Page 21 - Polska_na_Zdrowie
P. 21

adania przeprowadzone wśród polskich konsu-  gnezu jest doskonała do codziennego uzupełniania tych
                           mentów pokazały, że słabo rozróżniamy wody   składników w organizmie.
                           butelkowane dostępne na sklepowych pół-   Wody średnio zmineralizowane – suma składników
                   Bkach. Najczęściej dzielimy je na dwie podsta-    mineralnych wynosi od 500 do 1500 mg/l – naturalne
                   wowe grupy: wody gazowane i niegazowane. Każdą    pochodzenie składników mineralnych oraz ich optymalny
                   wodę uważamy za mineralną – co nie jest zgodne    skład wpływa na ich dobre przyswajanie przez organizm.
                   z prawdą, a na dodatek 57% Polaków sądzi, że najzdrow-  Wody nisko zmineralizowane – suma składników mi-
                   sza jest woda wysoko zmineralizowana, a przecież to   neralnych wynosi poniżej 500 mg/l – do picia na co
                   zależy dla kogo. Jak rozróżnić i wybrać właściwą dla   dzień. Zalecane niemowlętom i małym dzieciom oraz
                   siebie wodę?                                      osobom starszym.
                   Naturalne wody źródlane                           Wody lecznicze
                   Najczęściej sięgamy (nie zdając sobie nawet z tego sprawy)   Naturalne wody mineralne i wody źródlane możemy
                   po naturalne wody źródlane. Stanowią one 75% wszystkich   pić w dowolnej ilości. Tymczasem wody lecznicze (np.
                   wód dostępnych na rynku, a należą do nich najpopular-  dostępne na rynku Zuber czy Słotwinka) działają jak le-
                   niejsze marki, jak Eden, Żywiec Zdrój czy Kropla Beskidu.   karstwo, dlatego powinno się je pić tylko po konsultacji
                   To głównie wody nisko zmineralizowane, wydobywane   z lekarzem i zgodnie z jego zaleceniami. Woda leczni-
                   z krystalicznie czystych źródeł, z płytszych warstw pod-  cza pita sporadycznie, bez zaleceń lekarza, nikomu nie
                   ziemnych o zmiennym składzie chemicznym. Przeznaczone   zaszkodzi, ale nie nadaje się do codziennego użytku
                   są do szerokiego stosowania (w tym również do gotowa-  i gaszenia pragnienia.
                   nia), bez ograniczeń dietetycznych czy zdrowotnych. Są
                   doskonałe do parzenia kawy i herbaty, bo podkreślają   Wody stołowe
                   ich smak. To dobra alternatywa dla kranówki, która jest   Są też jeszcze wody stołowe, którym w ogóle nie przysłu-
                   wodą uzdatnianą, czyli poddawaną wielu procesom, aby   guje określenie „naturalna”, bo ich skład w toku produkcji
                   nadawała się do spożycia i najczęściej pochodzi z rzek, gdy   ulega zmodyfikowaniu i powstają w wyniku zmieszania
                   tymczasem wody butelkowane są wyłącznie podziemne.   naturalnej wody źródlanej lub przefiltrowanej wodo-
                   Wody źródlane mają bardzo małą zawartość składników   ciągowej z różnymi składnikami mineralnymi lub z wodą
                   mineralnych (zazwyczaj 150–500 mg/l), przez co nie na-  mineralną.
                   dają się do uzupełniania niedoborów biopierwiastków.
                   Polecane są osobom z nadciśnieniem, bo zawierają mało
                   soli. Bardzo dobrze rozpuszczają zawarte w pokarmach
                   składniki odżywcze, czyniąc je łatwiej przyswajalnymi. Nie
                   powinny po nie sięgać kobiety w ciąży, bo wypłukują
                   cenne dla nich minerały. Często są dostępne w prak-
                   tycznych, 5-litrowych pojemnikach.

                   Naturalne wody mineralne
                   Wybierając wodę do picia, warto zwrócić uwagę, aby
                   nie tylko nawadniała, ale miała dodatkowo działanie pro-
                   filaktyczne, uzupełniała mikroelementy i biopierwiastki
                   w organizmie. Do tego służą naturalne wody mineralne,
                   które pozyskuje się z odwiertów głębinowych. Mają one
                   stały skład chemiczny i są dość bogate w minerały. Należą
                   do nich m.in. Staropolanka, Muszynianka czy Kryniczanka.
                   Ponieważ często w diecie brakuje nam wapnia i magnezu,
                   możemy je uzupełniać pijąc odpowiednio zmineralizo-
                   waną wodę. Najlepiej, aby ich proporcja wynosiła 2:1
                   – wapnia do magnezu, bo taki jest stosunek tych pier-
                   wiastków w naszych kościach. Wypijając półtoralitrową
                   butelkę wody, możemy dostarczyć organizmowi nawet
                   30-50% dziennego zapotrzebowania na te pierwiastki
                   – to jak wypicie jednej szklanki mleka.
                   Wody wysoko zmineralizowane – suma składników
                   mineralnych wynosi powyżej 1500 mg/l – ze względu
                   na wysoką zawartość wodorowęglanów, wapnia i ma-

 20  www.SPAeden.pl   Polska na Zdrowie                                                                              21






          20-23_REDAKCYJNY_Wody_Mineralne_i_Lecznicze.indd   21                                                   2018-12-13   19:56:20
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26