Page 11 - Eden_czerwiec_lipiec_2017
P. 11
ODKRYWANIE SMAKÓW
NA NOWO
Ślimak wyhaftowany na serwetkach jest oznaką, że Restauracja
Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie jest
wierna zasadom slow food. Tę zaszczytną rekomendację otrzymała
przeszło dekadę temu, jako pierwsza restauracja w Polsce.
DISCOVERING NEW
FLAVOURS
The Romantic Restaurant at the SPA Hotel
Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie is faithful
to the principles of slow food.
An intimate place with excellent service and
delicious dishes. Menu is the original work of
Chef Łukasz Wojtas, who constantly looks for
the best local natural or ecological products.
His cooking style consists of giving a modern
form and wonderful appearance to dishes ba-
sed on traditional high quality products. Rela-
xed degustation is not only conducive for an
intimate atmosphere in the small room (up to
30 people), but also a three, four, or seven-
R Romantyczna to nie tylko ka- gotowania odbywa się na oczach gości excellent ‘wine pairing’ prepared and guided
-course tasting menu complemented by an
by the manager of the restaurant, Marcin Bąk.
meralne miejsce ze znakomitą
w tzw. otwartej kuchni.
For this, the requirement of casual elegance
Styl gotowania Łukasza Wojtasa polega
obsługą i pysznymi daniami, ale
and age restriction for guests (from the age
miejsce niezwykłych przeżyć
nego wyglądu daniom opartym na tradycyj-
kulinarnych, za którymi stoją
celebration of the meal.
nych produktach wysokiej jakości. Odzwier-
świeże produkty od okolicznych producen- na nadaniu nowoczesnej formy i wykwint- of 12) create a unique mood and promote the
tów. Menu jest autorskim dziełem szefa ciedleniem tego jest menu degustacyjne,
kuchni Łukasza Wojtasa, który nieustannie składające się z harmonijnie łączących się
poszukuje najlepszych lokalnych produk- dań, czasem w zaskakujących połączeniach, według zasady „wine pairing”, nad którą
tów, czasem niedostępnych nigdzie indziej, jak popisowa „szarlotka z lodami” z kruszon- czuwa kierownik restauracji, Marcin Bąk.
wytworzonych w sposób naturalny lub ką migdałowo-waniliową, lodami z cynamo- Wymóg stroju w stylu swobodnej elegancji
ekologiczny. Zanim trafią do restauracji, nu oraz jabłkami podlanymi koniakiem i ograniczenie wiekowe dla gości (od 12.
szef kuchni osobiście poznaje producenta i przyprawionymi szafranem. roku życia) sprzyjają celebrowaniu spo-
i metodę uprawy lub hodowli. Potem z pasją Mazury to bogactwo ryb, dziczyzny, tkania przy posiłku. Restauracja znajduje
opowiada gościom o tym, co otrzymali grzybów i nadzwyczajnych serów (koziego, uznanie wśród gości hotelowych i osób
na talerzu. Żadnych tajemnic, nawet etap krowiego i owczego). W Romantycznej z regionu. Doceniają to lokalni włodarze,
można zatem spróbować deski serów, są też przyznając jej kilkakrotnie Laur Najlepszym
wypiekane na miejscu paluszki typu grissini z Najlepszych. Została też wyróżniona czap-
z dodatkiem dojrzewającego owczego sera ką kucharską już od pierwszego wydania
zamiast parmezanu. – Nawet zwykłe przy- żółtego przewodnika Gault&Millau. n
prawy, jak sól i cukier, staramy się zmieniać
na zdrowsze odpowiedniki – wyjaśnia
Łukasz Wojtas i dodaje – Cieszę się, że wraca
moda na gotowanie po polsku, a tradycyjna
kuchnia zmienia się i staje się zdrowsza. Restauracja Romantyczna w Hotelu SPA
Spokojnemu degustowaniu sprzyja Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie
kameralna atmosfera i nieduża przestrzeń Wysoka Wieś 22, 14-100 Ostróda
(maksymalnie 30 osób), ale również trzy-, tel.: +48 89 647 11 11
cztero- lub siedmiodaniowe menu degu- wzgorza@drirenaerisspa.com
stacyjne, dopełnione doskonałymi winami www.DrIrenaErisSpa.com
| EDEN | CZERWIEC–LIPIEC 2017 11
11_Eris_Wzgorza_Dylewskie_1str.indd 11 2017-06-18 22:06:17