Page 21 - Polska_na_Zdrowie
P. 21
adania przeprowadzone wśród polskich konsu- gnezu jest doskonała do codziennego uzupełniania tych
mentów pokazały, że słabo rozróżniamy wody składników w organizmie.
butelkowane dostępne na sklepowych pół- Wody średnio zmineralizowane – suma składników
Bkach. Najczęściej dzielimy je na dwie podsta- mineralnych wynosi od 500 do 1500 mg/l – naturalne
wowe grupy: wody gazowane i niegazowane. Każdą pochodzenie składników mineralnych oraz ich optymalny
wodę uważamy za mineralną – co nie jest zgodne skład wpływa na ich dobre przyswajanie przez organizm.
z prawdą, a na dodatek 57% Polaków sądzi, że najzdrow- Wody nisko zmineralizowane – suma składników mi-
sza jest woda wysoko zmineralizowana, a przecież to neralnych wynosi poniżej 500 mg/l – do picia na co
zależy dla kogo. Jak rozróżnić i wybrać właściwą dla dzień. Zalecane niemowlętom i małym dzieciom oraz
siebie wodę? osobom starszym.
Naturalne wody źródlane Wody lecznicze
Najczęściej sięgamy (nie zdając sobie nawet z tego sprawy) Naturalne wody mineralne i wody źródlane możemy
po naturalne wody źródlane. Stanowią one 75% wszystkich pić w dowolnej ilości. Tymczasem wody lecznicze (np.
wód dostępnych na rynku, a należą do nich najpopular- dostępne na rynku Zuber czy Słotwinka) działają jak le-
niejsze marki, jak Eden, Żywiec Zdrój czy Kropla Beskidu. karstwo, dlatego powinno się je pić tylko po konsultacji
To głównie wody nisko zmineralizowane, wydobywane z lekarzem i zgodnie z jego zaleceniami. Woda leczni-
z krystalicznie czystych źródeł, z płytszych warstw pod- cza pita sporadycznie, bez zaleceń lekarza, nikomu nie
ziemnych o zmiennym składzie chemicznym. Przeznaczone zaszkodzi, ale nie nadaje się do codziennego użytku
są do szerokiego stosowania (w tym również do gotowa- i gaszenia pragnienia.
nia), bez ograniczeń dietetycznych czy zdrowotnych. Są
doskonałe do parzenia kawy i herbaty, bo podkreślają Wody stołowe
ich smak. To dobra alternatywa dla kranówki, która jest Są też jeszcze wody stołowe, którym w ogóle nie przysłu-
wodą uzdatnianą, czyli poddawaną wielu procesom, aby guje określenie „naturalna”, bo ich skład w toku produkcji
nadawała się do spożycia i najczęściej pochodzi z rzek, gdy ulega zmodyfikowaniu i powstają w wyniku zmieszania
tymczasem wody butelkowane są wyłącznie podziemne. naturalnej wody źródlanej lub przefiltrowanej wodo-
Wody źródlane mają bardzo małą zawartość składników ciągowej z różnymi składnikami mineralnymi lub z wodą
mineralnych (zazwyczaj 150–500 mg/l), przez co nie na- mineralną.
dają się do uzupełniania niedoborów biopierwiastków.
Polecane są osobom z nadciśnieniem, bo zawierają mało
soli. Bardzo dobrze rozpuszczają zawarte w pokarmach
składniki odżywcze, czyniąc je łatwiej przyswajalnymi. Nie
powinny po nie sięgać kobiety w ciąży, bo wypłukują
cenne dla nich minerały. Często są dostępne w prak-
tycznych, 5-litrowych pojemnikach.
Naturalne wody mineralne
Wybierając wodę do picia, warto zwrócić uwagę, aby
nie tylko nawadniała, ale miała dodatkowo działanie pro-
filaktyczne, uzupełniała mikroelementy i biopierwiastki
w organizmie. Do tego służą naturalne wody mineralne,
które pozyskuje się z odwiertów głębinowych. Mają one
stały skład chemiczny i są dość bogate w minerały. Należą
do nich m.in. Staropolanka, Muszynianka czy Kryniczanka.
Ponieważ często w diecie brakuje nam wapnia i magnezu,
możemy je uzupełniać pijąc odpowiednio zmineralizo-
waną wodę. Najlepiej, aby ich proporcja wynosiła 2:1
– wapnia do magnezu, bo taki jest stosunek tych pier-
wiastków w naszych kościach. Wypijając półtoralitrową
butelkę wody, możemy dostarczyć organizmowi nawet
30-50% dziennego zapotrzebowania na te pierwiastki
– to jak wypicie jednej szklanki mleka.
Wody wysoko zmineralizowane – suma składników
mineralnych wynosi powyżej 1500 mg/l – ze względu
na wysoką zawartość wodorowęglanów, wapnia i ma-
20 www.SPAeden.pl Polska na Zdrowie 21
20-23_REDAKCYJNY_Wody_Mineralne_i_Lecznicze.indd 21 2018-12-13 19:56:20