Page 71 - Eden_3_4_2018
P. 71
SZTUKA POSMAKUJ ŚWIATA
ŻYCIA
do noszenia ciepłych kurtek i kozaków, królują doskonałe chłodniki
– gazpacho z pomidorów i ajo blanco – z białych winogron i mleka
migdałowego z czosnkiem oraz fritos, czyli smażone w głębokim
tłuszczu smakołyki, na przykład krążki kalmarów, miniośmiorniczki Josep Pla, hiszpański pisarz, zasłynął
albo frytki z cukinii. Środkowa Hiszpania, gdzie zimą temperatury powiedzeniem „kuchnia kraju, to
spadają poniżej zera, słynie z kolei z sycących dań. W Kastylii – La
Manchy będzie to cordero asado, czyli pieczona jagnięcina lub gazpa- jego pejzaż umieszczony w garnku”.
cho manchego, gulaszowe danie przyrządzane z dziczyzny. Deszczo- W Hiszpanii garnki oddają krajobraz
wa i mglista Galicja słynie z ryb i owoców morza, a Walencja znana
jest na całym świecie z doskonałej paelli. poszczególnych regionów.
ODKRYWANIE KRAJU PRZEZ SMAK
Prawdziwi wielbiciele hiszpańskiej gastronomii wiedzą, że jej
największy urok to nie tylko słynne na całym świecie i najbardziej PRZYPALONA PAELLA – NAJLEPSZA!
typowe potrawy. Półwysep Iberyjski skrywa w sobie wiele tajemnic, • Paelli w ostatnim etapie przygotowania nie wolno mie-
które odkrywać można latami. Nieskończona liczba rozmaitych szać, przez co na dnie lekko się przypala. Tak ma być!
tapas, kulinarne specjały każdego z kilkunastu regionów, smakołyki Lekko chrupiący ryż z dna patelni jest najlepszy i dobry
z hiszpańskich wysp jak sobrasada z Majorki, czyli zmiksowana hiszpański gospodarz nałoży trochę paelli z dna każdemu
masa do chorizo, która świetnie smakuje z kroplą płynnego miodu,
czy mojo verde z Wysp Kanaryjskich, świetny z małymi ziemniacz- z biesiadników. Te przypalone resztki w Hiszpanii nazywa
kami gotowanymi w morskiej wodzie. Dajcie się porwać w kulinar- się słowem socarrat. Warto spróbować!
ną podróż po Hiszpanii!
MARZEC-KWIECIEŃ 2018 | EDEN | 71
68-77_hiszpania_kuchnia.indd 71 2018-04-02 18:16:27