Page 58 - Eden_3_4_2018
P. 58

APETYT
                 NA ZDROWIE


                   pacjenci z zaburzeniami wchłaniania niektórych składników po-  się zarobić nie do końca uczciwie. Należy pamiętać, że suplement
                   karmowych, ludzie po operacjach bariatrycznych i osoby stosujące   diety bardzo łatwo jest wprowadzić do sprzedaży. Wystarczy
                   długotrwałe diety odchudzające poniżej 1600 kcal. Pacjenci, którzy   poinformować o tym, drogą elektroniczną, Główny Inspektorat
                   biorą leki moczopędne, muszą często przyjmować kilka pierwiast-  Sanitarny, podając skład produktu i jego działanie prozdrowotne
                   ków. Entuzjastom diety bezglutenowej brakuje błonnika – muszą   (nie trzeba go udowadniać) i załączyć wzór etykiety. – Suplement
                   go uwzględnić w menu w większej ilości, albo suplementować.   diety podlega prawu żywnościowemu i zgodnie z nim bliżej mu
                   Cukrzycy często potrzebują wspomagania witaminami lub minera-  do batonika niż do leku – mówi dr nauk o zdrowiu Regina Wie-
                   łami, ponieważ mają dużo zaburzeń metabolicznych. O wszystkim
                   powinien jednak decydować specjalista. Pamiętajmy, że suplementy
                   mogą wchodzić w reakcje z różnymi lekami (np. osłabiają działa-
                   nie antybiotyków) i trzeba wiedzieć, co z czym łączyć. Magnez,   Suplement to nie lek, a produkt spożywczy.
                   na przykład, zmniejsza skuteczność leków na nadciśnienie. Nie   Nie może więc leczyć, ani zapobiegać
                   powinno się też przyjmować jednocześnie niektórych minerałów,
                   np. wapna i żelaza, bo nawzajem utrudniają sobie wchłanianie.  chorobom. Służy do uzupełniania
                                                                            niedoborów witamin i minerałów.

                   NIEPEWNOŚĆ, CO SIĘ ŁYKA
                   Kupując suplementy, sięgajmy po te sprawdzonej jakości. Nieste-
                   ty, wiele firm wykorzystuje popyt na tego rodzaju produkty i stara   rzejska z IŻiŻ. – A skoro jest żywnością, nie można mu przypisy-
                                                                            wać leczniczego działania, sugerować, że uchroni przed chorobą
                                                                            lub jej zapobiegnie. Niestety, reklamy często posuwają się o krok
                                                                            za daleko i zbyt dużo obiecują.
                                                                              Konsumenci zaś reklamom wierzą. Bezrefleksyjnie ulegają też
                                                                            modom, np. na łykanie witamin. – Obserwowałam już wiele takich
                                                                            mód – podkreśla Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska. – W la-
                                                                            tach 90. XX wieku dużo osób przyjmowało witaminy A + E i C,
                                                                            jako tzw. triadę oksydacyjną, zapewniającą długie życie i zdro-
                                                                            wie. Nie miało to żadnego uzasadnienia. W 2008 roku w „New
                                                                            England Journal Medicine” ukazało się opracowanie Gorana
                                                                            Bjelakovicia, który przeanalizował badania, przeprowadzone na
                                                                            grupie 250000 ludzi, i wykazał, że łykanie witamin antyoksydacyj-
                                                                            nych, czyli A, E i C, powoduje, że obniżamy swoją odporność na
                                                                            różne choroby o 16 proc.! Zwiększamy więc w ten sposób ryzyko
                                                                            zachorowania i śmierci.


                                                                            ZDROWY ROZSĄDEK TO PODSTAWA
                                                                            65 proc. Polaków kupuje suplementy w aptekach, wierząc, że to
                                                                            zaufane miejsce. Ponadto opakowania stosowane przez produ-
                                                                            centów, forma drażetek czy kapsułek upodobniają je do leków, co
                                ZACHOWAJ CZUJNOŚĆ                           sprawia, że tak je odbieramy. Nie dajmy się zwieść i pamiętajmy,
                      Czytając etykiety, zwróć uwagę, że na produkcie:      że są one tylko środkami spożywczymi i nie przechodzą badań
                                                                            klinicznych, jak leki. GIS kontroluje je wyrywkowo i to tylko (jak
                                                                            w wypadku każdej żywności) pod kątem zanieczyszczeń biolo-
                     l  powinno znajdować się określenie „suplement diety” (nieuczciwi   gicznych, chemicznych, stosowanych konserwantów i barwników.
                      producenci umieszczają je w mało widocznym miejscu lub nieczytel-  Trzeba zwracać uwagę, by suplementy nie zawierały tajem-
                      ną czcionką) oraz stwierdzenie, że nie może być on stosowany jako   niczych składników, np. ziół z dalekich krajów, o nieudoku-
                      substytut zrównoważonej diety;                        mentowanym działaniu. Najlepiej ograniczyć się do stosowania
                     l  musi być wyraźna informacja o dawkowaniu oraz ostrzeżenie doty-  preparatów tylko z wybranymi pojedynczymi witaminami,
                      czące nieprzekraczania zalecanej porcji spożycia w ciągu dnia (i tego   minerałami, probiotykami, kwasami omega-3 lub z błonnikiem
                      należy bezwzględnie przestrzegać);                    pokarmowym.
                     l  nie mogą znajdować się informacje przypisujące suplementowi wła-  Unikajmy nieznanych producentów – najbezpieczniejsze są su-
                      ściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia, np. „Sok z grana-  plementy z firm farmaceutycznych, bo tam przechodzą one podob-
                      tów zwalcza skutecznie choroby serca”, „Propolis wykazuje działanie   ną procedurę, jak leki. Warto szukać też na opakowaniu oznaczeń
                      przeciwnowotworowe”;                                  gwarantujących jakość. Są to np. od niedawna przyznawany w Pol-
                     l  dopuszczalne jest stosowanie, regulowanych przepisami unijnymi, tzw.   sce certyfikat EISD (czyli Fundacji Europejski Instytut Suplemen-
                      oświadczeń zdrowotnych. Sugerują one, że istnieje związek pomiędzy   tów Diety), europejski GMP (Good Manufacturing Practice) czy
                      kategorią żywności, daną żywnością lub jednym z niej składników,   amerykański FDA (Food and Drug Administration). Należy unikać
                      a zdrowiem, np. „Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów”, „Mela-  kupowania suplementów przez Internet (chyba, że jest to witryna
                      tonina pomaga w skróceniu czasu potrzebnego na zaśnięcie”.  apteki, która ma też placówki), bo bardzo często można tam trafić
                                                                            na produkty fałszowane lub złej jakości.                                          n

                      58  |  EDEN |  MARZEC-KWIECIEŃ 2018




          54-59_SUPLE.indd   58                                                                                                  2018-03-31   10:42:26
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63