Page 72 - Eden_3_4_2018
P. 72
SZTUKATUKA
SZ POSMAKUJ ŚWIATAOSMAKUJ ŚWIATA
P
Ż
ŻYCIAYCIA
najlepszych szefów kuchni
z Hiszpanii
FERRAN ADRIÁ JOAN ROCA
Mistrz nad mistrzami! Szef kuchni restauracji El Bulli, Szef kuchni restauracji El Celler de Can Roca
wielokrotnie uznawanej za najlepszą na świecie. Mówi w Gironie, kolejnej słynnej i wartej trzech gwiaz-
się o nim, że wynalazł kuchnię molekularną. Nieste- dek przewodnika Michelin. Prowadzi ją z braćmi:
ty, w 2011 roku Adria zamknął El Bulli i przekształcił Jordim, cukiernikiem, i Josepem, sommelierem.
w fundację zajmującą się badaniami kulinarnymi.
JUAN MARI ARZAK
Jeden z najbardziej uznanych szefów kuchni na świe-
ALBERT ADRIÁ
Młodszy brat Ferrana, który także pracował na sukces cie, którego wychwala się za rewolucję w baskijskiej
El Bulli. Zdobył tytuł najlepszego cukiernika na świe- kuchni. Jego restauracja w San Sebastián cieszy
cie (The World’s Best Pastry Chef) w 2015 roku. Dziś się trzema gwiazdkami Michelina. Dziś pracuje ze
prowadzi kilka świetnych restauracji w Barcelonie, swoją córką, którą wszystkiego nauczył i która ma
oczywiście wyróżnionych gwiazdkami Michelina. po nim przejąć restaurację.
SANGRIA TYLKO DLA TURYSTÓW
MARTIN BERASATEGUI • Lekkie, słodkie wino z owocami świetnie smakuje, ale… nie Hiszpa-
Szef kuchni i restaurator. Położona na obrzeżach
San Sebastian restauracja jego imienia od 2001 roku nom. Ci wolą tradycyjne czerwone wino! Jeśli chcesz pić jak miejsco-
cieszy się trzema gwiazdkami przewodnika Miche- wi, nie zamawiaj sangrii. Jak masz ochotę spróbować czegoś mniej
lin. Inne jego restauracje także mogą pochwalić się typowego, lepiej zamów czerwone wino wymieszane z fantą. Wydaje
gwiazdkami – nie ma w Hiszpanii restauratora, który się równie dziwaczne jak piwo z sokiem? Możliwe, ale smakuje świet-
miałby ich więcej! nie i wielu Hiszpanów chętnie po taki drink sięga!
Najpopularniejsze hiszpańskie obiady
TORTILLA DE PATATAS PULPO A LA GALLEGA
Sztandarowe hiszpańskie danie. Ziemniaki pokrojo- Ośmiornica po galicyjsku, słynne regionalne
ne w plasterki, jajko, cebula plus inne dodatki i już. danie z Galicji. Przepis jest niezwykle prosty,
Tortilla jest świetna od razu, na gorąco, ale po paru danie składa się z ośmiornicy, ziemniaków
godzinach i na zimno smakuje równie dobrze. i przypraw, ale do jego przygotowania wymaga-
ne jest świeże mięso ośmiornicy i wprawna ręka
kucharza, który wie jak je przygotować.
GAZPACHO
Chłodnik z pomidorów. Wyrazisty w smaku, dobrze
doprawiony, świetnie się sprawdza jako orzeźwiają- CALAMARES A LA ROMANA
ce danie w upalne dni, także w Polsce! Zupełnie nie Kalmary dobrze przygotowane nie są gumowate,
wymaga gotowania. a wręcz rozpływające się w ustach. A la romana,
czyli smażone w specjalnym cieście, najlepiej
smakują skropione sokiem ze świeżej cytryny
CROQUETAS i podawane z sosem alioli.
Nie mylić z polskimi krokietami! Te hiszpańskie
mają chrupiącą skórkę, która skrywa kremowe
wnętrze. Jego smak zależy od inwencji kucharza. COCIDO MADRILEÑO
Można trafić na croquetas z szynką, rybami, ziem- Tradycyjne danie madryckie. Jego bazą są mięsa
niakami. Często serwowane w barach tapas. i warzywa. Kluczowa jest ciecierzyca, a cała
reszta zależy od inwencji kucharza. Zwykle
PAELLA pozostałe składniki to kapusta, marchew,
Ryż smażony i gotowany z różnymi dodatkami: owo- ziemniaki, chorizo, mięso drobiowe i szynka
cami morza oraz mięsem. Każda hiszpańska rodzina serrano.
ma na nią swój własny przepis. Najsmaczniejsza paella
jest zawsze w Walencji. Uprawia się tam doskonały ryż
i wedle legend to właśnie tam narodziła się ta potrawa!
72 | EDEN | MARZEC-KWIECIEŃ 2018
68-77_hiszpania_kuchnia.indd 72 2018-04-02 18:16:46