Page 72 - Eden_3_4_2018
P. 72

SZTUKATUKA
                  SZ                                                                                                                                                                                 POSMAKUJ ŚWIATAOSMAKUJ ŚWIATA
                                                                                                                                                                                                     P
                   Ż
                   ŻYCIAYCIA

                                                              najlepszych szefów kuchni
                                                              z Hiszpanii



                             FERRAN ADRIÁ                                                JOAN ROCA
                              Mistrz nad mistrzami! Szef kuchni restauracji El Bulli,     Szef kuchni restauracji El Celler de Can Roca
                              wielokrotnie uznawanej za najlepszą na świecie. Mówi         w Gironie, kolejnej słynnej i wartej trzech gwiaz-
                              się o nim, że wynalazł kuchnię molekularną. Nieste-          dek przewodnika Michelin. Prowadzi ją z braćmi:
                              ty, w 2011 roku Adria zamknął El Bulli i przekształcił       Jordim, cukiernikiem, i Josepem, sommelierem.
                             w fundację zajmującą się badaniami kulinarnymi.
                                                                                         JUAN MARI ARZAK
                                                                                         Jeden z najbardziej uznanych szefów kuchni na świe-
                            ALBERT ADRIÁ
                              Młodszy brat Ferrana, który także pracował na sukces         cie, którego wychwala się za rewolucję w baskijskiej
                              El Bulli. Zdobył tytuł najlepszego cukiernika na świe-       kuchni. Jego restauracja w San Sebastián cieszy
                              cie (The World’s Best Pastry Chef) w 2015 roku. Dziś         się trzema gwiazdkami Michelina. Dziś pracuje ze
                              prowadzi kilka świetnych restauracji w Barcelonie,           swoją córką, którą wszystkiego nauczył i która ma
                             oczywiście wyróżnionych gwiazdkami Michelina.               po nim przejąć restaurację.


                                                                               SANGRIA TYLKO DLA TURYSTÓW
                            MARTIN BERASATEGUI                               •   Lekkie, słodkie wino z owocami świetnie smakuje, ale… nie Hiszpa-
                              Szef kuchni i restaurator. Położona na obrzeżach
                              San Sebastian restauracja jego imienia od 2001 roku   nom. Ci wolą tradycyjne czerwone wino! Jeśli chcesz pić jak miejsco-
                              cieszy się trzema gwiazdkami przewodnika Miche-  wi, nie zamawiaj sangrii. Jak masz ochotę spróbować czegoś mniej
                              lin. Inne jego restauracje także mogą pochwalić się   typowego, lepiej zamów czerwone wino wymieszane z fantą. Wydaje
                             gwiazdkami – nie ma w Hiszpanii restauratora, który   się równie dziwaczne jak piwo z sokiem? Możliwe, ale smakuje świet-
                            miałby ich więcej!                                 nie i wielu Hiszpanów chętnie po taki drink sięga!


                                                  Najpopularniejsze hiszpańskie obiady





                              TORTILLA DE PATATAS                                         PULPO A LA GALLEGA
                                Sztandarowe hiszpańskie danie. Ziemniaki pokrojo-          Ośmiornica po galicyjsku, słynne regionalne
                                 ne w plasterki, jajko, cebula plus inne dodatki i już.     danie z Galicji. Przepis jest niezwykle prosty,
                                 Tortilla jest świetna od razu, na gorąco, ale po paru      danie składa się z ośmiornicy, ziemniaków
                                 godzinach i na zimno smakuje równie dobrze.                i przypraw, ale do jego przygotowania wymaga-
                                                                                           ne jest świeże mięso ośmiornicy i wprawna ręka
                                                                                          kucharza, który wie jak je przygotować.
                              GAZPACHO
                                Chłodnik z pomidorów. Wyrazisty w smaku, dobrze
                                doprawiony, świetnie się sprawdza jako orzeźwiają-       CALAMARES A LA ROMANA
                                 ce danie w upalne dni, także w Polsce! Zupełnie nie       Kalmary dobrze przygotowane nie są gumowate,
                                 wymaga gotowania.                                          a wręcz rozpływające się w ustach. A la romana,
                                                                                            czyli smażone w specjalnym cieście, najlepiej
                                                                                            smakują skropione sokiem ze świeżej cytryny
                               CROQUETAS                                                    i podawane z sosem alioli.
                                Nie mylić z polskimi krokietami! Te hiszpańskie
                                mają chrupiącą skórkę, która skrywa kremowe
                                 wnętrze. Jego smak zależy od inwencji kucharza.        COCIDO MADRILEÑO
                                 Można trafić na croquetas z szynką, rybami, ziem-        Tradycyjne danie madryckie. Jego bazą są mięsa
                                niakami. Często serwowane w barach tapas.                   i warzywa. Kluczowa jest ciecierzyca, a cała
                                                                                            reszta zależy od inwencji kucharza. Zwykle
                              PAELLA                                                        pozostałe składniki to kapusta, marchew,
                                Ryż smażony i gotowany z różnymi dodatkami: owo-            ziemniaki, chorizo, mięso drobiowe i szynka
                                 cami morza oraz mięsem. Każda hiszpańska rodzina          serrano.
                                 ma na nią swój własny przepis. Najsmaczniejsza paella
                                 jest zawsze w Walencji. Uprawia się tam doskonały ryż
                                i wedle legend to właśnie tam narodziła się ta potrawa!



                      72  |  EDEN |  MARZEC-KWIECIEŃ 2018




          68-77_hiszpania_kuchnia.indd   72                                                                                      2018-04-02   18:16:46
   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77