Page 75 - Eden_4_5_2017
P. 75
APETYT
NA ZDROWIE
jak wykoRzystać
olej kokosowy
w kuchni?
• Masło kokosowe
Można nim smarować kanapki – tu trzeba wyjaśnić,
po kilku tygodniach stosowania czystego oleju kokosowego że w temperaturze pokojowej olej kokosowy jest
zamiast standardowego kremu, zauważymy zmianę – skóra bę- ciałem stałym (dlatego czasem nazywany jest także
dzie wygładzona, nawilżona i jędrna. Można go nanosić bez obaw masłem kokosowym), rozpuszcza się, gdy tempera-
pod oczy oraz na usta. Uwaga: warto zainwestować w olej dobrej tura przekracza 25˚C. kiedy jest w stanie płynnym i
jakości, nierafinowany, ponieważ w odróżnieniu od rafinowanego dodamy do niego przyprawy, uzyskamy taki smak,
ma piękny, delikatnie kokosowy zapach i oczywiście o wiele więcej jaki lubimy najbardziej.
wartości odżywczych. przy czym nawet najmniejszy słoiczek, jako • Wegański smalec
krem okaże się bardzo wydajny – na jedną aplikację wystarczy ilość wystarczy rozpuścić na patelni 10 łyżek oleju i dodać
podobna objętością do ziarnka fasolki mung.
do niego posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażyć
warzywa przez chwilę, dodać szczyptę soli i kurkumy i
Uczta dla zmysłóW przelać do naczynia. teraz trzeba już tylko poczekać,
Dzięki licznym korzyściom oleju kokosowego warto go mieć pod aż olej stężeje i smalec gotowy.
ręką także w kuchni. idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia,
duszenia i smażenia. w dodatku potrawy przygotowane z jego • Niezwykła czekolada
dodatkiem są prozdrowotne i odchudzają! Są także idealne dla cu- Na patelni rozpuszczamy ok. 3 łyżki oleju, dodajemy
krzyków, ponieważ pomagają regulować poziom cukru we krwi, oraz 3 łyżki kakao, 2-3 łyżki syropu klonowego i dokładnie
dla sportowców, gdyż wspomagają budowę mięśni, jednocześnie mieszamy. odstawiamy z palnika i dodajemy to, co
zapobiegając odkładaniu tkanki tłuszczowej. ponieważ olej kokoso- najbardziej lubimy w czekoladzie – orzechy, migdały,
wy charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia – 200˚C, nie rodzynki. rozprowadzamy na blaszce, czekamy do
przypala smażonych dań, a potrawom nadaje wspaniałą chrupkość. zastygnięcia i zajadamy!
Choć kojarzy się egzotycznie, wcale nie musi być dodatkiem • Kawa z olejem?! Oczywiście
jedynie do orientalnych potraw. z powodzeniem zastępuje olej sło- Do porannej kawy dodaj łyżeczkę oleju kokosowego.
necznikowy czy rzepakowy, których tradycyjnie używamy w kuchni. Dzięki temu wzmocnisz serce, dostarczysz organi-
olej kokosowy warto wykorzystywać wszędzie tam, gdzie dotąd zmowi niezbędnej energii (dużo więcej niż po zwykłej
stosowaliśmy inny tłuszcz: zamiast margaryny do pieczenia ciasta kawie z mlekiem).
i ciasteczek, zamiast oleju do smażenia, w koktajlach owocowych,
zupach warzywnych, sosach, lodach i wszelkich deserach. w ten
sposób zadbamy nie tylko o nasze kubki smakowe, ale i o zdrowie
całego organizmu. P
kwiECiEŃ-MaJ 2017 | EDEN | 75
72-75_Olej kokosowy_KS_OK.indd 75 19.04.2017 22:49