Page 76 - Eden_3_4_2018
P. 76

SZTUKA                                                                                                                                                                             POSMAKUJ ŚWIATA
                   ŻYCIA





















                    TORTILLA DE PATATAS                                       GAZPACHO
                    Składniki:               oliwa                            Składniki:                1 zielona papryka
                    1/2 kg ziemniaków        6 jajek                          300 g czerstwego chleba   1 ogórek
                    sól                                                       oliwa extra vergine       2 ząbki czosnku
                    Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o szerokości 2-3 mm.   8 bardzo dojrzałych pomi-  2 łyżki octu
                    Oprószyć solą. Smażyć na rozgrzanej patelni wypełnionej   dorów                     sol
                    oliwą. Kiedy zrobią się miękkie, zlać oliwę. Jajka rozbić   Chleb namoczyć w wodzie z odrobiną oliwy i soli. Pieczywo
                    i posolić, wrzucić do nich ziemniaki i wymieszać. Na patelni   odcisnąć i zmiksować z pokrojonymi pomidorami (można
                    ponownie rozgrzać oliwę, tym razem nieco. Wyłożyć         je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki), papryką (można
                    ziemniaki wymieszane z jajkami. Ułożyć ziemniaki w miarę   ją wcześniej opalić nad gazem i obrać ze skórki), ogórkiem
                    równo i płasko. Kiedy się zezłocą, przełożyć tortillę na   i czosnkiem. Dodać pół szklanki oliwy, ocet, odrobinę zimnej
                    drugą stroną, można sobie pomóc drugą patelnią lub        wody i wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać bardzo
                    talerzem. Tortillę zezłoconą z obu stron podawać od razu.  zimne w szklankach. Można dodać do gazpacho pokrojone
                                                                              w kostkę warzywa: ogórek, pomidora, paprykę lub cebulę.






                       CROQUETAS Z SZYNKĄ
                       Składniki:                100 g jamón serrano lub
                       oliwa                     innej podobnej szynki
                       4 łyżki masła             sól
                       3 łyżki mąki              2 jajka
                       1 1/2 szklanki mleka      2 łyżki bułki tartej
                       W małym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i masło. Gdy
                       masło się rozpuści, dodać mąkę i za pomocą drewnianej
                       łyżki lub trzepaczki dobrze wymieszać. Podgrzewać, cały
                       czas mieszając, przez dwie minuty. Mąka powinna być
                       dobrze wymieszana. Dodać pół szklanki mleka i zwiększyć
                       temperaturę. Doprowadzić do wrzenia i dodać resztę mleka.
                       Gotować, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Gotować
                       jeszcze trochę, aż całość będzie dość gęsta, nawet około
                       10 minut, nie przestając mieszać. Dodać posiekaną szynkę
                       i doprawić lekko solą, wymieszać. Gotować razem minutę.
                       Studzić przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą
                       noc. Jajka rozbić w misce i lekko rozbełtać. Bułkę tartą
                       wyłożyć na płaski talerz. Masę z szynką formować
                       za pomocą dwóch łyżek na kształt krokietów wielkości
                       orzecha włoskiego. Obtoczyć każdego w bułce tartej,
                       następnie w jajku i ponownie w bułce tartej. Krokiety
                       ułożyć na talerzu i chłodzić przez 30 minut w lodówce.
                       Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony przez około 2
                       minuty. Podawać na gorąco.




                     76  |  EDEN |  MARZEC-KWIECIEŃ 2018




          68-77_hiszpania_kuchnia.indd   76                                                                                      2018-04-02   18:17:35
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81