Kuchnię bliskowschodnią można lubić lub nie. Należę do tych drugich – nie przepadam za nią.
Jednak „Persiana”, książka z przepisami inspirowanymi kuchnią Bliskiego Wschodu, jest pozycją tak wysmakowaną, że skłoniła mnie do podjęcia jeszcze jednej próby polubienia tej wonnej i egzotycznej kuchni. Książka zawiera sto przepisów na nowoczesne i łatwe w przygotowaniu wersje tradycyjnych potraw z południowych i wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego. Posiada piękne zdjęcia, przejrzystą formę, jest przystępna nawet dla nie znających tematu i wypełniona smakowitymi przepisami. Nic dziwnego, że książkę okrzyknięto biblią bliskowschodniej kuchni. Sabrina Ghayour, szef kuchni, autorka poczytnych książek kucharskich, nauczycielka gotowania i uczestniczka wielu programów telewizyjnych, jest obecnie jedną z najbardziej znanych popularyzatorek kuchni bliskowschodniej. (KS)
„Persiana” Sabrina Ghayour, Wydawnictwo Insignis