Page 60 - Eden_11_2014
P. 60
Kuchnia wellness Świeża ryba i ostry nóż Wyglądają apetycznie, są zdrowe i modne. Najczęściej jemy je w eleganckich sushi barach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je samodzielnie w domu. To wcale nie takie trudne. Tekst: Marcin Tomczyk  sushi najbardziej zachwyciła mnie świe- albo filadelfijskie z łososiem, serkiem philadelphia i awo- żość. Pracowałem w  wielu miejscach, kado. Skąd się wzięły majonez i serek w składzie? Zaczę- w  Polsce i  za granicą, ale zwłaszcza to dodawać je wiele lat temu, kiedy sushi bary w Polsce Ww  kraju ciężko mi było zaakceptować, dopiero powstawały, a samo sushi nie było jeszcze tak że potrawy w restauracjach są wykonane z produktów popularne. Chodziło o to, żeby w zupełnie nowym pro- i półproduktów mrożonych, przygotowywanych kilka dukcie pojawił się smak, który wszyscy znają. Surowa dni wcześniej. Dopiero kiedy zacząłem pracę w restau- ryba z ryżem nie każdemu musi smakować. Osoby, które racji Sakana odkryłem, jak cudowne jest sushi – proste przekonały się do maków ze swojskimi smakami, później i zawsze świeże. chętnie sięgały także po inne rodzaje sushi. Istnieje wiele rodzajów sushi. Najbardziej klasyczne ja- pońskie nigiri to formowana ręcznie kulka z – jak mówią Pełna kultura żartobliwie niektórzy – 61 ziarenek ryżu, na której ukła- da się owoce morza lub ryby, w niektórych przypadkach Często jestem pytany o  kulturę jedzenia sushi. Prawdę mogą to być też warzywa lub jajko tzw. tamago. mówiąc sushi w Polsce jest podawane i konsumowane W  Polsce najlepiej przyjęły się maki, przygotowywa- zupełnie inaczej niż w Japonii. Tam przywiązuje się dużą ne na suszonych i sprasowanych algach morskich tzw. wagę do szczegółów – pałeczek nie ociera się o siebie, nie nori. Na nich układany jest ryż, a potem inne składniki. zostawia się na talerzu nadgryzionych kawałków sushi, W jednoskładnikowych hosomakach to zwykle ogórek, nie wbija się pałeczek w ryż. U nas te kwestie nie są aż tuńczyk lub jakakolwiek inna ryba. Wieloskładnikowe fu- tak ważne. Za to, w myśl polskiej gościnności, na talerzu tomaki w naszym kraju podaje się zwykle w wersji nieco z sushi dostajemy solidną porcję marynowanego imbiru zrewolucjonizowanej, łączącej tradycje japońskie z ame- i wasabi. Każdy dozuje je sobie według własnego uznania. rykańskimi. Jako przykład można podać maki kalifornij- I dobrze. Jesteśmy Polakami i jemy tak, jak lubimy. skie z  paluszkiem krabowym, awokado i  majonezem, W Japonii wasabi na sushi nakłada osoba, która je przygotowuje. Zwykle są to niewielkie porcje. Ponie- waż to chrzan, choć nieco ostrzejszy, który jest mocno Marcin Tomczyk zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, nie tylko Z wykształcenia technolog żywienia z tytułem licencjata nie żałujemy go sobie, ale też często to on rozbudza nasz apetyt. Inna jest funkcja imbiru, który dostajemy administracji, od 10 lat pracuje w gastronomii, w tym od 6 lat jako sush i master w restauracji Sakana do sushi. Przydaje się przede wszystkim do oczyszcze- w Warszawie. nia kubków smakowych. Jemy go pomiędzy różnymi rodzajami sushi, np. po zjedzeniu maków z  tuńczy- kiem, kiedy chcemy spróbować maków z łososiem. Po porcji imbiru nowy smak będzie dużo bardziej czysty i  wyrazisty. Imbir marynowany jest bardzo zdrowy, 60
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65