Page 70 - Eden_3_4_2018
P. 70

SZTUKA                                                                                                                                                                             POSMAKUJ ŚWIATA
                   ŻYCIA



























































                              to kocha późno chodzić spać, często spotykać się ze   trzeba zebrać siły przed... kolejnym posiłkiem. Cena (czyli kolacja)
                              znajomymi i dużo jeść, ten w Hiszpanii będzie czuć   jest wyjątkowo późno, bo najwcześniej koło godziny 21. I nie jest
                              się doskonale. Bo choć każdy region hiszpański ma   to bynajmniej odpowiednik naszych lekkich kanapek! W Hiszpanii
                              swoje kulinarne tradycje, najważniejsza jest wspólna   kolacja to najważniejszy i najobfitszy posiłek w ciągu dnia. W cza-
                   Kdla całego kraju radość jedzenia kultywowana tutaj      sie, kiedy Polacy ziewają przed telewizorem, Hiszpanie dopiero
                   od pokoleń. I trudno się Hiszpanom dziwić. Klimat i położenie im   rozpoczynają wieczór. Oczywiście, najchętniej w restauracjach,
                   sprzyjają! Mnogość świeżych owoców, warzyw oraz ryb i owoców   w których życie toczy się do późnych godzin nocnych, a nawet
                   morza dostępnych przez cały rok pozwalają cieszyć się kulinarnymi   wczesnego poranka…
                   przyjemnościami nawet w środku zimy.
                                                                            ZAGLĄDAMY DO IBERYJSKICH GARNKÓW
                   JAK SIĘ BAWIĆ, TO ZE SMAKIEM!                            A co trafia na talerz Hiszpana, kiedy zasiada do posiłku? Na to
                   Hiszpanie dzień zaczynają zawsze niespiesznie i skromnie, poranną   pytanie nie ma jednej prostej odpowiedzi. Hiszpania jest bowiem
                   kawą i kanapką w lokalnym barze. Inne popularne zestawy śniada-  krajem niezwykle zróżnicowanym pod każdym względem. Na pół-
                   niowe to churros z czekoladą lub maczane w kakao słodkie bułki.   nocy panuje zupełnie inny klimat, niż na południu kraju, w efekcie
                   W porze lunchu też chętnie odwiedzają knajpy, które kuszą gości   różne są uprawy, zwyczaje kulinarne i typowe dania. Gastrono-
                   menu del dia (menu dnia) w świetnych cenach. Za 10 euro można   miczną różnorodność podtrzymują sami Hiszpanie, którzy są
                   zjeść porządny obiad, złożony z przystawki, głównego dania i dese-  tradycjonalistami i lokalnymi patriotami. Nie trzeba daleko jechać,
                   ru. Do tego wino, piwo lub inny napój. Brzmi nieźle? Nic dziwnego,   żeby się o tym przekonać, wystarczy odwiedzić dwa sąsiadujące ze
                   że Hiszpanie często z tego rozwiązania korzystają! W godzinach   sobą regiony. Josep Pla, hiszpański pisarz, zasłynął powiedzeniem
                   13.30-15.30 większość restauracji w mniejszych i większych miejsco-  „kuchnia kraju, to jego pejzaż umieszczony w garnku”. W Hiszpa-
                   wościach pęka w szwach. Potem następuje tradycyjna sjesta. Zaży-  nii garnki oddają krajobraz poszczególnych regionów. W gorącej
                   wanie odpoczynku w środku dnia to tradycja wciąż żywa! W końcu   Andaluzji, w której nawet zimą temperatury nie zmuszają nikogo

                     70  |  EDEN |  MARZEC-KWIECIEŃ 2018




          68-77_hiszpania_kuchnia.indd   70                                                                                      2018-04-02   18:16:21
   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75