Twoja grupa krwi to B i najchętniej zjadasz mięso w każdej postaci? Nic dziwnego! Ale uwaga! Dla osób z grupą krwi AB czerwone mięso jest niewskazane. Z kolei dla osób z grupą O – wręcz polecane. Masz grupę A? Najlepiej zamień mięso na soję. Masz ochotę zapytać „co ma piernik do wiatraka”? Podobno całkiem sporo! Jeśli męczą cię problemy ze zdrowiem lub ze zrzuceniem kilogramów, twoja krew powie ci, co jeść.
W tym roku mija 21 lat od premiery książki “Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” doktora Petera D’adamo, która wprowadziła sporą żywieniową rewolucję nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale i na całym świecie. Autor jest lekarzem medycyny naturalnej i naukowcem. Bazując na badaniach swojego ojca, Jamesa, oraz własnych testach klinicznych, udowodnił, że istnieje ścisły związek między dietą, grupą krwi a zdrowiem. Jak to możliwe i jak to działa?
KREW POD LUPĄ
Dziś trudno sobie wyobrazić, że nie wiedzieliśmy o istnieniu grup krwi aż do 1901 roku. Odkrył je wówczas austriacki lekarz i patolog, Karl Landsteiner, za co przyznano mu nagrodę Nobla! Grupy krwi okazały się kluczem do wielu tajemnic ludzkiego organizmu. Zdaniem doktora Petera D’Adamo, odzwierciedlają nawyki żywieniowe oraz tryb życia naszych przodków, a od tego jaką mamy krew, zależy jakie substancje przyswajamy, a jakie nie. To wynika z zawartości w pożywieniu lektyn, białek wiążących węglowodany, które wchodzą w różne reakcje z antygenami różnych grup krwi. To dlatego D’Adamo poświęcił kilkadziesiąt lat na badania z pogranicza antropologii, historii medycyny i genetyki, z których wniosek był jeden: nie powinniśmy wszyscy jeść tego samego. Ojciec i syn sprawdzali, jakie są zależności między grupą krwi, dietą i stylem życia, a skłonnościami do chorób. Testowali różne produkty i badali, jaką reakcje wywołują u osób z różnymi.
GENEZA PROBLEMÓW
Lektyn jest wiele, jedną z nich jest np. gluten, i w większości przypadków nie są zagrożeniem dla człowieka. Prawie wszystkie wydalamy w trakcie trawienia i tylko kilka procent przechodzi do krwiobiegu. Wywołują tam podobne działanie do tego, które następuje kiedy do krwiobiegu zostanie wprowadzona inna grupa krwi. Np. osoba z grupą krwi A posiada przeciwciała przeciwne B i krew grupy B zostałaby u niej odrzucona. I tak, jak niektóre grupy krwi są rozpoznawane przez inne jako przyjazne, a pozostałe jako wrogie, tak pomiędzy krwią a lektynami różnego rodzaju zawartymi w produktach spożywczych zachodzi podobna reakcja. Jeśli człowiek zje coś, co nie jest zgodne z antygenem jego grupy krwi, nastąpi proces aglutynacji, który zaburza metabolizm. Dlatego dieta bogata w produkty nieodpowiednie dla danej grupy krwi może powodować nie tylko nadwagę, ale też szereg innych problemów ze zdrowiem, jak podrażnienie śluzówki żołądka i jelit, zwolnioną przemianę materii, marskość wątroby i nieprawidłowe funkcjonowanie nerek. To wszystko jest częścią dziedzictwa genetycznego człowieka.HISTORIA ZAMKNIĘTA W KRWIOBIEGU
Pokaż mi swoją krew, a powiem ci kim jesteś – mógłby powiedzieć doktor D’Adamo. Jego zdaniem najstarsza grupa krwi to 0. Miała powstać ok. 30 tys. lat temu. Ludzi z tą grupą nazywa łowcami i poleca im dietę z dużą zawartością białek i pozbawioną glutenu. Grupa krwi A to grupa rolników. D’Adamo ocenia jej wiek na 20 tys. lat i sugeruje, że powstała wtedy, kiedy rozwinęło się rolnictwo. Jego zdaniem osoby z tą grupą powinny mieć dietę zbliżoną do wegetariańskiej – z dużą ilością warzyw i praktycznie bez czerwonego mięsa. Posiadaczom grupy krwi B D’Adamo przypisuje miano nomadów lub koczowników. Początek tej grupy miał mieć miejsce ok.10 tys. lat temu. Jej posiadacze mieli silny system immunologiczny i system trawienny, który radził sobie praktycznie ze wszystkim. To jedyna grupa krwi, która pozwala na odżywianie się produktami mlecznymi. Najmłodsza według D’Adamo i najbardziej przystosowana do czasów współczesnych jest grupa AB, tak zwana enigma, która mogła powstać dopiero tysiąc lat temu. Zalecenia dla tej grupy to zróżnicowana dieta uwzględniająca produkty dozwolone grupom A i B i redukująca te, które są im zabronione.ZMIANA ŻYWIENIA TO NIE WSZYSTKO
W diecie zgodnej z grupą krwi nie chodzi tylko o zrzucenie kilogramów, ale o zmianę podejścia do życia. Grupa krwi powinna determinować nie tylko sposób odżywiania. Zdaniem zwolenników diety doktora D’Alamo, równie ważne jest także stosowanie odpowiedniego rodzaju ćwiczeń przy wysiłku fizycznym czy adekwatne do grupy krwi… postępowanie w przypadku silnego stresu. Grupa krwi jest jak mapa, która daje wytyczne w wielu dziedzinach i pozwala dopasować styl życia do twojego profilu biologicznego. I tak na osoby z grupą krwi 0 najlepiej działają intensywne ćwiczenia fizyczne, np. aerobik, sztuki walki, sporty kontaktowe i bieganie. Dla grupy krwi A lepsze są ćwiczenia uspokajające, jak joga i tai chi. Grupa B najlepiej jeśli wybiera piesze wycieczki, jazdę na rowerze, tenis i pływanie. A dla osób z grupą AB najlepsza będzie kombinacja ćwiczeń polecanych osobom z grupami A i B.
PO CO I DLACZEGO?
D’Adamo twierdzi, że większość jego pacjentów doświadcza wielu pozytywnych zmian już po dwóch tygodniach od zmiany stylu życia: mają więcej energii, chudną, przestają mieć problemy z trawieniem i ustępują stany przewlekłe takie jak astma, bóle głowy i zgaga. Brzmi dobrze? Dlatego choć nie znaleziono dotychczas naukowych dowodów na skuteczność tej diety, ona wciąż cieszy się ogromnym powodzeniem na całym świecie. Doktor D’Adamo nikogo nie namawia na zmianę diety, ale radzi… po prostu spróbować. Najpierw najlepiej zacząć od rozmowy z lekarzem i sprawdzenia grupy krwi, jeśli jeszcze jej nie znasz. Potem możesz spróbować diety dla swojej grupy krwi przez co najmniej dwa tygodnie. Kto wie? Może okaże się, że ten sposób żywienia przyniesie u ciebie świetne rezultaty? Spróbować nie zaszkodzi!
CZAS NA ZMIANY?
Chcesz spróbować diety zgodnej ze swoją grupą krwi? Świetnie! Pamiętaj tylko, że zmiana sposobu odżywiania nie powinna być gwałtowna, a wprowadzana stopniowo. Zacznij od wykreślenia z jadłospisu tych produktów, które są zakazane, a potem zacznij wprowadzanie nowych elementów do menu.
GRUPA "0"Tak: ryby, owoce morza, sól jodowana, banany, czerwone mięso, kapusta włoska, szpinak, brokuły, papryka czerwona, oliwa
Nie: pszenica w każdej postaci, kukurydza, mleko i nabiał, rośliny strączkowe, ziemniaki, kalafior, pestki słonecznika, piwo.
GRUPA "A"
Tak: oliwa, olej lniany, soja, brokuły, czosnek, marchew, szpinak, ananasy, śliwki, wiśnie, orzeszki ziemne,
Nie: mięso, nabiał, pszenica, ryby, krewetki, papryka, piwo, napoje gazowane, pomidory, mango, papaja, pomarańcze, banany, ocet, ketchup
GRUPA"B"Tak: mięso jagnięce i baranie, ryby, jaja i niskotłuszczowe produkty mleczne, zielone warzywa, herbata z lukrecji, oliwa, ananas, czerwony grejpfrut
Nie: kurczak, kukurydza, pomidory, żyto, pszenica, skorupiaki, oliwki, pomidory, gryka, pszenica, rośliny strączkowe, orzeszki ziemne, ziarno sezamu
GRUPA"AB"Tak: jagnięcina, baranina, królik, indyk, tofu, ryby i owoce morza, produkty mleczne, zielone warzywa, ananas, wodorosty, soczewica, kiwi
Nie: czerwone mięso, kurczak, mięsa z konserwantami, flądra, sola, nasiona i pestki, pomarańcze, kawa, fasola, kukurydza, gryka, pszenica, napoje gazowane