Page 73 - Eden_3_4_2018
P. 73

SZ
 SZTUKATUKA                                                     POSMAKUJ ŚWIATAOSMAKUJ ŚWIATA
                                                                P
 ŻYCIAYCIA
 Ż

                          słodkości, których trzeba spróbować                •   Hiszpańskie przekąski serwowane w barach określane jako
                                                                               TAPA CZYLI PRZYKRYWKA
                          w Hiszpanii                                          tapas to jeden z symboli hiszpańskiej kuchni. Wymyślono

                                                                               je jako przekąski do wina, piwa lub cydru. Pierwsza wer-
                               CHURROS Z CZEKOLADĄ                             sja głosi, że przykrywano nimi kieliszki, żeby nie wpadały
                                                                               do alkoholu owady. Druga, że zapach jedzenia miał ukryć
                                 Ptysiowe ciastka smażone w głębokim oleju,
                                 obsypane cukrem. Najczęściej jada się je, maczając   woń kiepskiej jakości wina. Dziś jednak tapasy są o wiele
                                 w gęstej, kremowej czekoladzie. Churrerie można   bardziej urozmaicone. Mogą to być oliwki, migdały, pa-
                                znaleźć w każdym mieście, niektóre pracują od świ-  pryczki smażone w gorącym oleju, kawałki tortilli, klopsiki
                               tu, serwując churros Hiszpanom spieszącym się do   na wykałaczkach, albo inne specjały serwowane w małych
                            pracy. Inne otwierają się tylko na kilka godzin. Churros   glinianych naczyniach. Do wyboru, do koloru! Najważniej-
                   najlepsze są bowiem świeże. W domu ciężko je przygotować, po-  sze, żeby cieszyć się ich smakiem w dobrym towarzystwie!
                   trzebna jest specjalna maszynka, która odpowiednio wyciska ciasto.


                              TURRÓN
                                                                                          MAGDALENAS
                                Bożonarodzeniowy specjał. Turrony występują
                                 w wielu odmianach, które różnią się smakiem               Jedna z legend głosi, że pewna Magdalena
                                 i konsystencją. Bywają twarde, z orzechami lub            takimi ciasteczkami częstowała pielgrzymów
                                 migdałami, bądź miękkie, nieco przypominające             udających się do grobu św. Jakuba w Santia-
                                 w smaku marcepan, są też odmiany kruche, koja-           go de Compostela. Z czasem utraciły kształt
                               rzące się z chałwą. Zawsze bardzo słodkie. Trudno         muszli i dziś najczęściej przygotowuje się jako
                            przygotować je w domu, najlepiej przywieźć z Hiszpanii    babeczki, ale smak pozostał bez zmian. Są lekkie,
                   spory zapas!                                             kruche i Hiszpanie często się nimi zajadają na śniadanie.


                               POLVORONES                                                ENSAIMADAS
                                 Jeszcze jeden świąteczny smakołyk. Polvorones             Specjał z Majorki. Poskręcane jak muszla śli-
                                 to migdałowe ciasteczka z dodatkiem cynamonu              maka drożdżówki, posypane cukrem pudrem,
                                 i kardamonu, które przygotowuje się na smalcu.            świetnie smakują do porannej kawy. Stare
                                 Dzięki temu są niezwykle kruche, a w ustach się           przysłowie mówi, że te ciastka istniały zanim
                                wręcz rozpływają. Nie bez powodu nazywane są             pojawiła się na świecie mąka.
                             w Hiszpanii „sypkimi ciastkami”!

                              5   rzeczy, które każdy                       WĘDLINY




                                    Hiszpan ma w lodówce                    Chorizo, jamón iberico, salchichón i lomo to najbardziej typowe
                                                                            i najczęściej spotykane w całym kraju specjały. Wyraziste w smaku,
                                                                            wytwarzane tradycyjnymi metodami, to obowiązkowe produkty
                                                                            nie tylko w hiszpańskiej lodówce, ale też w bagażu turysty!

                                                                            MLEKO
                                                                            Do kawy, kakao i deserów. Mleko, a do tego jajka, cukier i flan,
                                                                            jeden z typowych i topowych hiszpańskich deserów jest gotowy!
                                                                            Mleko jest też bazą crema catalana, innego – przypominającego
                                                                            budyń – deseru w Hiszpanii.

                                                                            JAJKA
                                                                            Z nich można wyczarować wiele specjałów. Jeden z kluczowych skład-
                                                                            ników hiszpańskiej tortilla de patatas. Przydają się też do przygoto-
                                                                            wania wielu tapas. Czasami wystarczy podsmażyć na patelni ziemnia-
                                                                            ki z jajkami oraz chorizo i nic więcej do szczęścia nie trzeba.
                     ŚWIEŻE OWOCE I WARZYWA
                     Koniecznie pomidory, bakłażan, cukinia, pomarańcze i cytryny.   ESTRELLA GALICIA
                     Dostępne przez cały rok, w każdym warzywniaku, mają świetny   Zimne, hiszpańskie piwo. Może być upchnięte gdzieś na szarym
                     smak, bo nie muszą rosnąć w sztucznym świetle lamp szklarni.   końcu lodówki, za stertą innych produktów, ale na pewno zawsze
                     To dobra baza dla wielu potraw!                        się tam chłodzi.



                                                                                                   MARZEC-KWIECIEŃ 2018   |  EDEN |   73




          68-77_hiszpania_kuchnia.indd   73                                                                                      2018-04-02   18:17:02
   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78