Page 68 - Eden_05_06_2018
P. 68
APETYT
NA ZDROWIE
OWOC NONI
HIT CZY KIT?
Chociaż sklepowe półki uginają się pod ciężarem polskich warzyw i owoców, wciąż chętnie sięgamy
po egzotyczne produkty. Jednym z tych, które aktualnie robią furorę wśród konsumentów, jest morwa
indyjska, znana też jako owoc noni. Warto jednak wiedzieć, że nie wszyscy mogą go spożywać.
Dowiedz się, czy warto kupować ten egzotyczny owoc.
TEKST: MONIKA POLASIK
oni (morwa indyjska) to krzew, który osiąga JASNE I CIEMNE STRONY
wysokość do 5 metrów, ma duże, błyszczące Mimo tak wielu korzyści, płynących ze spożywania morwy in-
zielone liście i zielone owoce, które dojrzałe dyjskiej lub picia soku z jej owoców, nie wszyscy powinni po nią
przybierają jasnożółty kolor. Rośnie w Polinezji, sięgać. Ze względu na dużą ilość potasu z terapii z wykorzysta-
NChinach i Indiach, lecz można go spotkać rów- niem noni powinny też zrezygnować osoby przyjmujące leki na
nież w wielu innych obszarach świata o dostatecznie wilgotnym nadciśnienie, regulujące krzepliwość krwi tudzież farmaceutyki
i ciepłym klimacie. W medycynie naturalnej wykorzystuje się o działaniu moczopędnym. W połączeniu z substancjami zawar-
wszystkie części rośliny noni, a z każdej z nich przygotowuje tymi w tej roślinie leki mogą bowiem zbytnio podnosić poziom
inny specyfik. potasu we krwi, co często prowadzi do niebezpiecznych dla
zdrowia powikłań. Dlatego też morwę indyjską należy spożywać
ASPIRYNA STAROŻYTNOŚCI w niewielkich ilościach, a najlepiej po konsultacji z lekarzem.
Fascynacja owocem noni ma swoje źródło w medycynie ludowej Spożywanie noni odradza się również dzieciom i kobietom w cią-
wysp Pacyfiku, gdzie od dawien dawna jest on stosowany jako lek ży – grozi poronieniem. W dawnych czasach owoce noni stoso-
na wiele przypadłości. Podobno jego lecznicze właściwości znane wano jako dosyć skuteczne środki poronne.
były już w starożytności, lecz dopiero w dzisiejszych czasach
został on doceniony na szeroką skalę. Choć tak naprawdę nie ma MORWA Z DONICZKI
badań naukowych, które potwierdzałyby wszystkie właściwości, Choć w warunkach naturalnych rośnie w ciepłym i wilgotnym
które przypisują mu zwolennicy medycyny niekonwencjonalnej, klimacie, morwa indyjska słynie z dużej tolerancji na warunki śro-
wiele osób twierdzi, że jest to jedynie kwestią czasu. Mówi się, dowiskowe. Doskonale rozwija się zarówno na kwaśnych, jak i za-
że ma on działanie wzmacniające układ odpornościowy, spo- sadowych glebach. Nie straszne są jej stanowiska wietrzne, suche
walniające procesy starzenia organizmu, powodujące przyrost ani podmokłe. Nie przeszkadza jej nawet wysokie zasolenie gleby.
sił witalnych oraz pomagające przezwyciężyć stres, zmęczenie W naturalnym środowisku roślina ta kwitnie i owocuje przez cały
oraz wszelkiego rodzaju bóle – dlatego nazywa się ją „aspiryną rok. Jeżeli chcemy zafundować sobie domową uprawę Morinda
starożytności” citrifolia, powinniśmy nabyć jej nasiona albo sadzonki w dobrym
Aby trafić do polskich sklepów, owoce noni muszą prze- sklepie ogrodniczym. Nasiona można też pozyskać samodzielnie
jechać tysiące kilometrów. Mimo wysokiej ceny, cieszą się z dojrzałych, dostatecznie miękkich owoców. W tym celu kawałki
ogromną popularnością wśród zwolenników zdrowego od- miąższu z nasionami należy umieścić na sitku, po czym przepłu-
żywiania. Roślina ta od wieków wykorzystywana jest w me- kać je wodą. Oczyszczone ziarenka należy suszyć w cieniu przez
dycynie naturalnej. Jej owoce zawierają ponad 140 różnych maksymalnie 3 dni.
substancji, które korzystnie wpływają na zdrowie. Morwa
indyjska jest bogatym źródłem witaminy C, żelaza, potasu Kiedy są już gotowe, powinniśmy umieścić je w czystej
i witaminy B3. Ponadto zawiera irydoidy – związki, wykazujące wodzie i moczyć przez 48 godzin. Po tym czasie konieczne jest
działanie uspokajające, przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz ponacinanie ziaren (np. za pomocą obcinaka do paznokci), aby
przeciwreumatyczne. skrócić czas kiełkowania i zwiększyć ilość nasion kiełkujących.
68 | EDEN | MAJ-CZERWIEC 2018
68-71_oWOC_nOMI.indd 68 2018-06-07 03:37:13