Page 70 - Eden_3_4_2018
P. 70
SZTUKA POSMAKUJ ŚWIATA
ŻYCIA
to kocha późno chodzić spać, często spotykać się ze trzeba zebrać siły przed... kolejnym posiłkiem. Cena (czyli kolacja)
znajomymi i dużo jeść, ten w Hiszpanii będzie czuć jest wyjątkowo późno, bo najwcześniej koło godziny 21. I nie jest
się doskonale. Bo choć każdy region hiszpański ma to bynajmniej odpowiednik naszych lekkich kanapek! W Hiszpanii
swoje kulinarne tradycje, najważniejsza jest wspólna kolacja to najważniejszy i najobfitszy posiłek w ciągu dnia. W cza-
Kdla całego kraju radość jedzenia kultywowana tutaj sie, kiedy Polacy ziewają przed telewizorem, Hiszpanie dopiero
od pokoleń. I trudno się Hiszpanom dziwić. Klimat i położenie im rozpoczynają wieczór. Oczywiście, najchętniej w restauracjach,
sprzyjają! Mnogość świeżych owoców, warzyw oraz ryb i owoców w których życie toczy się do późnych godzin nocnych, a nawet
morza dostępnych przez cały rok pozwalają cieszyć się kulinarnymi wczesnego poranka…
przyjemnościami nawet w środku zimy.
ZAGLĄDAMY DO IBERYJSKICH GARNKÓW
JAK SIĘ BAWIĆ, TO ZE SMAKIEM! A co trafia na talerz Hiszpana, kiedy zasiada do posiłku? Na to
Hiszpanie dzień zaczynają zawsze niespiesznie i skromnie, poranną pytanie nie ma jednej prostej odpowiedzi. Hiszpania jest bowiem
kawą i kanapką w lokalnym barze. Inne popularne zestawy śniada- krajem niezwykle zróżnicowanym pod każdym względem. Na pół-
niowe to churros z czekoladą lub maczane w kakao słodkie bułki. nocy panuje zupełnie inny klimat, niż na południu kraju, w efekcie
W porze lunchu też chętnie odwiedzają knajpy, które kuszą gości różne są uprawy, zwyczaje kulinarne i typowe dania. Gastrono-
menu del dia (menu dnia) w świetnych cenach. Za 10 euro można miczną różnorodność podtrzymują sami Hiszpanie, którzy są
zjeść porządny obiad, złożony z przystawki, głównego dania i dese- tradycjonalistami i lokalnymi patriotami. Nie trzeba daleko jechać,
ru. Do tego wino, piwo lub inny napój. Brzmi nieźle? Nic dziwnego, żeby się o tym przekonać, wystarczy odwiedzić dwa sąsiadujące ze
że Hiszpanie często z tego rozwiązania korzystają! W godzinach sobą regiony. Josep Pla, hiszpański pisarz, zasłynął powiedzeniem
13.30-15.30 większość restauracji w mniejszych i większych miejsco- „kuchnia kraju, to jego pejzaż umieszczony w garnku”. W Hiszpa-
wościach pęka w szwach. Potem następuje tradycyjna sjesta. Zaży- nii garnki oddają krajobraz poszczególnych regionów. W gorącej
wanie odpoczynku w środku dnia to tradycja wciąż żywa! W końcu Andaluzji, w której nawet zimą temperatury nie zmuszają nikogo
70 | EDEN | MARZEC-KWIECIEŃ 2018
68-77_hiszpania_kuchnia.indd 70 2018-04-02 18:16:21