Page 78 - EDEN_08-09_LR
P. 78

APETYT
                 NA ZDROWIE


                   MAŁA CZARNA SZKODZI SERCU                                NAPÓJ TEN PRZYCZYNIA SIĘ DO POWSTAWANIA
                   fałsz                                                    WRZODÓW
                   Okazuje się, że kawa chroni nasz najważniejszy mięsień, szcze-
                   gólnie u kobiet, bo zmniejsza ryzyko zawału, gdy jest spożywana   fałsz
                   w niewielkich ilościach. Jedno z badań przeprowadzonych w Ka-  Główną przyczyną wrzodów są bakterie Helicobacter pylori. Kawa
                   liforni pokazało, że osoby, które piją 1-3 filiżanki kawy dziennie,   jedynie zawiera substancje drażniące, które powodują zwiększo-
                   są dużo rzadziej hospitalizowane z powodu zaburzeń rytmu serca   ne wydzielanie soku żołądkowego, co może nasilić dolegliwości
                   niż inne. Aromatyczny napój zawiera dużo flawonoidów, które   u wrzodowców, szczególnie jeśli piją ją na czczo. Dlatego powinni
                   m.in. zapobiegają miażdżycy. Według badań opublikowanych   oni unikać kawy albo pić jej łagodniejsze wersje, na pewno muszą
                   przez „Journal of American Asociacion”, u osób zdrowych i nie-  zrezygnować z parzonej po turecku, mogą sobie za to czasem
                   palących kawa pita w małych ilościach nie podnosi też ciśnienia.   pozwolić na słaby napój z ekspresu z mlekiem.
                   Nieco inaczej jest jednak u palaczy. U nich kofeina działa inaczej,
                   bo szybciej się metabolizuje, z tego powolu często pochwaniają
                   oni duże ilości kawy. W efekcie dochodzi do zwiększenia liczby   KAWA ODCHUDZA I CHRONI PRZED CUKRZYCĄ
                   skurczów serca i podwyższenia ciśnienia, ale główną winowajczy-  prawda
                   nią jest tu nikotyna.                                    Dotyczy to jednak tylko czystego naparu, który pobudza metabo-
                                                                            lizm, wspomaga czynność jelit i zapobiega zaparciom, zawiera też
                   KAWA CHRONI PRZED NOWOTWORAMI                            niewiele kalorii – filiżanka espresso ma ich zaledwie 2-5. Dodatek
                          I ALERGIAMI                                       mleka i cukru lub słodkiego syropu znacznie podnosi jednak war-
                                                                            tość energetyczną, szklanka latte z bitą śmietaną i syropem kar-
                                 prawda                                     melowym w popularnych kafejkach sieciowych może mieć nawet
                                   Naukowcy z Harvard School of Public Health   450 kcal! Regularne picie niesłodzonej kawy zmniejsza wrażliwość
                                    odkryli, że wypijanie kilku filiżanek kawy   na insulinę oraz przyspiesza metabolizm cukrów, przez co zacho-
                                    dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania   rowalność na cukrzycę spada o 1/4.
                                    na raka prostaty aż o 60 proc. Właściwości
                                    takie ma nie tylko zwykła kawa, ale i bez-  WPŁYW NA ZDROWIE ZALEŻY OD TEGO, JAKĄ
                                    kofeinowa. Kanadyjscy badacze wykryli, że   KAWĘ PIJEMY
                                  kawa zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia
                               nowotworu piersi u kobiet, które są na niego gene-  prawda
                   tycznie narażone.                                        Im krócej ziarna mają kontakt z wrzątkiem, tym mniej szkodli-
                   Inne doniesienia mówią, że kawa chroni przed zachorowaniem   wych substancji wydostaje się do naparu. Najlepiej pić napój pa-
                   na raka jelita grubego i okrężnicy oraz skóry. Poza tym napój ten   rzony w ekspresie (idealny to ekspres 15-barowy, bo woda bardzo
                   obniża poziom histaminy w organizmie, dzięki temu zmniejsza   szybko przepływa w nim przez zmielone ziarna) lub makinetce.
                   reakcje alergiczne.                                      Kawa po turecku ma wprawdzie najwięcej kofeiny i polifenoli, ale
                                                                            też zawiera diterpeny, związki uwolnione z tłuszczu kawowego,
                                                                            które podnoszą poziom cholesterolu we krwi i mogą obciążać
                   PO WYPICIU KAWY MOŻNA DOSTAĆ MIGRENY                     wątrobę. Napoje instant są najbardziej przetworzone, wzbogaco-
                   fałsz                                                    ne o sztuczne dodatki – barwniki, konserwanty. Kawa rozpusz-
                   Jest odwrotnie. Kofeina powoduje zwężenie światła naczyń   czalna zawiera też nikiel i ochratoksynę, które – jeśli dostarczymy
                   krwionośnych w mózgu, co sprzyja łagodzeniu niektóryh bólów   ich organizmowi zbyt dużo – są szkodliwe. Poza tym ten rodzaj
                   migrenowych, dlatego często dodaje się ją do tabletek od bólu   napoju często wytwarza się z ziarem gorszej jakości, a sam proces
                   głowy.                                                   produkcji pozbawia je większości dobrych dla zdrowia polifenoli.


                   KAWA WYPŁUKUJE MINERAŁY                                  KAWA UZALEŻNIA
                   prawda                                                   fałsz
                   Ubytek jest jednak symboliczny. Stratę wapnia zrównoważy-  Napój ten stymuluje ośrodkowy układ nerwowy i z czasem wpływ
                   my, dodając do napoju 2 łyżeczki mleka. Magnez uzupełnimy,   ten może słabnąć, a to powoduje, że trzeba wypić więcej kawy, aby
                   jedząc kostkę gorzkiej czekolady. Kawa, podobnie jak herbata,   osiągnąć pożądany efekt pobudzenia. Odstawienie małej czarnej
                   utrudnia przyswajanie żelaza, bo zawiera taniny, które obni-  nie wywołuje jednak typowych objawów uzależnienia, a jedynie
                   żają wchłanianie tego pierwiastka. Dlatego powinno się pić   lekkie rozdrażnienie, ból głowy czy kłopoty z koncentracją, które
                   te napoje nie wcześniej, jak pół godziny po posiłku bogatym   nie trwają dłużej niż kilka dni. Kawa powoduje zwiększone wy-
                   w żelazo.                                                dzielanie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia, oraz dopami-
                                                                            ny, odpowiedzialnej za uczucie zadowolenia. Nie wykryto w niej
                                                                            jednak żadnej substancji, która działałaby podobnie uzależniająco,
                                                                            jak papierosy czy alkohol. Przyzwyczajamy się do samego rytuału
                                                                            picia kawy – zwykle jest on przyjemny, dlatego już czując sam
                                                                            zapach ziaren mamy pozytywne skojarzenia.






                     78  |  EDEN |  CZERWIEC-LIPIEC 2017



          76-78_Kawa_prawda i mity.indd   78                                                                                     2017-08-20   18:57:47
   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83