Page 58 - Eden_11_2014
P. 58
Odchudzanie w stylu „light” Napoje bezcukrowe, majonezy bez tłuszczu, dżemy ze słodzikiem, płatki fit… Tak naprawdę większość najpopularniejszych artykułów spożywczych możemy znaleźć w wersji „light”. Najczęściej sięgamy po nie, by zagłuszyć wyrzuty sumienia. Czy rzeczywiście są zdrowe? Sprzyjają szczupłej sylwetce, czy raczej szkodzą? Jeśli zamierzasz zrzucić kilka kilogramów, wprowadzając produkty „light” do swojego menu, poznaj kilka prawd o nich, zanim wpadniesz w marketingową pułapkę. Tekst: Katarzyna Ciszek, dietetyk z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Krakowie Co znaczy light? Zamienniki tłuszczu Prawo Unii Europejskiej definiuje produkty typu light jako Najbardziej kalorycznym składnikiem pokarmowym jest te, których wartość energetyczna (lub ilość danego skład- tłuszcz (1 g to 9 kcal), więc zmniejszenie jego ilości w danym nika) została obniżona o minimum 30% w stosunku do produkcie jest najłatwiejszą metodą pozbycia się kalorii. Ale produktu tradycyjnego. Taki wynik uzyskuje się poprzez jeżeli producent zabiera z produktu tłuszcz, to musi dać coś obniżenie zawartości tłuszczu lub cukru. w zamian, w przeciwnym wypadku jogurt czy serek straci Moda na tego typu produkty wciąż rośnie, wiec produ- smak i odpowiednią konsystencję. Najczęściej to „coś” to prze- cenci coraz chętniej umieszczają na opakowaniach swoich różne zagęszczacze, konserwanty, sztuczne barwniki, utrwala- artykułów hasła typu „ lekkie”, „fit”, „light”, „0% tłusz- cze i inne wynalazki nie mające wiele wspólnego ze zdrowym czu” – wszystko po to, aby zwiększyć sprzedaż. Tymczasem i dietetycznym odżywianiem. Warto też pamiętać, że produkty płatki „fit” mogą mieć taką samą, a nawet wyższą (!) ilość odtłuszczone, zazwyczaj zawierają o wiele mniej wartościo- kalorii od tradycyjnych płatków do mleka. A odtłuszczo- wych składników odżywczych. Tłuszcz, to składnik pokarmo- ne jogurty, dla polepszenia smaku, uzupełnia się cukrem. wy potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, Dlatego należy przede wszystkim czytać etykiety! I porów- jest nośnikiem witamin, które się w nim rozpuszczają: A, D,E nywać skład produktów lekkich i ich standardowych od- i K. Wspomaga też wchłanianie beta-karotenu i likopenu, sub- powiedników. stancji zapobiegających chorobom serca i nowotworom. 58