Page 75 - Eden_3_4_2018
P. 75
SZTUKA POSMAKUJ ŚWIATA
ŻYCIA
COCIDO MADRILENO CALAMARES A LA ROMANA
Składniki: 200 g szynki z kością Składniki: 2 łyżki mleka
6 garści ciecierzycy 150 g chorrizo 1 kg kalmarów (mogą być 1/2 łyżeczki soli
1/2 kilograma kiełbasy 3 marchewki mrożone tuby) 1 łyżeczka suszonych
1/4 kg żeberek wieprzowych 6 ziemniaków 1 jajko drożdży
250 g boczku 1 kapusta 50 g mąki olej do smażenia
1/4 kurczaka (uda i udka) 3 ząbki czosnku cytryna
1/2 piersi z kurczaka 1 opak. makaronu nitki Kalmary pokroić w krążki. Żółtko wymieszać z mąką,
Ciecierzycę zalać dzień wcześniej wodą i moczyć całą noc. Potem mlekiem, solą i drożdżami. Dodać osobno ubite na sztywno
do dużego garnka wrzucić umytą, ale nie obraną cukinię, obraną białko i wymieszać. Ciasto odstawić na 15 min, następnie
rzepę i pory - wszystkie w kawałkach. Dodać mięso i kości oraz wrzucić do niego kalmary i wymieszać, każdy kawałek
ciecierzycę. Wlać do garnka tyle wody, aż wszystkie składniki powinien być dokładnie pokryty ciastem. Smażyć partiami
zostaną przykryte. Przykryć garnek, zagotować wodę, następnie na gorącym oleju. Zarumienione odsączać z nadmiaru
zmniejszyć nieco ogień. Obrać marchew i ziemniaki, pokroić razem tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać skropione
z kapustą i dodać do zupy. Gotować razem. Równolegle ugotować sokiem z cytryny.
makaron. Podawać wszystko razem jako jedno danie lub osobno
mięso z warzywami, a osobno wywar z makaronem.
PULPO A LA GALLEGA PAELLA Z OWOCAMI MORZA
Składniki: 1/2 kg ziemniaków Składniki: 2 szklanki wywaru warzywne-
1 mrożona, oczyszczona 1 cebula 500 g mieszanych mrożonych go lub rosołu
2 czerwone papryki
ośmiornica oliwa owoców morza 150 g mrożonego groszku
sól mielona papryka (ostra i 400 g mrożonych krewetek 1 łyżka masła
2-3 liście laurowe łagodna) 1 cebula kilka nitek szafranu
2 ząbki czosnku 1 pęczek natki
Ośmiornicę rozmrozić i oczyścić. W dużym garnku oliwa 1 cytryna
zagotować wodę z solą. Ośmiornicę włożyć kilka razy do 200 g ryżu (może być ryż do
risotto)
wrzątku na kilka sekund i wyciągnąć. Następnie jeszcze raz
zagotować wodę, tym razem z dodatkiem liści laurowych. Owoce morza rozmrozić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać,
Do wrzątku włożyć ośmiornicę i gotować proporcjonalnie a następnie zeszklić na oliwie. Dodać ryż i smażyć tak
do wagi (średnio 30 minut na każdy kilogram ośmiornicy). długo, aż wchłonie oliwę i lekko zmieni kolor. Wlać bulion,
Osobno ugotować obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30
Ośmiornicę wyjąć z wody i pokroić na kawałki grubości minut pod przykryciem. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę.
1-2 cm. Podawać z plastrami ziemniaków, skropioną oliwą, Dodać do ryżu i gotować razem jeszcze przez 10 minut.
posypaną papryką i solą. Dodać owoce morza, krewetki i groszek, gotować 20 minut.
Masło roztopić w małym garnku i dodać do niego szafran,
następnie wlać do paelli i dokładnie wymieszać. Przed
podaniem oprószyć posiekaną natką pietruszki. Podawać
MARZEC-KWIECIEŃ 2018 | EDEN |
z ćwiartkami cytryny. 75 75
68-77_hiszpania_kuchnia.indd 75 2018-04-02 18:17:23