Page 60 - Eden_czerwiec_lipiec_2017
P. 60
APETYT
NA ZDROWIE
Herbaty na specjalną okazję
KWIAT MIŁOŚCI
Wyborny smak, aromat i widok w jednym. Herbaty kwitnące zaspokajają wszystkie zmysły, a do tego
są zdrowe. Nazywa się je herbatami artystycznymi lub herbatami miłości.
TEKST: MONIKA POLASIK
a pierwszy rzut oka (czyli przed zaparzeniem) sekrety i prezentując urocze widowisko, którego sceną staje się
niepozorne kulki nie robią wielkiego wrażenia. nasza filiżanka lub dzbanek. Ważne, żeby do parzenia używać
Ani nie są zbyt ładne, ani zbyt duże – za to spore szklanego, przezroczystego naczynia. Herbatę tą można parzyć
wrażenie robi ich cena, a płaci się za każdą kulkę. kilka razy, choć wizualnie ten pierwszy raz jest najciekawszy.
NDlatego nie zwracamy na nie większej uwagi.
A szkoda, bo to prawdziwie artystyczne herbaty, doskonałe na HERBATY ARTYSTYCZNE
elegancki prezent czy na specjalne okazje. Powinny też znaj- Nazwa herbata artystyczna lub herbata kwitnąca wzięła się od
dować się w menu każdego hotelu, który organizuje śluby czy efektownego parzenia oraz samego sposobu wykonania owych kul.
ma w ofercie weekendy dla dwojga z romantyczną kolacją przy Herbata, najczęściej biała lub zielona, jest ręcznie układana, kom-
świecach. Z małego zwika herbaty na oczach widzów powstaje ponowana z kwiatowymi dodatkami, a następnie zwijana w formie
coś prawdziwie pięknego. kuli. Kula ta podczas parzenia rozwija się – mówi się, że kwitnie, bo
Herbaty kwitnące to liście białej lub zielonej herbaty misternie przypomina kształtem rozwijający się, wielokolorowy kwiat.
splecione w fantazyjny kształt lub po prostu w kulkę. Po zalaniu Ważną rolę w produkcji tych herbat odgrywają rzemieślnicy-
wodą herbaciany pąk otwiera się, odsłaniając przed nami swoje -artyści, którzy ręcznie układają kompozycje herbaciano-kwiato-
we. Najmłodsze listki herbaty po zbiorze podlegają selekcji pod
względem kształtu i wielkości, układane są z kwiatami, na koniec
zwinięta kompozycja poddawana jest suszeniu. Wśród kwiatów
używanych do tych kompozycji jest aromatyczny jaśmin, ama-
rantus, osmantus, lilia, nagietek, złocień, hibiskus czy goździk.
Zaopatrując się w taką herbatę, warto postawić na jakość, gdyż
tylko ona gwarantuje doznania zarówno wizualne, jak też smako-
we i zapachowe. Producenci produktów słabszej jakości skupiają
się jedynie na doznaniach wizualnych, przez co sam napój nie
specjalnie nadaje się po zakwitnięciu do picia. n
60 | EDEN | CZERWIEC-LIPIEC 2017
60-61_Herbata_2str.indd 60 2017-06-14 17:20:10