Page 56 - Eden_11_2014
P. 56
Zdrowie Zdrowie Print). Inną grupą są metody diagnostyczne bazują- ce na badaniu odpowiedzi komórkowej, niezależnie od tego, czy doprowadza ona do wytwarzania prze- ciwciał. Do metod tych należą między innymi: test uwalniania histaminy, test pobudzania limfocytów, ocena cytotoksyczności oraz Test Uwalniania Media- torów (MRT) – Program LEAP. Te trzy typy reakcji można przedstawić na przy- kładzie glutenu: 1. Alergia na pszenicę – reakcja IgE zależna, pod- wyższony poziom przeciwciał klasy IgE specyficz- nych dla pszenicy, wczesna, bez czynnika genetycz- nego i bez cech autoagresji. Brak reakcji po spożyciu innych zbóż zawierających gluten. Konieczne wyco- komórek układu odpornościowego do uwalniania fanie z diety pszenicy. mediatorów stanów zapalnych. Prowadzi to do po- wstawania ognisk zapalnych w  różnych narządach 2. Celiakia – konieczny czynnik genetyczny, re- i tkankach, powodując przewlekłe schorzenia i dys- akcja na każde zboża glutenowe (pszenica, żyto, komfort. Wykrywanie pokarmów, na które jesteśmy jęczmień) i  nawet śladowe ilości glutenu, brak nadwrażliwi jest bardzo utrudnione. Reakcja jest przeciwciał klasy IgE przeciwko glutenowi, obec- zależna od dawki pokarmu, najczęściej opóźniona, ne przeciwciała innych klas IgA lub IgG przeciwko a objawy często bywają niespójne. Ponieważ objawy własnym komórkom, tkankom, enzymom. Choro- mogą wystąpić do kilku dni po spożyciu, trudno jest ba przewlekła, wyniszczająca. Wykryta we wcze- powiązać je z konkretnym pokarmem. snym stadium nie daje nieodwracalnych uszko- Na rynku jest obecnie dostępne kilka testów in dzeń, ale wymaga restrykcyjnego unikania glutenu vitro, które mogą być pomocne w  diagnozowaniu przez całe życie. tego typu reakcji. Należą do nich testy określają- ce specyficzne IgG, które obejmują jedynie reakcje 3. Nadwrażliwość na gluten – reakcja typu opóź- wywołujące wzrost stężenia przeciwciał klasy IgG nionego i zależna od dawki. Dotyczy glutenu w każ- (ImuPS, US Bio Tek, York Food Detective oraz Food dej postaci i  z  każdego źródła. Stopień nadwrażli- Test MRT MRT (ang. Mediator Release Test – Test Uwalniania Mediatorów) to badanie krwi obejmujące 150 substancji (120 pokarmów i 30 substancji chemicznych w pokarmach, jak solanina znajdująca się w roślinach psiankowatych [np. ziemniaki, pomidory, papryka chili i bakłażan], barwniki spożywcze, tyramina, aspartam). Test określa zakres tolerancji pokarmowej w zależności od nabytej reakcji odpornościowej pacjenta, w której kluczową rolę odgrywają limfocyty T. Test MRT mierzy reakcję in vitro standaryzowanych mian poszczególnych substancji na krążące leukocyty, które stanowią ostatnią linię obrony za systemem odpornościowym śluzówki przewodu pokarmowego. 56
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61