Page 73 - Eden_3_4_2018
P. 73
SZ
SZTUKATUKA POSMAKUJ ŚWIATAOSMAKUJ ŚWIATA
P
ŻYCIAYCIA
Ż
słodkości, których trzeba spróbować • Hiszpańskie przekąski serwowane w barach określane jako
TAPA CZYLI PRZYKRYWKA
w Hiszpanii tapas to jeden z symboli hiszpańskiej kuchni. Wymyślono
je jako przekąski do wina, piwa lub cydru. Pierwsza wer-
CHURROS Z CZEKOLADĄ sja głosi, że przykrywano nimi kieliszki, żeby nie wpadały
do alkoholu owady. Druga, że zapach jedzenia miał ukryć
Ptysiowe ciastka smażone w głębokim oleju,
obsypane cukrem. Najczęściej jada się je, maczając woń kiepskiej jakości wina. Dziś jednak tapasy są o wiele
w gęstej, kremowej czekoladzie. Churrerie można bardziej urozmaicone. Mogą to być oliwki, migdały, pa-
znaleźć w każdym mieście, niektóre pracują od świ- pryczki smażone w gorącym oleju, kawałki tortilli, klopsiki
tu, serwując churros Hiszpanom spieszącym się do na wykałaczkach, albo inne specjały serwowane w małych
pracy. Inne otwierają się tylko na kilka godzin. Churros glinianych naczyniach. Do wyboru, do koloru! Najważniej-
najlepsze są bowiem świeże. W domu ciężko je przygotować, po- sze, żeby cieszyć się ich smakiem w dobrym towarzystwie!
trzebna jest specjalna maszynka, która odpowiednio wyciska ciasto.
TURRÓN
MAGDALENAS
Bożonarodzeniowy specjał. Turrony występują
w wielu odmianach, które różnią się smakiem Jedna z legend głosi, że pewna Magdalena
i konsystencją. Bywają twarde, z orzechami lub takimi ciasteczkami częstowała pielgrzymów
migdałami, bądź miękkie, nieco przypominające udających się do grobu św. Jakuba w Santia-
w smaku marcepan, są też odmiany kruche, koja- go de Compostela. Z czasem utraciły kształt
rzące się z chałwą. Zawsze bardzo słodkie. Trudno muszli i dziś najczęściej przygotowuje się jako
przygotować je w domu, najlepiej przywieźć z Hiszpanii babeczki, ale smak pozostał bez zmian. Są lekkie,
spory zapas! kruche i Hiszpanie często się nimi zajadają na śniadanie.
POLVORONES ENSAIMADAS
Jeszcze jeden świąteczny smakołyk. Polvorones Specjał z Majorki. Poskręcane jak muszla śli-
to migdałowe ciasteczka z dodatkiem cynamonu maka drożdżówki, posypane cukrem pudrem,
i kardamonu, które przygotowuje się na smalcu. świetnie smakują do porannej kawy. Stare
Dzięki temu są niezwykle kruche, a w ustach się przysłowie mówi, że te ciastka istniały zanim
wręcz rozpływają. Nie bez powodu nazywane są pojawiła się na świecie mąka.
w Hiszpanii „sypkimi ciastkami”!
5 rzeczy, które każdy WĘDLINY
Hiszpan ma w lodówce Chorizo, jamón iberico, salchichón i lomo to najbardziej typowe
i najczęściej spotykane w całym kraju specjały. Wyraziste w smaku,
wytwarzane tradycyjnymi metodami, to obowiązkowe produkty
nie tylko w hiszpańskiej lodówce, ale też w bagażu turysty!
MLEKO
Do kawy, kakao i deserów. Mleko, a do tego jajka, cukier i flan,
jeden z typowych i topowych hiszpańskich deserów jest gotowy!
Mleko jest też bazą crema catalana, innego – przypominającego
budyń – deseru w Hiszpanii.
JAJKA
Z nich można wyczarować wiele specjałów. Jeden z kluczowych skład-
ników hiszpańskiej tortilla de patatas. Przydają się też do przygoto-
wania wielu tapas. Czasami wystarczy podsmażyć na patelni ziemnia-
ki z jajkami oraz chorizo i nic więcej do szczęścia nie trzeba.
ŚWIEŻE OWOCE I WARZYWA
Koniecznie pomidory, bakłażan, cukinia, pomarańcze i cytryny. ESTRELLA GALICIA
Dostępne przez cały rok, w każdym warzywniaku, mają świetny Zimne, hiszpańskie piwo. Może być upchnięte gdzieś na szarym
smak, bo nie muszą rosnąć w sztucznym świetle lamp szklarni. końcu lodówki, za stertą innych produktów, ale na pewno zawsze
To dobra baza dla wielu potraw! się tam chłodzi.
MARZEC-KWIECIEŃ 2018 | EDEN | 73
68-77_hiszpania_kuchnia.indd 73 2018-04-02 18:17:02