Page 73 - Eden_4_5_2017
P. 73
DlA ZDROWIA I uRODY
Olej kokosowy ma same zalety:
pięknie pachnie, nieźle smakuje,
jest zdrowy i wspomaga odchudzanie.
Poza tym jak na tłuszcz jest dość niezwykły:
w temperaturze pokojowej ma postać stałą,
powyżej 25˚C zaczyna zamieniać się w płyn.
Rafinowany,
nieRafinowany
– czytajmy etykiety
Nierafinowany, tłoczony na zimno olej kokosowy jest
cennym źródłem kwasu laurynowego, jak również miry-
a siedmioma morzami, za siedmioma górami... stynowego, palmitynowego oraz kaprylowego, który
a w każdym razie bardzo daleko stąd, w tropikal- działa przeciwzapalnie i przeciwdrożdżakowo, a także
nym klimacie afryki i ameryki, a także na wyspach hamuje apetyt na słodycze. w jego składzie znajdzie-
oceanu indyjskiego i Spokojnego rosną palmy my witaminy: b2, b6, kwas foliowy, C i E oraz minerały,
kokosowe. pojawiają się też w naszych marzeniach takie jak: potas, fosfor, cynk, wapń, sód i magnez. olej
zilekroć zamkniemy oczy, by wyobrazić sobie egzo- kokosowy zawiera też niewielkie ilości nienasyconych
tyczną, rajską plażę oraz siebie – na leżaku, sączącą kolorowego kwasów tłuszczowych: oleinowego, linolowego i linole-
drinka lub mleko kokosowe wprost z orzecha. bo kokos to źródło inowego.
samego dobra, nieocenione bogactwo wartości odżywczych dla Natomiast olej rafinowany jest niemal pozbawiony
ciała i ducha. Dawniej niedoceniany, w naszych warunkach klima- tych wszystkich właściwości, dlatego uważnie czytajmy
tycznych właściwie nieznany, od kilku lat zdobywa coraz więk- etykietę produktu. różnica między olejem nierafino-
sze rzesze miłośników. i słusznie. pod grubą, włochatą skorupą, wanym a rafinowanym widoczna jest także w długości
oprócz wspomnianego mleka – inaczej wody kokosowej, znaj- przydatności do spożycia – ten pierwszy przechowu-
duje się jędrny, lśniąco biały miąższ. to z niego uzyskujemy tak jemy w lodówce przez 3 miesiące od otworzenia, drugi
popularny w ostatnim czasie olej kokosowy, którego walorów nie jest zdatny do spożycia nawet przez rok, nawet trzyma-
sposób przecenić. Ma on właściwości prozdrowotne, kosmetycz- ny w temperaturze pokojowej.
ne, a także kulinarne.
Wspomaga odchudzaniE
Do niedawna panowało przekonanie, że jedyne zdrowe tłuszcze to
te nienasycone. Nasyconych zalecano unikać jak ognia. okazuje
się jednak, że i w nich kryje się wiele dobrego. Szczególnie jeśli pozbyć się zbędnych kilogramów, ale także, gdy chcemy wyrzeźbić
chodzi o kwas laurynowy, czyli średniołańcuchowy kwas tłuszczowy sylwetkę. ponadto olej kokosowy jest bardzo sycący, zatem zapobie-
(MCt), który stanowi aż 44% oleju kokosowego. Co w nim takiego ga przejadaniu się oraz podjadaniu między posiłkami. warto dodać
nadzwyczajnego? wszystko! Ludność pacyficzna nazywa go lekar- także, że tłuszcz ten nie podnosi poziomu „złego” cholesterolu,
stwem na wszelkie choroby. obniża zatem ryzyko wystąpienia miażdżycy.
przede wszystkim, mimo że to tłuszcz, nie tyjemy od niego – olej Skoro olej kokosowy przyczynia się do utraty tkanki tłuszczo-
kokosowy wspomaga odchudzanie (osobom na diecie zaleca się wej, zwalcza bardzo groźną otyłość brzuszną, a co za tym idzie –
spożywanie 30 ml oleju kokosowego dziennie). ponieważ nie jest to zmniejsza ryzyko rozwoju i postępu chorób związanych z otyło-
kwas długołańcuchowy, nie musi być w organizmie rozkładany na ścią brzuszną, jak chociażby nadciśnienie tętnicze lub cukrzyca.
krótsze fragmenty, dzięki czemu trafia bezpośrednio do komórek redukuje także ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zawału serca.
i tam natychmiast przetwarzany jest na energię – nie odkłada się Jeśli chodzi o cukrzycę czy insulinooporność, olej kokosowy działa
w postaci tkanki tłuszczowej. zastrzyk energii pobudza metabo- dwubiegunowo: po pierwsze zapobiega otyłości, a to właśnie u ludzi
lizm, a to skutkuje szybszym spalaniem kalorii oraz budową mięśni. z nadwagą najczęściej diagnozuje się tę chorobę, a po drugie uspraw-
a więc olej kokosowy warto spożywać nie tylko wtedy, gdy chcemy nia wydzielanie insuliny, czyli reguluje poziom cukru we krwi.
kwiECiEŃ-MaJ 2017 | EDEN | 73
72-75_Olej kokosowy_KS_OK.indd 73 19.04.2017 22:49