Page 75 - Eden_3_4_2018
P. 75

SZTUKA                                                         POSMAKUJ ŚWIATA
 ŻYCIA





















                        COCIDO MADRILENO                                          CALAMARES A LA ROMANA
                        Składniki:                200 g szynki z kością           Składniki:                2 łyżki mleka
                        6 garści ciecierzycy      150 g chorrizo                  1 kg kalmarów (mogą być   1/2 łyżeczki soli
                        1/2 kilograma kiełbasy    3 marchewki                     mrożone tuby)             1 łyżeczka suszonych
                        1/4 kg żeberek wieprzowych  6 ziemniaków                  1 jajko                   drożdży
                        250 g boczku              1 kapusta                       50 g mąki                 olej do smażenia
                        1/4 kurczaka (uda i udka)  3 ząbki czosnku                                          cytryna
                        1/2 piersi z kurczaka     1 opak. makaronu nitki          Kalmary pokroić w krążki. Żółtko wymieszać z mąką,
                        Ciecierzycę zalać dzień wcześniej wodą i moczyć całą noc. Potem   mlekiem, solą i drożdżami. Dodać osobno ubite na sztywno
                        do dużego garnka wrzucić umytą, ale nie obraną cukinię, obraną   białko i wymieszać. Ciasto odstawić na 15 min, następnie
                        rzepę i pory - wszystkie w kawałkach. Dodać mięso i kości oraz   wrzucić do niego kalmary i wymieszać, każdy kawałek
                        ciecierzycę. Wlać do garnka tyle wody, aż wszystkie składniki   powinien być dokładnie pokryty ciastem. Smażyć partiami
                        zostaną przykryte. Przykryć garnek, zagotować wodę, następnie   na gorącym oleju. Zarumienione odsączać z nadmiaru
                        zmniejszyć nieco ogień. Obrać marchew i ziemniaki, pokroić razem   tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać skropione
                        z kapustą i dodać do zupy. Gotować razem. Równolegle ugotować   sokiem z cytryny.
                        makaron. Podawać wszystko razem jako jedno danie lub osobno
                        mięso z warzywami, a osobno wywar z makaronem.























                        PULPO A LA GALLEGA                                        PAELLA Z OWOCAMI MORZA
                        Składniki:                1/2 kg ziemniaków               Składniki:                2 szklanki wywaru warzywne-
                        1 mrożona, oczyszczona    1 cebula                        500 g mieszanych mrożonych   go lub rosołu
                                                                                                            2 czerwone papryki
                        ośmiornica                oliwa                           owoców morza              150 g mrożonego groszku
                        sól                       mielona papryka (ostra i        400 g mrożonych krewetek  1 łyżka masła
                        2-3 liście laurowe        łagodna)                        1 cebula                  kilka nitek szafranu
                                                                                  2 ząbki czosnku           1 pęczek natki
                        Ośmiornicę rozmrozić i oczyścić. W dużym garnku           oliwa                     1 cytryna
                        zagotować wodę z solą. Ośmiornicę włożyć kilka razy do    200 g ryżu (może być ryż do
                                                                                  risotto)
                        wrzątku na kilka sekund i wyciągnąć. Następnie jeszcze raz
                        zagotować wodę, tym razem z dodatkiem liści laurowych.    Owoce morza rozmrozić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać,
                        Do wrzątku włożyć ośmiornicę i gotować proporcjonalnie    a następnie zeszklić na oliwie. Dodać ryż i smażyć tak
                        do wagi (średnio 30 minut na każdy kilogram ośmiornicy).   długo, aż wchłonie oliwę i lekko zmieni kolor. Wlać bulion,
                        Osobno ugotować obrane i pokrojone w plastry ziemniaki.   doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30
                        Ośmiornicę wyjąć z wody i pokroić na kawałki grubości     minut pod przykryciem. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę.
                        1-2 cm. Podawać z plastrami ziemniaków, skropioną oliwą,   Dodać do ryżu i gotować razem jeszcze przez 10 minut.
                        posypaną papryką i solą.                                  Dodać owoce morza, krewetki i groszek, gotować 20 minut.
                                                                                  Masło roztopić w małym garnku i dodać do niego szafran,
                                                                                  następnie wlać do paelli i dokładnie wymieszać. Przed
                                                                                  podaniem oprószyć posiekaną natką pietruszki. Podawać
                                                                                                   MARZEC-KWIECIEŃ 2018   |  EDEN |
                                                                                  z ćwiartkami cytryny.                      75 75



          68-77_hiszpania_kuchnia.indd   75                                                                                      2018-04-02   18:17:23
   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80