Page 72 - EDEN_08-09_LR
P. 72

APETYT NA
                       ZDROWIE





                                 CHUDNIJ






                                ZGODNIE





                             Z WIEKIEM







                     Podstawą w walce ze zbędnymi kilogramami jest dieta. Ale aby
                        była skuteczna, musi być dostosowana do naszego wieku.


                                                TEKST: KAJA OSTROWSKA








                                eoretycznie przepis na udane   przybierać na wadze. Powinnyśmy więc
                                odchudzanie jest prosty:   skończyć z niezdrowymi przekąskami, fast
                                należy przyswajać mniej   foodami, późnymi kolacjami tuż przed snem,
                                kalorii niż się wydatkuje, czyli   alkoholem wypijanym w nadmiarze (to puste
                                mniej jeść i więcej się ruszać.   kalorie). Kilka jednostek (jednostka to 50 ml)
                   T W praktyce bardzo duże zna-         na tydzień to maksimum. Jakie jeszcze zmiany
                   czenie ma wiek, w jakim podejmujemy decyzję   powinnyśmy wprowadzać w diecie i o czym
                   o chęci pozbycia się nadmiaru kilogramów.   pamiętać?
                   Dwudziestolatka będzie chudła, spożywając   Jedzmy dużo białka. Przyspieszy ono me-
                   dziennie 2000 kcal, podczas gdy czterdziesto-  tabolizm, bo sprzyja budowie mięśni, a także
                   latka zwykle musi się ograniczać do 1200.  zwiększy wydatek energetyczny organizmu.
                     Wskazówki żywieniowe w poszczególnych   W naszym menu nie powinno zabraknąć więc
                   okresach życia są różne z kilku powodów. Po   chudego mięsa, ryb, chudego nabiału.
                   pierwsze, zmienia się tempo metabolizmu,   Zadbajmy, by w diecie było sporo magnezu.
                   w związku z tym, im więcej mamy lat, tym   W tym wieku jesteśmy szczególnie narażo-
                   mniej potrzebujemy kalorii. Po drugie, w za-  ne na jego braki, bowiem praca zawodowa
                   leżności od wieku, potrzebujemy odmiennych   połączona z wychowywaniem dzieci są zwykle
                   składników odżywczych, aby utrzymać w do-  powodem silnego stresu, a ten zmniejsza
                   brej kondycji kości, mięśnie, skórę. Podczas   poziom magnezu w organizmie. Źródłem tego
                   komponowania posiłków powinny więc być   pierwiastka są nasiona roślin strączkowych
                   brane pod uwagę wszelkie typowe dla danego   i słonecznika, ciemne pieczywo, orzechy, mi-
                   etapu życia schorzenia i nieprawidłowości. Jak   gdały, kiełki, banany. Ze podjadaniem nasion
                   więc się odchudzać, mając 30, 40 i 50 lat?  i orzechów powinnyśmy jednak uważać, bo,
                                                         oprócz magnezu, zawierają również spore
                                                         ilości tłuszczu, a ten jest kaloryczny
                   DO 40.                                  Konieczne witaminy E i C. W tym wieku
                   Po trzydziestce tempo przemiany materii   prawdopodobnie coraz częściej zaczniemy
                   zaczyna powoli spadać. Z początku jest to   zauważać pierwsze oznaki upływającego cza-
                   nas niezauważalne, ale jeśli w tym czasie nie   su. Aby skóra zachowała sprężystość, musimy
                   zaczniemy zmieniać beztroskich nawyków   dostarczyć sobie przeciwutleniaczy, które po-
                   żywieniowych i nie zwiększymy aktywno-  zwalają opóźnić procesy starzenia – zwłaszcza
                   ści fizycznej, prawdopodobnie zaczniemy   na witamin E i C. Najwięcej ich zawierają świe-

                      72  |  EDEN | SIERPIEŃ-WRZESIEŃ 2017



          72-75_Odchudzanie_.indd   72                                                                                           2017-08-20   18:55:51
   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77