Page 54 - Eden_11_2014
P. 54
Zdrowie Utajony wróg Coraz więcej osób, w tym także lekarzy i dietetyków, zaczyna dostrzegać zależność pomiędzy tym co jemy, a powstawaniem przewlekłych dolegliwości i przedwczesnym starzeniem się. Może to być skutek błędów żywieniowych, ale często przyczyna tkwi w nieprawidłowych reakcjach naszego organizmu na pozornie niewinne pokarmy. Tekst: dr Justyna Jakimiuk hoć Trzeci Świat nadal boryka się z proble- Lekarze i dietetycy często używają jedynie określeń mami niedożywienia, w krajach wysokoro- „alergia” i „nietolerancja”, zalecając dietę elimina- zwiniętych problem braku żywności został cyjną lub wykonanie badań w kierunku ich wykrycia. Czastąpiony przez jej nadmiar. Naszym grze- O skierowaniu na konkretne testy najczęściej nie ma chem jest bezmyślność w wybieraniu tego, co mamy co marzyć. Stajemy więc przed trudnym zadaniem zamiar zjeść. Dopiero w obliczu dolegliwości zaczy- wyboru odpowiedniej diagnostyki i często wydaje- namy szukać ich przyczyn i często kierujemy podej- my pieniądze na niepotrzebne badania. rzenia na jedzenie. Błędy żywieniowe można łatwo Problemem jest także to, że tradycyjne diety eli- wyeliminować, ale inne nieprawidłowości stanowią minacyjne są czasochłonne i cały ciężar oceny i kon- zagadkę trudną do rozwiązania. Problem niepożą- troli spada na pacjenta. Prowadzenie tygodniami danych reakcji na pokarmy jest złożony, a  ich po- „Dzienniczków bieżącego notowania”, poszerzo- dział i  klasyfikacja ulegają ostatnio modyfikacjom, nych o zapisy dotyczące występowania dolegliwości co wprowadza dodatkowy zamęt. i ich nasilenia, jest uciążliwe i zniechęcające. Produk- ty żywieniowe do diet eliminacyjnych są dobierane na podstawie ogólnie przyjętych standardów i wy- Istnieją doniesienia o 170 tycznych, co bardzo często nie przynosi ewidentnej poprawy. Wynika to z faktu, że wszelkie wytyczne pokarmach, które wywołują reakcje dotyczące żywienia przy przewlekłych dolegliwo- alergiczne, ale jedynie 8 z nich ściach typu migreny, IBS (zespół jelita drażliwego), IBD (zapalne choroby jelit), choroby autoagresywne, odpowiada za 95% tych reakcji! opierają się na wystandaryzowanych wzorcach, po- mijających indywidualizm każdego chorego. Nie ma jednej diety dobrej dla wszystkich, w tym również Dlaczego jest źle? dla cierpiących na podobne dolegliwości. Uciążli- wość stosowania i brak efektów tzw. „diet zgady- Zarówno pośród laików, jak i w środowiskach me- wanych” prowadzi do tego, że szybko z nich rezy- dycznych, pojęcia alergii, nietolerancji i  nadwraż- gnujemy. liwości na pokarmy są używane zamiennie, bez Warto więc zapoznać się z różnymi typami reakcji rozróżniania mechanizmów reakcji. Powoduje to na pokarm, ich objawami i metodami wykrywania. jeszcze większe zamieszanie, potęguje niepewność Z tą wiedzą łatwiej będzie nam szukać metod dia- i brak zrozumienia problemu. gnostycznych, które pozwoliłyby ocenić ich najszer- 54
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59