Jednym z owoców, które robią furorę wśród konsumentów, jest morwa indyjska, znana też jako noni. Warto jednak wiedzieć, że nie wszyscy mogą go spożywać. Dowiedz się, czy warto kupować ten egzotyczny owoc.
Tekst: Monika Polasik
OWOC NONI
Noni (morwa indyjska) to krzew, który osiąga wysokość do 5 metrów, ma duże, błyszczące zielone liście i zielone owoce, które dojrzałe przybierają jasnożółty kolor. Rośnie w Polinezji, Chinach i Indiach, lecz można go spotkać również w wielu innych obszarach świata o dostatecznie wilgotnym i ciepłym klimacie. W medycynie naturalnej wykorzystuje się wszystkie części rośliny noni, a z każdej z nich przygotowuje inny specyfik.
NONI – ASPIRYNA STAROŻYTNOŚCI
Fascynacja owocem noni ma swoje źródło w medycynie ludowej wysp Pacyfiku, gdzie od dawien dawna jest on stosowany jako lek na wiele przypadłości. Podobno jego lecznicze właściwości znane były już w starożytności, lecz dopiero w dzisiejszych czasach został on doceniony na szeroką skalę. Choć tak naprawdę nie ma badań naukowych, które potwierdzałyby wszystkie właściwości, które przypisują mu zwolennicy medycyny niekonwencjonalnej, wiele osób twierdzi, że jest to jedynie kwestią czasu. Mówi się, że ma on działanie wzmacniające układ odpornościowy, spowalniające procesy starzenia organizmu, powodujące przyrost sił witalnych oraz pomagające przezwyciężyć stres, zmęczenie oraz wszelkiego rodzaju bóle – dlatego nazywa się ją „aspiryną starożytności”
Aby trafić do polskich sklepów, owoce noni muszą przejechać tysiące kilometrów. Mimo wysokiej ceny, cieszą się ogromną popularnością wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Roślina ta od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Jej owoce zawierają ponad 140 różnych substancji, które korzystnie wpływają na zdrowie. Morwa indyjska jest bogatym źródłem witaminy C, żelaza, potasu i witaminy B3. Ponadto zawiera irydoidy – związki, wykazujące działanie uspokajające, przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz przeciwreumatyczne.
NONI – PRZECIWSKAZANIA
Mimo tak wielu korzyści, płynących ze spożywania owoców noni lub picia soku z noni, nie wszyscy powinni po nie sięgać. Ze względu na dużą ilość potasu z terapii z wykorzystaniem noni powinny zrezygnować osoby przyjmujące leki na nadciśnienie, regulujące krzepliwość krwi oraz farmaceutyki o działaniu moczopędnym. W połączeniu z substancjami zawartymi w tej roślinie leki mogą bowiem zbytnio podnosić poziom potasu we krwi, co często prowadzi do niebezpiecznych dla zdrowia powikłań. Dlatego też morwę indyjską należy spożywać w niewielkich ilościach, a najlepiej po konsultacji z lekarzem. Spożywanie noni odradza się również dzieciom i kobietom w ciąży – grozi poronieniem. W dawnych czasach owoce noni stosowano jako dosyć skuteczne środki poronne.
NONI – MORWA INDYJSKA Z DONICZKI
Choć w warunkach naturalnych noni rośnie w ciepłym i wilgotnym klimacie, słynie z dużej tolerancji na warunki środowiskowe. Morwa indyjska doskonale rozwija się zarówno na kwaśnych, jak i zasadowych glebach. Nie straszne są jej stanowiska wietrzne, suche ani podmokłe. Nie przeszkadza jej nawet wysokie zasolenie gleby. W naturalnym środowisku noni kwitnie i owocuje przez cały rok. Jeżeli chcemy zafundować sobie domową uprawę Morinda citrifolia, powinniśmy nabyć jej nasiona albo sadzonki w dobrym sklepie ogrodniczym. Nasiona można też pozyskać samodzielnie z dojrzałych, dostatecznie miękkich owoców. W tym celu kawałki miąższu z nasionami należy umieścić na sitku, po czym przepłukać je wodą. Oczyszczone ziarenka należy suszyć w cieniu przez maksymalnie 3 dni.
Kiedy są już gotowe, powinniśmy umieścić je w czystej wodzie i moczyć przez 48 godzin. Po tym czasie konieczne jest ponacinanie ziaren (np. za pomocą obcinaka do paznokci), aby skrócić czas kiełkowania i zwiększyć ilość nasion kiełkujących. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu ostrożności, aby nie uszkodzić znajdujących się wewnątrz zarodków. Gotowe nasiona noni należy sadzić pojedynczo do doniczek z ziemią do siewu. Sadzonki umieszczamy w słonecznym, bardzo ciepłym miejscu – najlepiej na nasłonecznionym parapecie. Roślina na tym etapie potrzebuje dużo wilgoci. Kiedy sadzonki zaczynają rosnąć, powinniśmy przesadzić je do większych doniczek. Zabiegi konieczne na tym etapie to utrzymywanie ciepła i regularne podlewanie rośliny. Raz na 30 dni ziemię możemy zasilać nawozem płynnym. Noni w domowych warunkach zazwyczaj dorasta do miniaturowych rozmiarów, jednakże pierwszych owoców możemy spodziewać się już po 12 miesiącach uprawy.
NONI W KUCHNI
Na rynku możemy spotkać wiele produktów z dodatkiem soku noni. Są one dostępne zwykle w sklepach z ekologiczną żywnością. Należy jednak uważnie czytać etykiety, aby wybrać czysty napój, bez zbędnych dodatków oraz zwracać uwagę na zawarte w nim konserwanty. Powinno się unikać specyfików, które zawierają fruktozę, E300 czy gumę ksantanową.
Jak jeść świeże owoce noni? Ich cierpki, specyficzny smak nie zachęca do kulinarnych eksperymentów. Co ciekawe, w miarę dojrzewania owoce są coraz mniej zdatne do spożycia ze względu na odpychającą woń. Dlatego najlepiej zaopatrywać się jedynie w świeżo zerwane, niedojrzałe okazy, a pełne cennych składników dojrzałe owoce przyjmować w specjalnie przetworzonej postaci soków i wywarów. Koneserzy egzotycznych smaków z powodzeniem mogą dodawać noni do musli, jogurtów, koktajli i sałatek. Jedną ze zdrowszych propozycji podania morwy indyjskiej jest pełne cennych witamin smoothie o przeciwnowotworowych właściwościach.
PRZEPIS NA PRZECIWNOWOTWOROWE SMOOTHIE Z NONI
Jedną ze zdrowszych propozycji podania morwy indyjskiej jest pełne cennych witamin smoothie o przeciwnowotworowych właściwościach.
Składniki:
- 2 niedojrzałe owoce noni
- kilka listków świeżej mięty
- 2 morele
- 2 jądra z pestek moreli
- sok z połowy cytryny
- 1 butelka wody kokosowej
Przygotowanie:
Wszystkie owoce dokładnie myjemy i obieramy. Wyjmujemy migdałki z pestek moreli, wyciskamy sok z połowy cytryny, przygotowujemy świeżą miętę, a następnie wszystkie składniki, z dodatkiem wody kokosowej, dokładnie miksujemy w blenderze o dużej mocy. Smacznego!
SOK Z NONI
Na całym świecie dużą popularnością cieszy się sok z owoców noni, który przez wielu zwolenników terapii naturalnych uznawany jest za panaceum. Od lat 90. XX wieku trwają badania nad jego leczniczym działaniem, zwłaszcza przeciwnowotworowym.
1. SOK Z NONI – DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE I PRZECIWGRZYBICZNE
Naukowcom udało się ustalić, że sok z noni ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Działanie przeciwbakteryjne jest wynikiem obecności w nim związków polifenolowych i antrachinonów. Działanie przeciwgrzybiczne zostało zaś potwierdzone hamowaniem wzrostu drożdży Candida albicans.
2. SOK NONI – PRZECIWNOWOTWOROWY POTENCJAŁ
Kiedy w 1999 roku zespół badaczy opublikował artykuł „Cancer Preventive Effect of Morinda citrifolia (Noni)”, opisujący wyniki eksperymentu przeprowadzonego na myszach i szczurach, zaczęto dokładnie analizować skład chemiczny tej rośliny. Okazało się bowiem, że sok noni może stymulować układ odpornościowy do tego stopnia, że ekspansja komórek nowotworowych ulega ograniczeniu, a nawet zupełnemu zahamowaniu. Uważa się, że sok z noni stanowi miks antyoksydantów, które neutralizują negatywne działanie wolnych rodników. Badania przeprowadzone na palaczach, a więc pacjentach szczególnie narażonych na stres oksydacyjny, wykazują, że ochronne działanie morwy indyjskiej zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju wielu poważnych chorób, w tym nowotworu.
3. SOK Z NONI – DZIAŁANIE PRZECIWBÓLOWE
Badania naukowe wykazały, że owoce noni działają rozkurczowo na mięśnie, dzięki czemu relaksują ciało i łagodzą wszelkiego rodzaju bóle mięśniowe. Regularne spożywanie morwy indyjskiej zapobiega zwapnieniu stawów i tkanki mięśniowej, co chroni nas przed nieprzyjemnymi dolegliwościami i poczuciem dyskomfortu.
4. SOK NONI, A PRAWIDŁOWE CIŚNIENIE
Noni pomaga utrzymać w zdrowiu układ sercowo-naczyniowy. Regularne spożywanie soku wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, dzięki czemu krew lepiej krąży w tętnicach, a ciśnienie jest na prawidłowym poziomie. Dieta pełna tych owoców chroni również nasze serce, dostarczając organizmowi cennych lipidów i zmniejszając poziom złego cholesterolu.
5. SOK Z OWOCÓW NONI JAKO NATURALNY LEK PSYCHOTROPOWY
Na wyspach Pacyfiku morwa indyjska jest od wieków wykorzystywana jako naturalny środek do leczenia szeregu chorób związanych z zaburzeniami ośrodkowego układu nerwowego. U pacjentów przyjmujących regularnie odpowiednio dobrane dawki soku z owoców noni odnotowano zmniejszenie problemów behawioralnych i stwierdzono terapeutyczne działanie w przypadku uszkodzeń mózgu. Lecznicze właściwości przypisuje się obecnym w noni enzymom i przeciwutleniaczom.
6. SOK Z NONI – NAPÓJ DLA DIABETYKÓW
Diabetycy albo osoby, które mogą być podatne na cukrzycę typu II, powinny umieścić morwę indyjską w swojej diecie. Regularne spożywanie soku zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby, dzięki temu, że skutecznie obniża poziom hemoglobiny glikowanej, triglicerydów i lipoprotein w organizmie. Roślina ta ponadto zwiększa wrażliwość na insulinę i pobudza wychwytywanie glukozy.
7. SOK NONI NICZYM SPA DLA SKÓRY
Owoce noni sprawdzają się jako uzupełnienie naturalnej pielęgnacji skóry. Zawarte w soku antrachinony zwiększają elastyczność skóry i zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Dodatkowo antybakteryjne i przeciwzapalne właściwości morwy indyjskiej łagodzą takie choroby skórne jak trądzik, oparzenia, alergie i pokrzywki. Obecne w nim nienasycone kwasy tłuszczowe nadają cerze blasku i przywracają młodość.
_________________________________________________________________________________________________________