Page 6 - Eden_czerwiec_lipiec_2017
P. 6
NAJLEPSZE
RAPORT RESTAURACJE
POLSKA W POLSKICH
HOTELACH
SPA
OD KUCHNI
Gdzie najlepiej wypocząć, zrelaksować się w SPA i do tego smacznie oraz zdrowo zjeść?
Wybraliśmy 20 najlepszych restauracji w hotelach SPA, w których kuchnia jest równie ważna,
jak luksusowy nocleg czy skuteczny zabieg.
OPRACOWAŁA: KATARZYNA SOŁTYK
iągle mało wiemy o na- i hodowli lub pozyskiwane są od lokal- podchodzą szefowie kuchni i cały personel
szym kraju. Nie wiemy nych rolników i producentów, często do swoich dzieł, serdeczność, z jaką zajmu-
gdzie i co zjeść, gdzie naturalne i ekologiczne. Dzięki temu ją się gośćmi, łączenie lokalnych tradycji
wygodnie przenocować, powstaje fuzja wszystkiego co najlepsze z kuchniami świata i bieżącymi trendami.
czy spędzić cały urlop. i najzdrowsze w regionie. Lato sprzyja odkrywaniu nowych miejsc
CPrzeważnie jeździmy Co wyróżnia najlepsze restauracje i smaków. Zachęcamy naszych czytelni-
wciąż w te same miejsca, które raz się (oprócz wyśmienitych potraw oczywi- ków i gości hoteli SPA do zwolnienia tem-
sprawdziły, bojąc się eksperymentować. ście)? Menu bazujące na bogactwie i regio- pa, delektowania się bliskością natury oraz
A szkoda, bo przecież Polska jest tak nalnych smakach oraz świeżych pro- odkrywania polskich smaków. Wakacje to
piękna i różnorodna. Wystarczy odrobinę duktach najwyższej jakości. Pasja, z jaką najlepszy czas ku temu. n
zboczyć z utartego szlaku, żeby odnaleźć
miejsca magiczne i nieprawdopodobnie
smaczne.
Wybierając miejsce na krótki weekend
czy długie wakacje, każdy kieruje się inny-
mi kryteriami. Ale jednym z ważniejszych
jest wyżywienie. Najlepiej jakby było
smaczne, obfite i zdrowe – to wymagające
połączenie, ale jak najbardziej możliwe.
Zwłaszcza w hotelach SPA. Mamy w kraju
coraz więcej wysokiej klasy ośrodków,
które dbają równocześnie o nasze ciało, 1906 GOURMET AFRODYTA
duszę i podniebienie. W gąszczu ofert Paweł Dołżonek to kulinarny sztukmistrz, SPA & WELLNESS RESORT
łatwo się zgubić, dlatego wybraliśmy 20 a jego magiczny warsztat kształtował się
najciekawszych, lubianych przez gości m.in. w restauracji Narisawa w Tokio. Filozofia Afrodyta SPA & Wellness Resort to życie
i wielokrotnie nagradzanych restauracji Paweł Dołżonek is a culinary magician, who zgodne z naturą, z przemianami pór roku i żywio-
łami. To, co nas otacza to największe bogactwo,
refined his magical skills in the Narisawa
w najlepszych hotelach SPA. Restaurant in Tokyo. z którego warto czerpać garściami.
Dobry hotel SPA musi mieć doskonałą The philosophy of Afrodyta SPA & Wellness
kuchnię. W najlepszych restauracjach Lokalizacja/Location: Pałac Ciekocinko Resort is a life in harmony with nature, with the
Hotel Resort & Wellness – Choczewo
przekonamy się, że to nie prawda, że Kuchnia/Cuisine: nowatorska i elegancka • seasons and elements. What surrounds us is the
polska kuchnia musi być tłusta i nie- modern and elegant greatest of wealth from which to draw.
zdrowa. Pracujący w nich szefowie Wyróżnienia/Awards: 2 czapki Gault Lokalizacja/Location: Afrodyta SPA & Well-
kuchni wskrzeszają przepisy naszych & Millau, w Pałacu znajduje się Bistro ness Resort – Ośno, woj. lubuskie
pradziadów, po mistrzowsku łącząc tra- Luneta & Lorneta – również wyróżnione Kuchnia/Cuisine: polska, regionalna, slow food,
dycyjne produkty i receptury z nowocze- 2 czapkami • in Palace there is Luneta dietetyczna • Polish, regional, slow food, diet
snymi technikami i trendami, dodając & Lorneta Bistro also awarded 2 toques Wyróżnienia/Awards: trzy poziomki przyzna-
im artystycznego sznytu. Wsłuchują się in the Gault & Millau guide ne przez Magdę Gessler • three strawberries
w pory roku, czerpiąc – zgodnie z aktu- Szef Kuchni/Chef: Paweł Dołżonek by Magda Gessler
alną modą – garściami z bogactw naj- Szef Kuchni/Chef: Tomasz Tomiuk
bliższego otoczenia. Produkty, których www.palacciekocinko.pl www.afrodyta-spa.pl
używają pochodzą z własnych upraw
6 | EDEN | CZERWIEC-LIPIEC 2017
06-10_Eden_wstep_hotele_TOP10.indd 6 2017-06-18 22:29:46