Page 68 - Eden_05_06_2018
P. 68

APETYT
                 NA ZDROWIE




                             OWOC NONI








                                      HIT CZY KIT?








                     Chociaż sklepowe półki uginają się pod ciężarem polskich warzyw i owoców, wciąż chętnie sięgamy
                    po egzotyczne produkty. Jednym z tych, które aktualnie robią furorę wśród konsumentów, jest morwa
                        indyjska, znana też jako owoc noni. Warto jednak wiedzieć, że nie wszyscy mogą go spożywać.
                                              Dowiedz się, czy warto kupować ten egzotyczny owoc.


                                                                   TEKST: MONIKA POLASIK






                                oni (morwa indyjska) to krzew, który osiąga   JASNE I CIEMNE STRONY
                                wysokość do 5 metrów, ma duże, błyszczące   Mimo tak wielu korzyści, płynących ze spożywania morwy in-
                                zielone liście i zielone owoce, które dojrzałe   dyjskiej lub picia soku z jej owoców, nie wszyscy powinni po nią
                                przybierają jasnożółty kolor. Rośnie w Polinezji,   sięgać. Ze względu na dużą ilość potasu z terapii z wykorzysta-
                   NChinach i Indiach, lecz można go spotkać rów-           niem noni powinny też zrezygnować osoby przyjmujące leki na
                   nież w wielu innych obszarach świata o dostatecznie wilgotnym   nadciśnienie, regulujące krzepliwość krwi tudzież farmaceutyki
                   i ciepłym klimacie. W medycynie naturalnej wykorzystuje się   o działaniu moczopędnym. W połączeniu z substancjami zawar-
                   wszystkie części rośliny noni, a z każdej z nich przygotowuje   tymi w tej roślinie leki mogą bowiem zbytnio podnosić poziom
                   inny specyfik.                                           potasu we krwi, co często prowadzi do niebezpiecznych dla
                                                                            zdrowia powikłań. Dlatego też morwę indyjską należy spożywać
                   ASPIRYNA STAROŻYTNOŚCI                                   w niewielkich ilościach, a najlepiej po konsultacji z lekarzem.
                   Fascynacja owocem noni ma swoje źródło w medycynie ludowej   Spożywanie noni odradza się również dzieciom i kobietom w cią-
                   wysp Pacyfiku, gdzie od dawien dawna jest on stosowany jako lek   ży – grozi poronieniem. W dawnych czasach owoce noni stoso-
                   na wiele przypadłości. Podobno jego lecznicze właściwości znane   wano jako dosyć skuteczne środki poronne.
                   były już w starożytności, lecz dopiero w dzisiejszych czasach
                   został on doceniony na szeroką skalę. Choć tak naprawdę nie ma   MORWA Z DONICZKI
                   badań naukowych, które potwierdzałyby wszystkie właściwości,   Choć w warunkach naturalnych rośnie w ciepłym i wilgotnym
                   które przypisują mu zwolennicy medycyny niekonwencjonalnej,   klimacie, morwa indyjska słynie z dużej tolerancji na warunki śro-
                   wiele osób twierdzi, że jest to jedynie kwestią czasu. Mówi się,   dowiskowe. Doskonale rozwija się zarówno na kwaśnych, jak i za-
                   że ma on działanie wzmacniające układ odpornościowy, spo-  sadowych glebach. Nie straszne są jej stanowiska wietrzne, suche
                   walniające procesy starzenia organizmu, powodujące przyrost   ani podmokłe. Nie przeszkadza jej nawet wysokie zasolenie gleby.
                   sił witalnych oraz pomagające przezwyciężyć stres, zmęczenie   W naturalnym środowisku roślina ta kwitnie i owocuje przez cały
                   oraz wszelkiego rodzaju bóle – dlatego nazywa się ją „aspiryną   rok. Jeżeli chcemy zafundować sobie domową uprawę Morinda
                   starożytności”                                           citrifolia, powinniśmy nabyć jej nasiona albo sadzonki w dobrym
                     Aby trafić do polskich sklepów, owoce noni muszą prze-  sklepie ogrodniczym. Nasiona można też pozyskać samodzielnie
                   jechać tysiące kilometrów. Mimo wysokiej ceny, cieszą się   z dojrzałych, dostatecznie miękkich owoców. W tym celu kawałki
                   ogromną popularnością wśród zwolenników zdrowego od-     miąższu z nasionami należy umieścić na sitku, po czym przepłu-
                   żywiania. Roślina ta od wieków wykorzystywana jest w me-  kać je wodą. Oczyszczone ziarenka należy suszyć w cieniu przez
                   dycynie naturalnej. Jej owoce zawierają ponad 140 różnych   maksymalnie 3 dni.
                   substancji, które korzystnie wpływają na zdrowie. Morwa
                   indyjska jest bogatym źródłem witaminy C, żelaza, potasu   Kiedy są już gotowe, powinniśmy umieścić je w czystej
                   i witaminy B3. Ponadto zawiera irydoidy – związki, wykazujące   wodzie i moczyć przez 48 godzin. Po tym czasie konieczne jest
                   działanie uspokajające, przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz   ponacinanie ziaren (np. za pomocą obcinaka do paznokci), aby
                   przeciwreumatyczne.                                      skrócić czas kiełkowania i zwiększyć ilość nasion kiełkujących.

                     68  |  EDEN |  MAJ-CZERWIEC 2018




          68-71_oWOC_nOMI.indd   68                                                                                              2018-06-07   03:37:13
   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73