Page 14 - Eden_czerwiec_lipiec_2017
P. 14
RAPORT
LUKSUS OKRASZONY
GÓRALSKIM CHARAKTEREM
Jeden z najnowocześniejszych resortów wypoczynkowych w Polsce, Hotel Bania Thermal & Ski
posiada baseny termalne z aquaparkiem, strefę SPA Sielsko Anielsko, mnóstwo propozycji na aktywne
spędzenie wolnego czasu oraz aż trzy ciekawe restauracje: Tatrzańską, Góralską i Rohatkę.
wieże, swojskie produkty oraz Zarówno restauracje Hotelu Bania, jak my w smaku potraw. A bundz i oscypek
kunszt szefów kuchni to połącze- i całe Podhale wyróżniają się na kulinarnej świetnie nadają się do produkcji słodkich
nie, które zapewni nawet najbar- mapie Polski. To przede wszystkim jagnię- deserów czy sosów.
dziej wybrednemu smakoszowi cina, baranina, różnego rodzaju sery owcze Do największych rarytasów Restauracji
Śucztę pełną aromatycznych kuli- i przetwory, a jesienią bogactwo grzybów, Tatrzańskiej należą regionalne wędliny,
narnych doznań. W menu restauracji Hotelu które choć znane są z inny regionów naszego kiełbasy, sery owcze, konfitury i przetwo-
Bania królują dania nierozerwalnie związane kraju, to tutaj wyróżniają się – jak twierdzi ry. Tutejszy stół regionalny z góralskimi
z podhalańską tradycją, swojskie przysmaki Szef Kuchni Piotr Chlebda – niezwykłym specjałami skradł już nie jedno serce. Na
oraz wysublimowane dania podbijające świa- i znacznie lepszym smakiem oraz aromatem. szczególną uwagę zasługują też wypieki
towe stolice. Wspaniały klimat i góralskie A wie, co mówi, bo miał okazję pracować z własnej cukierni – pyszne ciasta i świeżo
wnętrza sprawiają, że czas spędzony tutaj w hotelach w różnych regionach Polski. wypiekany, swojski chleb. Specjalne menu
zapada w pamięć na długie lata. – Staramy się łączyć tradycyjną kuch- dla dzieci to kompozycja dań, które zarów-
nię góralską z kuchnią świata i bieżącymi no przez kuszące nazwy, zabawne menu,
trendami, równocześnie mając na uwadze, jak i prezentację zachęcają najmłodszych
aby tradycja i spójność potraw Podhala do skosztowania i zajadania ze smakiem.
dominowały nad pozostałością, a nie od- Restauracja Góralska zachwyca aran-
wrotnie. Stare przepisy góralskie – mięsa żacją wnętrza i klimatem, jaki tworzy po-
i produkty owcze – wykorzystywane są łączenie góralskiego, swojskiego klimatu
we wszystkich rodzajach potraw, zarówno z elegancją i wyrafinowanym smakiem.
do przystawek, dań głównych, jak i do de- W głębi sali znajduje się scena, na której
serów – opowiada Piotr Chlebda. Trady- w wybrane dni przygrywa kapela regio-
cyjne moskole świetnie współgrają z fois nalna, która pozwala zasmakować kultury
gras, masłem czosnkowym i rozmarynem. góralskiej w jej najczystszej postaci.
Zupa sałatowa gotowana jest na żyntycy, Jest też kameralna i klimatyczna Restau-
zakwasie żytnim oraz sałacie masłowej. racja Rohatka. Serwowana tutaj kuchnia to
Kotleciki jagnięce wystarczy doprawić kwintesencja bogatej gamy smaków orygi-
solą i pieprzem, a smakują niepowtarzal- nalnej, wykwintnej kuchni słonecznej Ita-
nie, ponieważ polskie owce wypasane lii. To znakomite miejsce na romantyczną
są na halach obfitujących w różnorodne kolację we dwoje lub kameralny wieczór
zioła, które później wyraźnie odnajduje- z rodziną. n
14 | EDEN | CZERWIEC–LIPIEC 2017
14-15_Bania_hotel_2str.indd 14 2017-06-18 22:05:19