Page 76 - Eden_3_4_2018
P. 76
SZTUKA POSMAKUJ ŚWIATA
ŻYCIA
TORTILLA DE PATATAS GAZPACHO
Składniki: oliwa Składniki: 1 zielona papryka
1/2 kg ziemniaków 6 jajek 300 g czerstwego chleba 1 ogórek
sól oliwa extra vergine 2 ząbki czosnku
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o szerokości 2-3 mm. 8 bardzo dojrzałych pomi- 2 łyżki octu
Oprószyć solą. Smażyć na rozgrzanej patelni wypełnionej dorów sol
oliwą. Kiedy zrobią się miękkie, zlać oliwę. Jajka rozbić Chleb namoczyć w wodzie z odrobiną oliwy i soli. Pieczywo
i posolić, wrzucić do nich ziemniaki i wymieszać. Na patelni odcisnąć i zmiksować z pokrojonymi pomidorami (można
ponownie rozgrzać oliwę, tym razem nieco. Wyłożyć je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki), papryką (można
ziemniaki wymieszane z jajkami. Ułożyć ziemniaki w miarę ją wcześniej opalić nad gazem i obrać ze skórki), ogórkiem
równo i płasko. Kiedy się zezłocą, przełożyć tortillę na i czosnkiem. Dodać pół szklanki oliwy, ocet, odrobinę zimnej
drugą stroną, można sobie pomóc drugą patelnią lub wody i wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać bardzo
talerzem. Tortillę zezłoconą z obu stron podawać od razu. zimne w szklankach. Można dodać do gazpacho pokrojone
w kostkę warzywa: ogórek, pomidora, paprykę lub cebulę.
CROQUETAS Z SZYNKĄ
Składniki: 100 g jamón serrano lub
oliwa innej podobnej szynki
4 łyżki masła sól
3 łyżki mąki 2 jajka
1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki bułki tartej
W małym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i masło. Gdy
masło się rozpuści, dodać mąkę i za pomocą drewnianej
łyżki lub trzepaczki dobrze wymieszać. Podgrzewać, cały
czas mieszając, przez dwie minuty. Mąka powinna być
dobrze wymieszana. Dodać pół szklanki mleka i zwiększyć
temperaturę. Doprowadzić do wrzenia i dodać resztę mleka.
Gotować, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Gotować
jeszcze trochę, aż całość będzie dość gęsta, nawet około
10 minut, nie przestając mieszać. Dodać posiekaną szynkę
i doprawić lekko solą, wymieszać. Gotować razem minutę.
Studzić przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą
noc. Jajka rozbić w misce i lekko rozbełtać. Bułkę tartą
wyłożyć na płaski talerz. Masę z szynką formować
za pomocą dwóch łyżek na kształt krokietów wielkości
orzecha włoskiego. Obtoczyć każdego w bułce tartej,
następnie w jajku i ponownie w bułce tartej. Krokiety
ułożyć na talerzu i chłodzić przez 30 minut w lodówce.
Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony przez około 2
minuty. Podawać na gorąco.
76 | EDEN | MARZEC-KWIECIEŃ 2018
68-77_hiszpania_kuchnia.indd 76 2018-04-02 18:17:35