Page 74 - Eden_3_4_2018
P. 74
SZTUKA POSMAKUJ ŚWIATA
ŻYCIA
rzeczy, które Polaków w Hiszpanii
mogłyby zaskoczyć, a nawet zniesmaczyć HISZPAN W POLSKIEJ
KUCHNI, CZYLI NIETYPOWE,
CARACOLES ALE OWOCNE POŁĄCZENIA
Po prostu… ślimaki. Duszone z ziołami, w gulaszach, zu-
pach, a czasem nawet w paelli. Serwowane z muszelkami,
z których trzeba je pieczołowicie wydłubywać. Ich skorup-
ki do złudzenia przypominają te, które znamy z polskich
ogródków.
ANGULAS
Maleńkie węgorze o długości zaledwie kilku centymetrów.
Wyglądają jak nitki makaronu o dziwnym kolorze. Można
zjeść je na grzankach albo w innych formach tapas, które
eksponują ich dość niezbyt wyrazisty smak.
ŻABIE UDKA
Uznawane za przysmak typowy dla Francji, cieszą się też
popularnością w niektórych regionach Hiszpanii.
JUAN BARRENA CARVAJAL
CRIADILLAS Szef kuchni restauracji Albenca w Katowicach
Jądra byka. Mogą być smażone, pieczone, duszone, w pa-
nierce lub saute, raczej pokrojone na kawałki lub plastry. Mieszkam w Polsce od prawie trzech lat.
Dla wielu Polaków nie do przełknięcia, choć podobno Przyjechałem dla kobiety i z miłości do niej zostałem.
bardzo smaczne.
Największym kulinarnym zaskoczeniem dla mnie
UCHO ŚWINI było to, jak bardzo przetwarza się u Was jedzenie.
Smażone w głębokim tłuszczu, oprószone solą, chrupiące W Hiszpanii wystarczy sam pomidor, odrobina
i lekko gumowate, z widocznymi włoskami (!), jest serwo-
wane jako tapas i polecane do piwa w wielu barach. oliwy i soli, żeby cieszyć się najlepszym możliwym
smakiem. W Polsce pomidora się obiera, sieka, kroi,
dusi, miksuje, dodaje mnóstwo przypraw i ziół.
Zioła, którymi Hiszpanie lubią doprawiać jedzenie Przygotowanie potraw jest zawsze skomplikowane.
Rozczarował mnie też trochę brak świeżych
produktów, zwłaszcza zimą. Ten sam pomidor,
ROZMARYN którego smakiem zachwycamy się w Hiszpanii,
Rośnie w lasach, parkach, a czasem nawet na ulicach, na których latem w Polsce zdarza się, że zupełnie nie ma smaku.
często unosi się zapach tego zioła. Świetnie sprawdza się do dań pieczo- Kiedy się zamknie oczy, ciężko nawet zgadnąć, że
nych, zwłaszcza ziemniaków, jagnięciny, królika lub kozy. Pasuje też do
gulaszów. Hiszpanie lubią przyprawiać nim oliwę i sery. to pomidor. Ale ciężkie zimy mają też swoje dobre
strony. Nauczyliście się wykorzystywać warzywa
LIŚCIE LAUROWE
Lekko pikantne i gorzkawe dodaje się do takich potraw zupy, gulasze, korzenne. W Hiszpanii uznaje się je za drobne
zapiekanki, aby które wymagają długiego gotowania lub duszenia. i mało atrakcyjne. U Was jest wręcz przeciwnie.
To niesamowite, co potraficie zrobić z burakiem,
MIĘTA
Tak jak w Polsce, często zaparza się z niej herbatę, ale jest też świetnym pietruszką, selerem czy marchewką! Niemniej tęsknię
dodatkiem do mięs. Sos miętowy podany do delikatnej jagnięciny to za dobrymi rybami i owocami morza. W Polsce
prawdziwe niebo w gębie! trudno jest je dostać, wymaga to sporo zachodu,
OREGANO a często też pieniędzy. W Hiszpanii wystarczy iść na
Używany do marynowania ryb oraz dań drobiowych oraz do aromatyzowa- targ, żeby dostać świeżą rybę. W restauracji jako szef
nia oliwy. W Maladze odrobinę oliwy i suszonego oregano miesza się razem kuchni nie sprowadzam wszystkiego z Hiszpanii,
na talerzu, a potem w takiej mieszance macza się chleb. Pycha!
staram się bazować na tym, co jest łatwo dostępne
TYMIANEK i pochodzi z okolicy. Adaptujemy hiszpańską kuchnię
Świeży trudno znaleźć w sklepach, ponieważ rośnie dziko w wielu łatwo w taki sposób, żeby smakowała naszym gościom.
dostępnych miejscach. Pasuje do dań mięsnych, ryb, zapiekanek oraz
omletów i innych potraw jajecznych. Taki kulinarny mariaż jest możliwy i smaczny!
74 | EDEN | MARZEC-KWIECIEŃ 2018
68-77_hiszpania_kuchnia.indd 74 2018-04-02 18:17:06