Page 52 - Eden_11_2014
P. 52
Zdrowie Wstęp do długowieczności Uważana jest za „matkę wszelkiej medycyny”. Leczy osobę, a nie chorobę, poszukuje harmonii, uznaje, że zdrowie wynika z osiągnięcia równowagi między trzema energiami, znanymi jako wata, pitta i kapha. Choć po raz pierwszy opisano ajurwedę ponad 2500 lat, nadal doskonale wpisuje się w modele holistycznego podejścia do życia. Tekst: Antonina Majewska 1. Metoda usta-usta W ajurwedzie dobre trawienie i wydalanie mają kluczowe znaczenie. A ponieważ wszystko zaczyna się od ust, trzeba szczególnie dbać o higienę zębów, dziąseł i języka. Praktycy ajurwedy zalecają czyszczenie zębów szczoteczkami z włók- na nylonowego albo naturalnego w kierunku od dziąseł, unikanie słodkich napojów bezalkoholowych, cukierków, produktów do żucia, a także... rodzynek, które przyklejają się do szkliwa, wypłukują minerały i osłabiają kości. Na liście produktów polecanych, bo bogatych w minerały, znajdują się natomiast wodorosty, ciemnozielone warzywa liściaste oraz dobrej jakości nabiał. O czym jeszcze trzeba pamiętać? Na pewno o czyszczeniu zębów nicią dentystyczną, maso- waniu dziąseł (świetne do tego celu są truskawki) oraz higie- nie języka. Jego stan jest odzwierciedleniem kondycji jelit, a obecny na nim nalot trzeba codziennie rano oczyszczać za pomocą łyżeczki ze srebra, miedzi albo stali nierdzew- nej. Dzięki temu pozbędziemy się przykrego zapachu z ust. Nie pomaga? Pijmy dwa razy dziennie po pół szklanki soku z aloesu, a po posiłku żujmy prażone ziarna kopru. 2. Gardłowa sprawa Boli, drapie, jest wysuszone, a do tego zbiera się w nim śluz, którego trudno nam się pozbyć? Jeśli miewamy podobne pro- blemy z gardłem, wypróbujmy ajurwedyjski przepis na napar do płukania. Łyżeczkę szałwii, tyle samo suszonej babki lance- towatej, suszonego rozmarynu i kopryfolium zaparzmy w pół litra wody i dodajmy miodu do smaku. Napar ma działanie antybakteryjne i łagodzące. Dobrze robi również żucie korze- nia lukrecji albo... powolne oblizywanie łyżki miodu. Chcemy 52