Page 52 - Eden_11_2014
P. 52
Zdrowie Wstęp do długowieczności Uważana jest za „matkę wszelkiej medycyny”. Leczy osobę, a nie chorobę, poszukuje  harmonii, uznaje, że zdrowie wynika z osiągnięcia równowagi między trzema energiami,  znanymi jako wata, pitta i kapha. Choć po raz pierwszy opisano ajurwedę ponad 2500 lat,  nadal doskonale wpisuje się w modele holistycznego podejścia do życia.  Tekst: Antonina Majewska  1. Metoda usta-usta W  ajurwedzie  dobre trawienie i  wydalanie  mają kluczowe  znaczenie. A ponieważ wszystko zaczyna się od ust, trzeba  szczególnie dbać o higienę zębów, dziąseł i języka. Praktycy  ajurwedy zalecają czyszczenie zębów szczoteczkami z włók- na  nylonowego  albo  naturalnego  w  kierunku  od  dziąseł,  unikanie  słodkich  napojów  bezalkoholowych,  cukierków,  produktów do żucia, a także... rodzynek, które przyklejają  się do szkliwa, wypłukują minerały i osłabiają kości. Na liście  produktów polecanych, bo bogatych w minerały, znajdują  się  natomiast  wodorosty,  ciemnozielone  warzywa  liściaste  oraz dobrej jakości nabiał. O czym jeszcze trzeba pamiętać?  Na pewno o czyszczeniu zębów nicią dentystyczną, maso- waniu dziąseł (świetne do tego celu są truskawki) oraz higie- nie języka. Jego stan jest odzwierciedleniem kondycji jelit,  a obecny na nim nalot trzeba codziennie rano oczyszczać  za  pomocą  łyżeczki  ze  srebra,  miedzi  albo  stali  nierdzew- nej. Dzięki temu pozbędziemy się przykrego zapachu z ust.  Nie pomaga? Pijmy dwa razy dziennie po pół szklanki soku  z aloesu, a po posiłku żujmy prażone ziarna kopru. 2. Gardłowa sprawa Boli, drapie, jest wysuszone, a do tego zbiera się w nim śluz,  którego trudno nam się pozbyć? Jeśli miewamy podobne pro- blemy z gardłem, wypróbujmy ajurwedyjski przepis na napar  do płukania. Łyżeczkę szałwii, tyle samo suszonej babki lance- towatej, suszonego rozmarynu i kopryfolium zaparzmy w pół  litra wody i dodajmy miodu do smaku. Napar ma działanie  antybakteryjne i łagodzące. Dobrze robi również żucie korze- nia lukrecji albo... powolne oblizywanie łyżki miodu. Chcemy  52
   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57