Page 71 - Eden_3_4_2018
P. 71

SZTUKA                                                         POSMAKUJ ŚWIATA
 ŻYCIA



























































                   do noszenia ciepłych kurtek i kozaków, królują doskonałe chłodniki
                   – gazpacho z pomidorów i ajo blanco – z białych winogron i mleka
                   migdałowego z czosnkiem oraz fritos, czyli smażone w głębokim
                   tłuszczu smakołyki, na przykład krążki kalmarów, miniośmiorniczki   Josep Pla, hiszpański pisarz, zasłynął
                   albo frytki z cukinii. Środkowa Hiszpania, gdzie zimą temperatury   powiedzeniem „kuchnia kraju, to
                   spadają poniżej zera, słynie z kolei z sycących dań. W Kastylii – La
                   Manchy będzie to cordero asado, czyli pieczona jagnięcina lub gazpa-  jego pejzaż umieszczony w garnku”.
                   cho manchego, gulaszowe danie przyrządzane z dziczyzny. Deszczo-  W Hiszpanii garnki oddają krajobraz
                   wa i mglista Galicja słynie z ryb i owoców morza, a Walencja znana
                   jest na całym świecie z doskonałej paelli.                poszczególnych regionów.


                   ODKRYWANIE KRAJU PRZEZ SMAK
                   Prawdziwi wielbiciele hiszpańskiej gastronomii wiedzą, że jej
                   największy urok to nie tylko słynne na całym świecie i najbardziej   PRZYPALONA PAELLA – NAJLEPSZA!
                   typowe potrawy. Półwysep Iberyjski skrywa w sobie wiele tajemnic,   •   Paelli w ostatnim etapie przygotowania nie wolno mie-
                   które odkrywać można latami. Nieskończona liczba rozmaitych   szać, przez co na dnie lekko się przypala. Tak ma być!
                   tapas, kulinarne specjały każdego z kilkunastu regionów, smakołyki   Lekko chrupiący ryż z dna patelni jest najlepszy i dobry
                   z hiszpańskich wysp jak sobrasada z Majorki, czyli zmiksowana   hiszpański gospodarz nałoży trochę paelli z dna każdemu
                   masa do chorizo, która świetnie smakuje z kroplą płynnego miodu,
                   czy mojo verde z Wysp Kanaryjskich, świetny z małymi ziemniacz-  z biesiadników. Te przypalone resztki w Hiszpanii nazywa
                   kami gotowanymi w morskiej wodzie. Dajcie się porwać w kulinar-  się słowem socarrat. Warto spróbować!
                   ną podróż po Hiszpanii!

                                                                                                   MARZEC-KWIECIEŃ 2018   |  EDEN |   71




          68-77_hiszpania_kuchnia.indd   71                                                                                      2018-04-02   18:16:27
   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76