Drobne rozkosze nie muszą być dostępne jedynie „od święta”. Wystarczy kilka magicznych składników, aby wyczarować prawdziwie boską ambrozję. Nie wierzycie? Wypróbujcie nasze przepisy!
Drobne rozkosze nie muszą być dostępne jedynie „od święta”. Wystarczy kilka magicznych składników, aby wyczarować prawdziwie boską ambrozję. Nie wierzycie? Wypróbujcie nasze przepisy!
Owocowy mix
• 100 g truskawek
• 100 g borówek
• 3 łyżki miodu
• 200 g jogurtu naturalnego
• sok z jednej limonki
• 10 g zarodków pszennych
• 10 g płatków owsianych
• 10 g orzechów i migdałów mielonych
• kilka świeżych owoców do ozdoby
Owoce miksujemy z miodem na jednolity gęsty sos. Jogurt łączymy z wcześniej wyciśniętym sokiem z limonki. Zarodki pszenne mieszamy z płatkami owsianymi i orzechami (jeśli nie mamy mielonych orzechów, możemy dodać posiekane lub w kawałkach).
W pucharku układamy warstwami: sos, następnie jogurt i płatki. Całość dekorujemy świeżymi owocami.
Czekoladowa fantazja
• 100 g masła
• 220 g brązowego cukru
• 2 jajka
• 150 g jogurtu
• 270 g mąki
• 170 g gorzkiej czekolady 80%
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ?i jogurt. Na koniec wsypujemy czekoladę ?w drobnych kawałkach i wszystko raz jeszcze mieszamy. Pieczemy w małych foremkach 25 minut w temperaturze 180?C. Po wystygnięciu możemy babeczki posmarować kremem i udekorować ulubionymi owocami.
Jagodowa nuta
• jogurt naturalny ?(dla podkreślenia smaku, może być jagodowy)
• 100 g jagód
• 50 g biszkoptów
• 20 g otrębów owsianych
• 10 g otrębów żytnich
• 3 łyżki miodu
• mięta
Biszkopty miksujemy z miodem, po zmiksowaniu powinny wyglądać jak „mokry piasek”. Dodajemy do nich otręby owsiane i żytnie. Wszystko mieszamy z jogurtem. Na koniec dodajemy jagody i wszystko raz jeszcze starannie i delikatnie mieszamy. Dekorujemy świeżą miętą.
Tekst: Paweł Płaczek