Page 74 - Eden_3_4_2018
P. 74

SZTUKA                                                                                                                                                                             POSMAKUJ ŚWIATA
                   ŻYCIA



                           rzeczy, które Polaków w Hiszpanii
                           mogłyby zaskoczyć, a nawet zniesmaczyć             HISZPAN W POLSKIEJ

                                                                              KUCHNI, CZYLI NIETYPOWE,
                           CARACOLES                                          ALE OWOCNE POŁĄCZENIA
                           Po prostu… ślimaki. Duszone z ziołami, w gulaszach, zu-
                           pach, a czasem nawet w paelli. Serwowane z muszelkami,
                           z których trzeba je pieczołowicie wydłubywać. Ich skorup-
                           ki do złudzenia przypominają te, które znamy z polskich
                           ogródków.
                           ANGULAS
                           Maleńkie węgorze o długości zaledwie kilku centymetrów.
                           Wyglądają jak nitki makaronu o dziwnym kolorze. Można
                           zjeść je na grzankach albo w innych formach tapas, które
                           eksponują ich dość niezbyt wyrazisty smak.

                           ŻABIE UDKA
                           Uznawane za przysmak typowy dla Francji, cieszą się też
                           popularnością w niektórych regionach Hiszpanii.
                                                                              JUAN BARRENA CARVAJAL
                           CRIADILLAS                                         Szef kuchni restauracji Albenca w Katowicach
                           Jądra byka. Mogą być smażone, pieczone, duszone, w pa-
                           nierce lub saute, raczej pokrojone na kawałki lub plastry.   Mieszkam w Polsce od prawie trzech lat.
                           Dla wielu Polaków nie do przełknięcia, choć podobno   Przyjechałem dla kobiety i z miłości do niej zostałem.
                           bardzo smaczne.
                                                                              Największym kulinarnym zaskoczeniem dla mnie
                           UCHO ŚWINI                                         było to, jak bardzo przetwarza się u Was jedzenie.
                           Smażone w głębokim tłuszczu, oprószone solą, chrupiące   W Hiszpanii wystarczy sam pomidor, odrobina
                           i lekko gumowate, z widocznymi włoskami (!), jest serwo-
                           wane jako tapas i polecane do piwa w wielu barach.  oliwy i soli, żeby cieszyć się najlepszym możliwym
                                                                              smakiem. W Polsce pomidora się obiera, sieka, kroi,
                                                                              dusi, miksuje, dodaje mnóstwo przypraw i ziół.
               Zioła, którymi Hiszpanie lubią doprawiać jedzenie              Przygotowanie potraw jest zawsze skomplikowane.
                                                                              Rozczarował mnie też trochę brak świeżych
                                                                              produktów, zwłaszcza zimą. Ten sam pomidor,
               ROZMARYN                                                       którego smakiem zachwycamy się w Hiszpanii,
               Rośnie w lasach, parkach, a czasem nawet na ulicach, na których latem   w Polsce zdarza się, że zupełnie nie ma smaku.
               często unosi się zapach tego zioła. Świetnie sprawdza się do dań pieczo-  Kiedy się zamknie oczy, ciężko nawet zgadnąć, że
               nych, zwłaszcza ziemniaków, jagnięciny, królika lub kozy. Pasuje też do
               gulaszów. Hiszpanie lubią przyprawiać nim oliwę i sery.        to pomidor. Ale ciężkie zimy mają też swoje dobre
                                                                              strony. Nauczyliście się wykorzystywać warzywa
               LIŚCIE LAUROWE
               Lekko pikantne i gorzkawe dodaje się do takich potraw zupy, gulasze,   korzenne. W Hiszpanii uznaje się je za drobne
               zapiekanki, aby które wymagają długiego gotowania lub duszenia.  i mało atrakcyjne. U Was jest wręcz przeciwnie.
                                                                              To niesamowite, co potraficie zrobić z burakiem,
               MIĘTA
               Tak jak w Polsce, często zaparza się z niej herbatę, ale jest też świetnym   pietruszką, selerem czy marchewką! Niemniej tęsknię
               dodatkiem do mięs. Sos miętowy podany do delikatnej jagnięciny to   za dobrymi rybami i owocami morza. W Polsce
               prawdziwe niebo w gębie!                                       trudno jest je dostać, wymaga to sporo zachodu,
               OREGANO                                                        a często też pieniędzy. W Hiszpanii wystarczy iść na
               Używany do marynowania ryb oraz dań drobiowych oraz do aromatyzowa-  targ, żeby dostać świeżą rybę. W restauracji jako szef
               nia oliwy. W Maladze odrobinę oliwy i suszonego oregano miesza się razem   kuchni nie sprowadzam wszystkiego z Hiszpanii,
               na talerzu, a potem w takiej mieszance macza się chleb. Pycha!
                                                                              staram się bazować na tym, co jest łatwo dostępne
               TYMIANEK                                                       i pochodzi z okolicy. Adaptujemy hiszpańską kuchnię
               Świeży trudno znaleźć w sklepach, ponieważ rośnie dziko w wielu łatwo   w taki sposób, żeby smakowała naszym gościom.
               dostępnych miejscach. Pasuje do dań mięsnych, ryb, zapiekanek oraz
               omletów i innych potraw jajecznych.                            Taki kulinarny mariaż jest możliwy i smaczny!


                      74  |  EDEN |  MARZEC-KWIECIEŃ 2018




          68-77_hiszpania_kuchnia.indd   74                                                                                      2018-04-02   18:17:06
   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79