Page 73 - Eden_4_5_2017
P. 73

DlA ZDROWIA I uRODY














                          Olej kokosowy ma same zalety:
                          pięknie pachnie, nieźle smakuje,
                      jest zdrowy i wspomaga odchudzanie.
                   Poza tym jak na tłuszcz jest dość niezwykły:
                   w temperaturze pokojowej ma postać stałą,
                  powyżej 25˚C zaczyna zamieniać się w płyn.





                                                                                          Rafinowany,
                                                                                       nieRafinowany
                                                                                    – czytajmy etykiety


                                                                              Nierafinowany, tłoczony na zimno olej kokosowy jest
                                                                              cennym źródłem kwasu laurynowego, jak również miry-
                            a siedmioma morzami, za siedmioma górami...       stynowego, palmitynowego oraz kaprylowego, który
                            a w każdym razie bardzo daleko stąd, w tropikal-  działa przeciwzapalnie i przeciwdrożdżakowo, a także
                            nym klimacie afryki i ameryki, a także na wyspach   hamuje apetyt na słodycze. w jego składzie znajdzie-
                            oceanu indyjskiego i Spokojnego rosną palmy       my witaminy: b2, b6, kwas foliowy, C i E oraz minerały,
                            kokosowe. pojawiają się też w naszych marzeniach   takie jak: potas, fosfor, cynk, wapń, sód i magnez. olej
                 zilekroć zamkniemy oczy, by wyobrazić sobie egzo-            kokosowy zawiera też niewielkie ilości nienasyconych
                 tyczną, rajską plażę oraz siebie – na leżaku, sączącą kolorowego   kwasów tłuszczowych: oleinowego, linolowego i linole-
                 drinka lub mleko kokosowe wprost z orzecha. bo kokos to źródło   inowego.
                 samego dobra, nieocenione bogactwo wartości odżywczych dla   Natomiast olej rafinowany jest niemal pozbawiony
                 ciała i ducha. Dawniej niedoceniany, w naszych warunkach klima-  tych wszystkich właściwości, dlatego uważnie czytajmy
                 tycznych właściwie nieznany, od kilku lat zdobywa coraz więk-  etykietę produktu. różnica między olejem nierafino-
                 sze rzesze miłośników. i słusznie. pod grubą, włochatą skorupą,   wanym a rafinowanym widoczna jest także w długości
                 oprócz wspomnianego mleka – inaczej wody kokosowej, znaj-    przydatności do spożycia – ten pierwszy przechowu-
                 duje się jędrny, lśniąco biały miąższ. to z niego uzyskujemy tak   jemy w lodówce przez 3 miesiące od otworzenia, drugi
                 popularny w ostatnim czasie olej kokosowy, którego walorów nie   jest zdatny do spożycia nawet przez rok, nawet trzyma-
                 sposób przecenić. Ma on właściwości prozdrowotne, kosmetycz-  ny w temperaturze pokojowej.
                 ne, a także kulinarne.

                 Wspomaga odchudzaniE
                 Do niedawna panowało przekonanie, że jedyne zdrowe tłuszcze to
                 te nienasycone. Nasyconych zalecano unikać jak ognia. okazuje
                 się jednak, że i w nich kryje się wiele dobrego. Szczególnie jeśli   pozbyć się zbędnych kilogramów, ale także, gdy chcemy wyrzeźbić
                 chodzi o kwas laurynowy, czyli średniołańcuchowy kwas tłuszczowy   sylwetkę. ponadto olej kokosowy jest bardzo sycący, zatem zapobie-
                 (MCt), który stanowi aż 44% oleju kokosowego. Co w nim takiego   ga przejadaniu się oraz podjadaniu między posiłkami. warto dodać
                 nadzwyczajnego? wszystko! Ludność pacyficzna nazywa go lekar-  także, że tłuszcz ten nie podnosi poziomu „złego” cholesterolu,
                 stwem na wszelkie choroby.                              obniża zatem ryzyko wystąpienia miażdżycy.
                  przede wszystkim, mimo że to tłuszcz, nie tyjemy od niego – olej   Skoro olej kokosowy przyczynia się do utraty tkanki tłuszczo-
                 kokosowy wspomaga odchudzanie (osobom na diecie zaleca się   wej, zwalcza bardzo groźną otyłość brzuszną, a co za tym idzie –
                 spożywanie 30 ml oleju kokosowego dziennie). ponieważ nie jest to   zmniejsza ryzyko rozwoju i postępu chorób związanych z otyło-
                 kwas długołańcuchowy, nie musi być w organizmie rozkładany na   ścią brzuszną, jak chociażby nadciśnienie tętnicze lub cukrzyca.
                 krótsze fragmenty, dzięki czemu trafia bezpośrednio do komórek   redukuje także ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zawału serca.
                 i tam natychmiast przetwarzany jest na energię – nie odkłada się   Jeśli chodzi o cukrzycę czy insulinooporność, olej kokosowy działa
                 w postaci tkanki tłuszczowej. zastrzyk energii pobudza metabo-  dwubiegunowo: po pierwsze zapobiega otyłości, a to właśnie u ludzi
                 lizm, a to skutkuje szybszym spalaniem kalorii oraz budową mięśni.   z nadwagą najczęściej diagnozuje się tę chorobę, a po drugie uspraw-
                 a więc olej kokosowy warto spożywać nie tylko wtedy, gdy chcemy   nia wydzielanie insuliny, czyli reguluje poziom cukru we krwi.

                                                                                                   kwiECiEŃ-MaJ 2017   |  EDEN |   73



       72-75_Olej kokosowy_KS_OK.indd   73                                                                                      19.04.2017   22:49
   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78