Page 63 - Eden_11_2014
P. 63
Kuchnia wellness gUNkaN Maki z ikrą łoSoSia w ogórkU _____________________ Składniki: • 1 ogórek (w miarę prosty) • 50 g ikry łososia • ryż do sushi • wasabi Przygotowanie: Obrać ogórka bardzo cienko ze skórki tak, aby nie pękła. Pokroić go na paski o wymiarach 3 cm / 7 cm. W dłoniach uformować małe kulki ryżu. Każdą z nich obtoczyć ogórkiem. Na wierzchu ułożyć odrobinę wasabi oraz ikrę. Taco Sarada czyli SałaTka z ośMiorNicy _____________________ Składniki: • 500 g świeżej ośmiornicy • 1 łyżka zielonej herbaty • 1 świeże chilli • 1 ząbek czosnku • 1 cm świeżego imbiru • 1 główka kapusty bok choi • 50 g grzybów enoki, shimeji, shitake • 1 lyżka oliwy • szczypta togarashi (japońska przyprawa 5 smaków) Przygotowanie: Surową ośmiornicę natrzeć solą morską, po około 30 min. opłukać ją i włożyć do wywaru z zielonej herbaty, dusić razem przez 2 godz. Po wyjęciu ośmiornicy z wywaru natychmiast włożyć ją do lodu. Na rozgrzanej patelni zeszklić posiekane imbir, chilli oraz czosnek. Dodać pokrojoną kapustę bok choi, grzyby oraz ośmiornicę pokrojoną w większe kawałki. Doprawić togarashi i dusić 7-10 min. działa jak naturalny antybiotyk, wzmacniając nasz system immu- polskich dodatków: ogórka, rzodkwi, białej rzepy czy marchwi. nologiczny, można więc śmiało się nim zajadać. Tak samo wszędzie można kupić też świeżą rybę. Polecałbym te, To, czy sushi jemy palcami czy pałeczkami to też kwestia indywi- które występują w słonej wodzie – świetnie sprawdzą się np. ło- dualna. Dawniej, w Japonii, kiedy ludzie nie mieli pałeczek, jedli pal- soś, dorada, halibut oraz okoń morski. cami. Ten sposób konsumpcji umożliwia sprawdzenie, czy jedzenie Nie mniej ważny niż składniki jest nóż. Samo ulepienie kulki ryżu, jest ciepłe czy zimne, czy jest miękkie, a może nawet lepkie? Do dziś czy skręcenie maka, jest pracochłonne, ale łatwe. Większy problem sushi je się w ten sposób na całym świecie i w polskich restauracjach sprawia zwykle krojenie, dlatego ostry nóż to priorytet. Maki krojo- też można to robić bez żadnych wyrzutów sumienia. ne tępym nożem będą wyglądać brzydko i nieapetycznie. Według mnie ciepły ryż, sprawna ręka, świeża ryba i właśnie ostry nóż to Sushi w domu cztery najważniejsze kwestie w przygotowywaniu sushi. Pozostały sprzęt, często polecany w różnych artykułach, wca- Sushi można też przygotować w domu. Trzeba wówczas jednak le nie jest niezbędny. Matki do zwijania sushi przydają się raczej pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Kluczowe będzie odpowied- tylko do skręcania cieniutkich hosomaków, ewentualnie do ura- nie przygotowanie ryżu. Mamy dużo twardszą wodę niż w Japo- maków, w których ryż znajduje się na zewnątrz. Klasyczne maki nii, dlatego konieczne będzie kilkukrotne dokładnie wypłukanie łatwiej będzie przygotować bez matki. ryżu z nadmiaru skrobi, a później, po ugotowaniu, zaprawienie go kle na koniec każdy indywidualnie doprawia nim swoje sushi. Choć Ostatnia kwestia, ale wcale nie najmniej ważna, to sos sojowy. Zwy- odrobiną cukru i octem ryżowym. Do samego gotowania mogą Fot. Jedzenie w obiektywie się też przydać różnego rodzaju samowary, bardzo ułatwiają pra- w większości sushi barów dominuje jedna marka, to każdy inny będzie równie dobry. Prywatnie sięgam chętnie po sos sojowy bezglutenowy, cę! Sam ryż do sushi, jak i pozostałe składniki, można dziś kupić w każdym większym supermarkecie i poszukiwanie specjalistycz- który – w odróżnieniu od wielu innych sosów sojowych – powstaje nych sklepów w internecie wcale nie jest konieczne. Nie trzeba w 100 proc. z soi, nie ma w nim żadnych dodatków pszennych. też kupować ciężkich, japońskich marynat. Można do sushi użyć Dobrej zabawy i smacznego! Przepisy pochodzą z menu sieci restauracji Sakana (www.sakana.pl). 63 Wszystkie zostały zmodyfikowane tak, aby można było je przygotować w warunkach domowych.