Page 75 - EDEN_08-09_LR
P. 75
CHUDNIJ CUDNIE
CHUDNIJ CUDNIE
kach nie możemy zapominać w ferworze eliminacji zbyt kalorycznych
produktów?
Bardzo ważne przeciwutleniacze. Chodzi przede wszystkim o beta-
-karoten, selen oraz flawonoidy – substancje, które hamują działanie
wolnych rodników, odpowiadających za starzenie się (w tym starzenie
się skóry). Szczególnie dużo przeciwutleniaczy zawierają: marchewka,
szpinak, sałata, mięso drobiowe, kiełki pszenicy, pomidory, ogórki oraz
produkty zbożowych z pełnego przemiału.
Magnez nieustannie ważny. Po czterdziestce coraz częściej możemy
zauważać u siebie problemy z koncentracją. W diecie nie powinno więc
zabraknąć produktów bogatych w magnez, który usprawnia pracę ukła-
du nerwowego. Niskokalorycznym źródłem tego pierwiastka są warzy-
wa liściaste (magnez jest składnikiem zielonego barwnika – chlorofilu).
Zadbajmy o obecność witamin z grupy B. Zbliżająca się menopauza
teraz zaczyna dawać pierwsze oznaki. Uderzenia gorąca, zlewne poty
mogą wpłynąć na pogorszenie naszego samopoczucia. Dlatego włączmy
do diety duże ilości witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na
pracę układu nerwowego i zmniejszają ryzyko wystąpienia depresji,
poprawiają tez stan skóry i włosów. Bogate w te składniki są: produkty
zbożowe (zwłaszcza niskoprzetworzone pieczywo, kasze, niesłodzone
płatki), nasiona roślin strączkowych, drób i inne mięso, ryby.
Nie wykluczajmy węglowodanów. Cukry są mniej kaloryczne niż
tłuszcz, a poza tym stanowią podstawowe źródło energii. Przyswajajmy
je w rozsądnych ilościach, najlepiej z produktów nie oczyszczonych,
takich jak ryż brunatny, razowy makaron oraz pełnoziarniste pieczywo.
PO 50.
W tym wieku często zaczynają występować zaburzenia hormonalne,
spowodowane zbliżającą się menopauzą. Zazwyczaj też pojawiają się
problemy z tarczycą – niedoczynność tego narządu zmniejsza prze-
mianę materii nawet o 30–40%. Gromadzeniu się tłuszczu i zbędnych
kilogramów sprzyja też zwykle mniejsza na tym etapie życia aktywność
fizyczna. Jednak najgorsze, co można zrobić, to poddać się. Szczupła
sylwetka jest ciągle w zasięgu naszych możliwości!
Pamiętajmy o błonniku. Poprawia perystaltykę jelit i pracę układu po-
karmowego oraz pomaga w usuwaniu wolnych rodników z organizmu.
Produkty bogate w błonnik to m.in.: kasze z grubego przemiału, otręby, tych, które mają węglowodany złożone, czyli produktów zbożowych –
niełuskany ryż, pieczywo z mąki pełnoziarnistej, jabłka, porzeczki, mali- pełnoziarnistego pieczywa, dzikiego ryżu, nieoczyszczonych kasz.
ny, żurawina, brukselka, groch. Wybierajmy produkty o niskiej zawartości tłuszczów zwierzęcych.
Wzbogaćmy menu o fitoestrogeny. Są to hormony roślinne, które Wieprzowinę zastąpmy więc drobiem i rybami. Mimo że niektóre są
działają podobnie do estrogenów, ale wpływają na organizm łagodniej. tłuste (makrela, śledź, łosoś) to zawierają cenne kwasy omega 3.
Pomagają więc zmniejszyć dolegliwości związane z menopauzą. Naj- Nie zapominajmy o podaży białka. Chude mięso, nabiał, jaja, nasiona
więcej fitoestrogenów zawiera soja i produkty sojowe. roślin strączkowych – pomagają utrzymać odpowiednią masę mięśnio-
Ograniczmy produkty zawierające cukry proste. Unikajmy więc sło- wą odpowiadającą za tempo przemiany materii.
dyczy, ciastek, słodzonych napojów, słodkich owoców, a jedzmy więcej Pamiętajmy o tak potrzebnym w tym wieku wapniu. Po wygasaniu
czynności jajników, estrogeny nie chronią nas już przed utratą masy
kostnej. A słabe kości to prawdopodobieństwo wystąpienia osteoporozy
i zwiększone ryzyko złamań. Jeśli lekarz po badaniach potwierdzi tę
chorobę, albo gdy masa kostna nie osiąga jeszcze poziomu osteoporozy,
ale występują inne, dodatkowe czynniki zwiększające ryzyko złamań
(np. palimy, stosujemy leki sterydowe), trzeba ją leczyć przy pomocy
farmaceutyków. Nie zapominajmy, że wapń nie wchłania się bez udziału
tłuszczu!
Szukajmy produktów bogatych w witaminę D. Co prawda tę wi-
taminę organizm wytwarza samodzielnie przy współudziale słońca
działającego bezpośrednio (15 minut dziennie 3 razy na tydzień) na
ręce, ramiona i twarz, ponieważ jednak większą część roku panuje u nas
zachmurzenie, trzeba zarówno zwiększyć jej podaż w diecie (mleko,
jaja, twaróg, masło, ryby morskie – makrela, tuńczyk, łosoś), jak i ją
suplementować. n
SIERPIEŃ-WRZESIEŃ 2017 | EDEN | 75
72-75_Odchudzanie_.indd 75 2017-08-20 18:56:07