Page 56 - Eden_3_4_2018
P. 56
APETYT
NA ZDROWIE
o zażywania suplementów przyznaje się 72 proc. m.in. poradnictwem żywieniowym dla osób z różnymi schorze-
Polaków (dane sondażu Agencji Badań Rynku niami. – Nie bierzemy pod uwagę, że wszystkie suplementy obcią-
i Opinii SW Research z 2017 r.), z czego 48 proc. żają wątrobę, a sztuczne witaminy i minerały są gorzej wchłaniane
zadeklarowało, iż przyjmuje je regularnie. W jakim przez organizm. W jedzeniu składniki te występują w określonym,
Dcelu? Większość (55 proc.) twierdzi, że chce w ten nieprzypadkowym towarzystwie. Natura sama dba o równowagę.
sposób wzmocnić swój organizm, a także zwiększyć odporność na Witamina C, na przykład, pojawia się w otoczeniu przeciwutlenia-
infekcje (44,3 proc.). Według prognoz firmy PMR Research, w cią- czy, które ją chronią.
gu najbliższych lat rynek suplementów diety będzie się rozwijał Dużo osób przyjmuje różne preparaty bezrefleksyjnie. Zamiast
w tempie 7 proc. rocznie. Tak masowe zjawisko to znak naszych sięgnąć po cytrusy, kiszoną kapustę czy zieloną pietruszkę, łykają
czasów. – Niedobory niektórych składników diety zauważono witaminę C. – Żadne badania naukowe nie wykazały, aby człowiek
już dawno – stwierdziła prof. Iwona Wawer, kierownik Zakładu odżywiający się prawidłowo, jedzący warzywa i owoce, miał nie-
Chemii Fizycznej WUM, na konferencji o roli odżywiania i su- dobory tej witaminy! – mówi prof. Małgorzata Kozłowska-Wojcie-
plementów diety w utrzymaniu prawidłowego zdrowia. – W la- chowska, kierownik Zakładu Farmacji Klinicznej i Opieki Farma-
tach 30. XX wieku zastanawiano się, dlaczego ludzie chorują na ceutycznej WUM. Obserwujemy u nas za to nadmiary spożycia
szkorbut i odkryto, że niedobór witaminy C powoduje utrudnie- niektórych składników, np. witaminy A, bo jest ona wszędobylska,
nie syntezy kolagenu. Bolą stawy, mięśnie, wypadają zęby. Potem występuje w wielu produktach, także w zwierzęcych, a tych jemy
odkrywano skutki innych niedoborów, np. witamin A, E. Dzisiaj bardyo dużo.
większości Polaków brakuje witaminy D, co wynika ze zmiany
stylu życia i nieustającego przebywania w pomieszczeniach.
W naszej diecie jest też zbyt mało błonnika, bo preferujemy białe NIE WOLNO PRZESADZIĆ
bułeczki, zamiast pełnoziarnistego pieczywa, a także selenu, gdyż Nadmiar witaminy A zatruwa organizm, wywołując bóle gło-
gleby w Polsce są ubogie w ten pierwiastek. Wiele roślin ma dziś wy, świąd skóry, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, powiększenie
mniej magnezu niż dawniej, co również sprzyja niedoborom. wątroby i śledziony. Także inne składniki, przyjmowane w zbyt
dużych ilościach, mogą wyrządzić szkody naszemu zdrowiu.
Należy uważać nawet z suplementowaniem witaminy D, mimo
TYLKO WTEDY, KIEDY JEST UZASADNIENIE że tak dużej części społeczeństwa jej brakuje. – Niedawno
Suplement może być pożyteczny, bo pozwala uzupełnić w die- miałam pacjentkę, która skarżyła się na kłopoty z przewlekłą
cie składnik, którego niedobór powoduje problemy zdrowotne. niewydolnością nerek u siebie i męża – wspomina dietetyk dr
Trzeba jednak najpierw mieć pewność, że danego składnika rze- inż. Agnieszka Leciejewska. – Zapytałam ją, czy suplementują
czywiście nam brakuje. Wszelkie preparaty powinny być przyjmo- witaminę D. Entuzjastycznie przytaknęła: „Ależ oczywiście,
wane zgodnie z zaleceniami i pod kontrolą lekarza lub dietetyka dzisiaj przecież wszyscy mają niedobory witaminy D”! A tak
– tymczasem z ankiet wynika, że jedynie 17 proc. osób stosujących naprawdę tych braków nikt u nich nie stwierdził. Zdziwiła się, że
suplementy konsultuje to ze specjalistą. – Kupowanie witamin mogą sobie w ten sposób szkodzić. Zauważyłam też u pacjentów
to pójście na łatwiznę. Mam wrażenie, że dziś szukamy tabletek skłonność do przesady. Jeśli na opakowaniu jakiegoś preparatu
na wszystko, bo nie chce nam się inaczej dbać o swoje zdrowie jest napisane: „dawkowanie: jedna kropla”, to wolą wziąć kilka
– komentuje dietetyk dr inż. Agnieszka Leciejewska, zajmująca się kropel, tak „na wszelki wypadek”.
56 | EDEN | MARZEC-KWIECIEŃ 2018
54-59_SUPLE.indd 56 2018-03-31 10:42:14