Page 62 - Eden_11_2014
P. 62
Kuchnia wellness ryż do SUShi _____________________ Składniki: • 500 g ryżu do sushi • 850 ml wody • 150 ml octu ryżowego • 1 łyżka brązowego cukru (opcjonalnie) Przygotowanie: Ryż opłukać kilkukrotnie w letniej wodzie, pocierając go w dłoniach, jakbyśmy go chcieli umyć. Pod koniec woda po płukaniu ryżu powinna być przejrzysta. Ryż odcedzić i zalać w garnku 850 ml wody. Garnek przykryć i gotować ryż około 30 min. Po tym czasie odkryć garnek i poczekać, aż woda odparuje, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu ryż przełożyć do miski, zalać octem z cukrem i rozbić grudki. Nigiri giU TaTaki _____________________ Składniki: • ryż do sushi • filet wołowy wysokiej jakości • 1 główka czosnku • 500 ml sosu sojowego • oliwa Przygotowanie: Oczyścić filet wołowy z błon. Czosnek drobno posiekać i zeszklić w rozgrzanym rondlu z oliwą. Odłowić go, zanim zbrązowieje i zrobi się gorzki. Do tej samej oliwy włożyć wołowinę i opiec ze wszystkich stron (czas smażenia według uznania, od 2 do 6 minut). Wołowinę przełożyć do wywaru – 500 ml wody z 500 ml sosu sojowego, żeby się schłodziła. Pokroić plastry w poprzek włókien wołowiny. Uformować kulki ryżu, ułożyć na nich wołowinę, a później wasabi. Można owinąć plastrem ogórka lub nori. UraMaki z TUńczykieM _____________________ Składniki: • 1\2 nori • 70 g ryżu do sushi • 100-120 g świeżego filetu tuńczyka • kilka kawałków ogórka, marynowanej rzepy, kiszonego imbiru, awokado i tykwy • wasabi • matka bambusowa Przygotowanie: Pokroić tuńczyka tak, aby mieć 1 grubszy pasek i 3 płaty jak do nigiri. Na szorstkiej części nori ułożyć ryż tak, aby pozostało 2 cm wolnej przestrzeni. Odwrócić nori na gładką stronę i na nią nałożyć wasabi, pasek ryby oraz warzywa. Całość zwinąć palcami lub z pomocą bambusowej matki do góry. Na wierzchu ułożyć plastry ryby. Wilgotnym nożem pokroić na 6 równych kawałków. 62