Page 56 - Eden_3_4_2018
P. 56

APETYT
                 NA ZDROWIE







































                               o zażywania suplementów przyznaje się 72 proc.   m.in. poradnictwem żywieniowym dla osób z różnymi schorze-
                               Polaków (dane sondażu Agencji Badań Rynku    niami. – Nie bierzemy pod uwagę, że wszystkie suplementy obcią-
                               i Opinii SW Research z 2017 r.), z czego 48 proc.   żają wątrobę, a sztuczne witaminy i minerały są gorzej wchłaniane
                               zadeklarowało, iż przyjmuje je regularnie. W jakim   przez organizm. W jedzeniu składniki te występują w określonym,
                   Dcelu? Większość (55 proc.) twierdzi, że chce w ten      nieprzypadkowym towarzystwie. Natura sama dba o równowagę.
                   sposób wzmocnić swój organizm, a także zwiększyć odporność na   Witamina C, na przykład, pojawia się w otoczeniu przeciwutlenia-
                   infekcje (44,3 proc.). Według prognoz firmy PMR Research, w cią-  czy, które ją chronią.
                   gu najbliższych lat rynek suplementów diety będzie się rozwijał   Dużo osób przyjmuje różne preparaty bezrefleksyjnie. Zamiast
                   w tempie 7 proc. rocznie. Tak masowe zjawisko to znak naszych   sięgnąć po cytrusy, kiszoną kapustę czy zieloną pietruszkę, łykają
                   czasów. – Niedobory niektórych składników diety zauważono   witaminę C. – Żadne badania naukowe nie wykazały, aby człowiek
                   już dawno – stwierdziła prof. Iwona Wawer, kierownik Zakładu   odżywiający się prawidłowo, jedzący warzywa i owoce, miał nie-
                   Chemii Fizycznej WUM, na konferencji o roli odżywiania i su-  dobory tej witaminy! – mówi prof. Małgorzata Kozłowska-Wojcie-
                   plementów diety w utrzymaniu prawidłowego zdrowia. – W la-  chowska, kierownik Zakładu Farmacji Klinicznej i Opieki Farma-
                   tach 30. XX wieku zastanawiano się, dlaczego ludzie chorują na   ceutycznej WUM. Obserwujemy u nas za to nadmiary spożycia
                   szkorbut i odkryto, że niedobór witaminy C powoduje utrudnie-  niektórych składników, np. witaminy A, bo jest ona wszędobylska,
                   nie syntezy kolagenu. Bolą stawy, mięśnie, wypadają zęby. Potem   występuje w wielu produktach, także w zwierzęcych, a tych jemy
                   odkrywano skutki innych niedoborów, np. witamin A, E. Dzisiaj   bardyo dużo.
                   większości Polaków brakuje witaminy D, co wynika ze zmiany
                   stylu życia i nieustającego przebywania w pomieszczeniach.
                   W naszej diecie jest też zbyt mało błonnika, bo preferujemy białe   NIE WOLNO PRZESADZIĆ
                   bułeczki, zamiast pełnoziarnistego pieczywa, a także selenu, gdyż   Nadmiar witaminy A zatruwa organizm, wywołując bóle gło-
                   gleby w Polsce są ubogie w ten pierwiastek. Wiele roślin ma dziś   wy, świąd skóry, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, powiększenie
                   mniej magnezu niż dawniej, co również sprzyja niedoborom.  wątroby i śledziony. Także inne składniki, przyjmowane w zbyt
                                                                            dużych ilościach, mogą wyrządzić szkody naszemu zdrowiu.
                                                                            Należy uważać nawet z suplementowaniem witaminy D, mimo
                   TYLKO WTEDY, KIEDY JEST UZASADNIENIE                     że tak dużej części społeczeństwa jej brakuje. – Niedawno
                   Suplement może być pożyteczny, bo pozwala uzupełnić w die-  miałam pacjentkę, która skarżyła się na kłopoty z przewlekłą
                   cie składnik, którego niedobór powoduje problemy zdrowotne.   niewydolnością nerek u siebie i męża – wspomina dietetyk dr
                   Trzeba jednak najpierw mieć pewność, że danego składnika rze-  inż. Agnieszka Leciejewska. – Zapytałam ją, czy suplementują
                   czywiście nam brakuje. Wszelkie preparaty powinny być przyjmo-  witaminę D. Entuzjastycznie przytaknęła: „Ależ oczywiście,
                   wane zgodnie z zaleceniami i pod kontrolą lekarza lub dietetyka   dzisiaj przecież wszyscy mają niedobory witaminy D”! A tak
                   – tymczasem z ankiet wynika, że jedynie 17 proc. osób stosujących   naprawdę tych braków nikt u nich nie stwierdził. Zdziwiła się, że
                   suplementy konsultuje to ze specjalistą. – Kupowanie witamin   mogą sobie w ten sposób szkodzić. Zauważyłam też u pacjentów
                   to pójście na łatwiznę. Mam wrażenie, że dziś szukamy tabletek   skłonność do przesady. Jeśli na opakowaniu jakiegoś preparatu
                   na wszystko, bo nie chce nam się inaczej dbać o swoje zdrowie   jest napisane: „dawkowanie: jedna kropla”, to wolą wziąć kilka
                   – komentuje dietetyk dr inż. Agnieszka Leciejewska, zajmująca się   kropel, tak „na wszelki wypadek”.

                      56  |  EDEN |  MARZEC-KWIECIEŃ 2018




          54-59_SUPLE.indd   56                                                                                                  2018-03-31   10:42:14
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61