Page 59 - Eden_11_2014
P. 59
Diety na zdrowie Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną Paracelsus Produkty light nie tuczą!? Czy rzeczywiście?! To zależy, ile ich spożyjemy, a przeważnie jemy znacznie więcej niż normalnej żywności – po pierwsze dlatego, że są mniej sycące, po drugie w błędnym przekonaniu, że nie tuczą. Tłusz- cze, to składniki pokarmowe które sprawiają, że czujemy się bardziej nasyceni. Spowalniają wchłanianie substancji odżywczych do orga- nizmu, a więc pozwalają stopniowo uwalniać energię z pokarmów. Czym osłodzić sobie życie? Co więcej, jedząc produkty z przewagą cukrów prostych, a małą za- wartością tłuszczów, dostarczamy energii na krótki czas, ponieważ Nadmierny apetyt na cukier stał się jedną z przy- nasz żołądek szybciej się opróżnia, co w efekcie powoduje, że jeszcze czyn nadwagi i otyłości wśród współczesnych spo- chętniej i szybciej sięgamy po kolejną przekąskę. łeczeństw rozwiniętych. Wciąż trwają badania nad Eliminacja tłuszczu nie zawsze oznacza zmniejszenie kaloryczności substancjami mogącymi go zastąpić w produktach produktu. Często zdarza się, że produkty o obniżonej zawartości spożywczych. Stosowanie zamienników cukru budzi tego składnika mają w swoim składzie więcej cukru. Producenci, wiele kontrowersji. Aspartam, najczęściej używany chcąc zrekompensować nam gorszy smak produktu odtłuszczone- w napojach chłodzących, nie może być spożywany go, dodają do niego więcej substancji słodkich czy tzw. polepszaczy przez osoby chore na fenyloketonurię (z uwagi na smaku. Taka żywność to pułapka, nie mająca nic wspólnego z od- powstającą w procesie trawienia aspartamu fenylo- chudzaniem. Czytajmy etykiety produktów i porównujmy je z trady- alaninę) oraz dzieci i kobiety karmiące. Spożywany cyjnymi odpowiednikami. Unikniemy w ten sposób przykrych nie- w dopuszczalnych dawkach ponoć nie szkodzi, ale spodzianek. przedawkowany może prowadzić do objawów kla- sycznego zatrucia, a także rozdrażnienia, trudności z zasypianiem, bólu mięśni i głowy. W produktach light zamiast wysokokalorycznego cukru najczęściej znajdziemy: Aspartam – sztuczny środek słodzący. Wykazuje l 200 razy większą słodycz od tradycyjnego cukru. Jego kaloryczność przy stężeniach dających wra- żenie słodyczy jest niemal zerowa. Nie może być jednak poddawany działaniu wysokiej tempera- tury, więc nie można przyrządzać potraw pieczo- nych, smażonych czy gotowanych. Acesulfam K – bezkaloryczny, sztuczny środek, l słodszy 200-krotnie od cukru. Stosowany w więk- szych ilościach pozostawia gorzki i metaliczny po- smak. Ksylitol – substancja słodząca otrzymywana l z drzewa brzozy. Jego słodycz jest porównywalna do cukru, ale kaloryczność o ok. 40% niższa. Ma też niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu po- Wybieraj mądrze! maga zachować prawidłowy poziom glukozy we krwi. Niestety, zbyt duże spożycie może wywoły- Najlepszą radą dotyczącą stosowania produktów light będzie umiar! wać biegunki. Produkty te, dodawane do codziennego jadłospisu w umiarkowanych Stewia – roślina zawierająca stewiozydy, czy- l ilościach, mogą być pomocne w czasie diety odchudzającej. Dla osób li związki które odznaczają się 100-300 krotnie kontrolujących poziom glikemii przydatne będą produkty bez cukru, wyższą słodyczą niż cukier. Kaloryczność tej rośli- natomiast Ci, którzy unikają tłuszczów bez problemu znajdą dla siebie ny jest niemal zerowa, stewiozydy są także odpor- wiele odtłuszczonych odpowiedników popularnych produktów. Nie ne na wysoką temperaturę. Istnieją wyniki badań wolno jednak popadać w skrajność i całkowicie przerzucać się na pro- wskazujące na to, iż stewia obniża ciśnienie i po- dukty typu light. Może to po pewnym czasie skutkować problemami ziom glukozy we krwi. zdrowotnymi. 59
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64