powodują zwiększo-
są dużo rzadziej hospitalizowane z powodu zaburzeń rytmu serca ne wydzielanie soku żołądkowego, co może nasilić dolegliwości
niż inne. Aromatyczny napój zawiera dużo flawonoidów, które u wrzodowców, szczególnie jeśli piją ją na czczo. Dlatego powinni
m.in. zapobiegają miażdżycy. Według badań opublikowanych oni unikać kawy albo pić jej łagodniejsze wersje, na pewno muszą
przez „Journal of American Asociacion”, u osób zdrowych i nie- zrezygnować z parzonej po turecku, mogą sobie za to czasem
palących kawa pita w małych ilościach nie podnosi też ciśnienia. pozwolić na słaby napój z ekspresu z mlekiem.
Nieco inaczej jest jednak u palaczy. U nich kofeina działa inaczej,
bo szybciej się metabolizuje, z tego powolu często pochwaniają
oni duże ilości kawy. W efekcie dochodzi do zwiększenia liczby KAWA ODCHUDZA I CHRONI PRZED CUKRZYCĄ
skurczów serca i podwyższenia ciśnienia, ale główną winowajczy- prawda
nią jest tu nikotyna. Dotyczy to jednak tylko czystego naparu, który pobudza metabo-
lizm, wspomaga czynność jelit i zapobiega zaparciom, zawiera też
KAWA CHRONI PRZED NOWOTWORAMI niewiele kalorii – filiżanka espresso ma ich zaledwie 2-5. Dodatek
I ALERGIAMI mleka i cukru lub słodkiego syropu znacznie podnosi jednak war-
tość energetyczną, szklanka latte z bitą śmietaną i syropem kar-
prawda melowym w popularnych kafejkach sieciowych może mieć nawet
Naukowcy z Harvard School of Public Health 450 kcal! Regularne picie niesłodzonej kawy zmniejsza wrażliwość
odkryli, że wypijanie kilku filiżanek kawy na insulinę oraz przyspiesza metabolizm cukrów, przez co zacho-
dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania rowalność na cukrzycę spada o 1/4.
na raka prostaty aż o 60 proc. Właściwości
takie ma nie tylko zwykła kawa, ale i bez- WPŁYW NA ZDROWIE ZALEŻY OD TEGO, JAKĄ
kofeinowa. Kanadyjscy badacze wykryli, że KAWĘ PIJEMY
kawa zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia
nowotworu piersi u kobiet, które są na niego gene- prawda
tycznie narażone. Im krócej ziarna mają kontakt z wrzątkiem, tym mniej szkodli-
Inne doniesienia mówią, że kawa chroni przed zachorowaniem wych substancji wydostaje się do naparu. Najlepiej pić napój pa-
na raka jelita grubego i okrężnicy oraz skóry. Poza tym napój ten rzony w ekspresie (idealny to ekspres 15-barowy, bo woda bardzo
obniża poziom histaminy w organizmie, dzięki temu zmniejsza szybko przepływa w nim przez zmielone ziarna) lub makinetce.
reakcje alergiczne. Kawa po turecku ma wprawdzie najwięcej kofeiny i polifenoli, ale
też zawiera diterpeny, związki uwolnione z tłuszczu kawowego,
które podnoszą poziom cholesterolu we krwi i mogą obciążać
PO WYPICIU KAWY MOŻNA DOSTAĆ MIGRENY wątrobę. Napoje instant są najbardziej przetworzone, wzbogaco-
fałsz ne o sztuczne dodatki – barwniki, konserwanty. Kawa rozpusz-
Jest odwrotnie. Kofeina powoduje zwężenie światła naczyń czalna zawiera też nikiel i ochratoksynę, które – jeśli dostarczymy
krwionośnych w mózgu, co sprzyja łagodzeniu niektóryh bólów ich organizmowi zbyt dużo – są szkodliwe. Poza tym ten rodzaj
migrenowych, dlatego często dodaje się ją do tabletek od bólu napoju często wytwarza się z ziarem gorszej jakości, a sam proces
głowy. produkcji pozbawia je większości dobrych dla zdrowia polifenoli.
KAWA WYPŁUKUJE MINERAŁY KAWA UZALEŻNIA
prawda fałsz
Ubytek jest jednak symboliczny. Stratę wapnia zrównoważy- Napój ten stymuluje ośrodkowy układ nerwowy i z czasem wpływ
my, dodając do napoju 2 łyżeczki mleka. Magnez uzupełnimy, ten może słabnąć, a to powoduje, że trzeba wypić więcej kawy, aby
jedząc kostkę gorzkiej czekolady. Kawa, podobnie jak herbata, osiągnąć pożądany efekt pobudzenia. Odstawienie małej czarnej
utrudnia przyswajanie żelaza, bo zawiera taniny, które obni- nie wywołuje jednak typowych objawów uzależnienia, a jedynie
żają wchłanianie tego pierwiastka. Dlatego powinno się pić lekkie rozdrażnienie, ból głowy czy kłopoty z koncentracją, które
te napoje nie wcześniej, jak pół godziny po posiłku bogatym nie trwają dłużej niż kilka dni. Kawa powoduje zwiększone wy-
w żelazo. dzielanie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia, oraz dopami-
ny, odpowiedzialnej za uczucie zadowolenia. Nie wykryto w niej
jednak żadnej substancji, która działałaby podobnie uzależniająco,
jak papierosy czy alkohol. Przyzwyczajamy się do samego rytuału
picia kawy – zwykle jest on przyjemny, dlatego już czując sam
zapach ziaren mamy pozytywne skojarzenia.
78 | EDEN | CZERWIEC-LIPIEC 2017
76-78_Kawa_prawda i mity.indd 78 2017-08-20 18:57:47