Page 75 - EDEN_08-09_LR
P. 75

CHUDNIJ CUDNIE
                                                                  CHUDNIJ CUDNIE


                   kach nie możemy zapominać w ferworze eliminacji zbyt kalorycznych
                   produktów?
                     Bardzo ważne przeciwutleniacze. Chodzi przede wszystkim o beta-
                   -karoten, selen oraz flawonoidy – substancje, które hamują działanie
                   wolnych rodników, odpowiadających za starzenie się (w tym starzenie
                   się skóry). Szczególnie dużo przeciwutleniaczy zawierają: marchewka,
                   szpinak, sałata, mięso drobiowe, kiełki pszenicy, pomidory, ogórki oraz
                   produkty zbożowych z pełnego przemiału.
                     Magnez nieustannie ważny. Po czterdziestce coraz częściej możemy
                   zauważać u siebie problemy z koncentracją. W diecie nie powinno więc
                   zabraknąć produktów bogatych w magnez, który usprawnia pracę ukła-
                   du nerwowego. Niskokalorycznym źródłem tego pierwiastka są warzy-
                   wa liściaste (magnez jest składnikiem zielonego barwnika – chlorofilu).
                     Zadbajmy o obecność witamin z grupy B. Zbliżająca się menopauza
                   teraz zaczyna dawać pierwsze oznaki. Uderzenia gorąca, zlewne poty
                   mogą wpłynąć na pogorszenie naszego samopoczucia. Dlatego włączmy
                   do diety duże ilości witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na
                   pracę układu nerwowego i zmniejszają ryzyko wystąpienia depresji,
                   poprawiają tez stan skóry i włosów. Bogate w te składniki są: produkty
                   zbożowe (zwłaszcza niskoprzetworzone pieczywo, kasze, niesłodzone
                   płatki), nasiona roślin strączkowych, drób i inne mięso, ryby.
                     Nie wykluczajmy węglowodanów. Cukry są mniej kaloryczne niż
                   tłuszcz, a poza tym stanowią podstawowe źródło energii. Przyswajajmy
                   je w rozsądnych ilościach, najlepiej z produktów nie oczyszczonych,
                   takich jak ryż brunatny, razowy makaron oraz pełnoziarniste pieczywo.


                   PO 50.
                   W tym wieku często zaczynają występować zaburzenia hormonalne,
                   spowodowane zbliżającą się menopauzą. Zazwyczaj też pojawiają się
                   problemy z tarczycą – niedoczynność tego narządu zmniejsza prze-
                   mianę materii nawet o 30–40%. Gromadzeniu się tłuszczu i zbędnych
                   kilogramów sprzyja też zwykle mniejsza na tym etapie życia aktywność
                   fizyczna. Jednak najgorsze, co można zrobić, to poddać się. Szczupła
                   sylwetka jest ciągle w zasięgu naszych możliwości!
                     Pamiętajmy o błonniku. Poprawia perystaltykę jelit i pracę układu po-
                   karmowego oraz pomaga w usuwaniu wolnych rodników z organizmu.
                   Produkty bogate w błonnik to m.in.: kasze z grubego przemiału, otręby,   tych, które mają węglowodany złożone, czyli produktów zbożowych –
                   niełuskany ryż, pieczywo z mąki pełnoziarnistej, jabłka, porzeczki, mali-  pełnoziarnistego pieczywa, dzikiego ryżu, nieoczyszczonych kasz.
                   ny, żurawina, brukselka, groch.                            Wybierajmy produkty o niskiej zawartości tłuszczów zwierzęcych.
                     Wzbogaćmy menu o fitoestrogeny. Są to hormony roślinne, które   Wieprzowinę zastąpmy więc drobiem i rybami. Mimo że niektóre są
                   działają podobnie do estrogenów, ale wpływają na organizm łagodniej.   tłuste (makrela, śledź, łosoś) to zawierają cenne kwasy omega 3.
                   Pomagają więc zmniejszyć dolegliwości związane z menopauzą. Naj-  Nie zapominajmy o podaży białka. Chude mięso, nabiał, jaja, nasiona
                   więcej fitoestrogenów zawiera soja i produkty sojowe.    roślin strączkowych – pomagają utrzymać odpowiednią masę mięśnio-
                     Ograniczmy produkty zawierające cukry proste. Unikajmy więc sło-  wą odpowiadającą za tempo przemiany materii.
                   dyczy, ciastek, słodzonych napojów, słodkich owoców, a jedzmy więcej   Pamiętajmy o tak potrzebnym w tym wieku wapniu. Po wygasaniu
                                                                            czynności jajników, estrogeny nie chronią nas już przed utratą masy
                                                                            kostnej. A słabe kości to prawdopodobieństwo wystąpienia osteoporozy
                                                                            i zwiększone ryzyko złamań. Jeśli lekarz po badaniach potwierdzi tę
                                                                            chorobę, albo gdy masa kostna nie osiąga jeszcze poziomu osteoporozy,
                                                                            ale występują inne, dodatkowe czynniki zwiększające ryzyko złamań
                                                                            (np. palimy, stosujemy leki sterydowe), trzeba ją leczyć przy pomocy
                                                                            farmaceutyków. Nie zapominajmy, że wapń nie wchłania się bez udziału
                                                                            tłuszczu!
                                                                              Szukajmy produktów bogatych w witaminę D. Co prawda tę wi-
                                                                            taminę organizm wytwarza samodzielnie przy współudziale słońca
                                                                            działającego bezpośrednio (15 minut dziennie 3 razy na tydzień) na
                                                                            ręce, ramiona i twarz, ponieważ jednak większą część roku panuje u nas
                                                                            zachmurzenie, trzeba zarówno zwiększyć jej podaż w diecie (mleko,
                                                                            jaja, twaróg, masło, ryby morskie – makrela, tuńczyk, łosoś), jak i ją
                                                                            suplementować.                                            n

                                                                                                  SIERPIEŃ-WRZESIEŃ 2017   |  EDEN |   75



          72-75_Odchudzanie_.indd   75                                                                                           2017-08-20   18:56:07
   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80