Page 65 - Eden_9_2014
P. 65
Kuchnia wellness kalmary z malinami i kOprem _____________________ składniki: • 200 g kalmarów • 30 g masła • 2-3 ząbki czosnku • 30 g koperku • 20 g orzeszków pini • sól, pieprz • maliny i rukola do dekoracji przygotowanie: Kalmary smażyć z posiekanym czosnkiem na rozgrzanym maśle po 25 sek. z każdej strony (nie dłużej, ponieważ zbyt długo smażone mięso kalmarów robi się gumowate) razem z orzeszkami i posiekanym koprem. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować rukolą i malinami. pappardelle z mięsem z kraba i pOmarańCzą _____________________ składniki: • 200 g mięsa z kraba • 150 g pomidorków cherry • 100 g śmietanki 30 proc. • 1 pomarańcza • sól, pieprz • kolendra do dekoracji przygotowanie: Do śmietanki wrzucić pokrojone pomidorki i mięso z kraba. Gotować, aż śmietanka się zredukuje i zacznie gęstnieć. Doprawić solą, pieprzem, dodać sok i odrobinę skórki z pomarańczy. Sos połączyć z ugotowanym makaronem pappardelle. Przed podaniem oprószyć świeżą posiekaną kolendrą. CiastkO pistaCjOwe z musem z biaŁej CzekOlady _____________________ Ciasto: • 500 g pistacji • 500 g masła • 450 g cukru • 6 jajek • 60 g mąki pszennej • 60 g mąki kukurydzianej mus: • 500 g białej czekolady • 360 ml mleka • 500 ml ubitej śmietanki • 6 listków żelatyny (1 listek = ok. 4 g sypkiej żelatyny) przygotowanie: Pistacje zmiksować w blenderze. Masło roztopić i ostudzić. Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę średniej wielkości (warstwa ciasta nie powinna być zbyt gruba). Piec około 15 min. w temp. 200°C. przygotować mus: czekoladę roztopić w mleku. Połączyć z resztą składników. Mus wyłożyć na ostudzone ciasto pistacjowe i wstawić do lodówki. wątróbki w glazurze balsamiCznej z malinami _____________________ wątróbki: • 200g wątróbek drobiowych • 2 łyżki mąki pszennej • 1/3 szklanki octu balsamicznego • 1/4 szklanki syropu malinowego • maliny do dekoracji • sól, pieprz przygotowanie: Wątróbki obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Przewrócić i doprawić solą oraz pieprzem. Jeszcze raz odwrócić i doprawić drugą stronę. Kiedy wątróbka będzie gotowa, wylać na gorącą patelnię ocet balsamiczny i syrop malinowy. Dusić całość na dużym ogniu do momentu aż płyn zredukuje się o połowę i odstawić. Wątróbki wyłożyć na talerz, dekorować świeżymi malinami. 65
   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70