Wierzę w afrodyzjaki i w to, że niektóre produkty i przyprawy mają działanie zwiększające nasze zachcianki seksualne. Należą do nich krewetki.
„Przez żołądek do serca” – to znane od wieków powiedzenie ma szczególne znaczenie. Kino, teatr, spacer, a na zakończenie… romantyczna kolacja, bo cóż innego tak doskonale pobudzi nasze zmysły, jak nie przepyszne jedzenie i wspaniałe trunki? Trudno powiedzieć, co najbardziej działa na zmysły – same składniki, ich skład, wygląd, smak czy sposób podania? Śmiem twierdzić, że wszystko, także atmosfera składa się na efekt końcowy...
Co ciekawe, lista afrodyzjaków i potraw uznawanych za zmysłowe ciągle się powiększa. Odkrywamy nowe przyprawy, zioła, warzywa i owoce. Poznajemy coraz ciekawsze i smaczniejsze ryby. Niezmiennie od lat w zmysłowej roli sprawdzają się owoce morza, m.in. krewetki.
KREWETKI KRÓLEWSKIE Z PATELNI Z POMIDORAMI I ZIOŁAMI
_____________________
Składniki dla 4 osób: • 600 g krewetek Black Tiger 16/20 • 2 cebule szalotki • Miąższ z 4 pomidorów • Kilka listków świeżej bazylii • 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku • sok z 1 cytryny • 1 szklanki białego wina • 2 łyżki masła ziołowego • 1 posiekana czuszka • 1/4 szklanki oliwy z oliwek • sól, chili pieprz cayenne Prymat
Przygotowanie: posiekaną szalotkę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać umyte i oczyszczone krewetki, smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, czuszkę, sok z cytryny, białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe i świeżą bazylię. Doprawić do smaku solą i chili pieprz cayenne. Podawać z ryżem lub ciepłą białą bagietką.
Robert Sowa
Mistrz Kulinarny, szef kuchni w autorskiej restauracji Sowa [&] Przyjaciele w Warszawie, znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych. Autor książek kulinarnych m.in. „Życie kocha jeść”, „W poszukiwaniu smaku doskonałego", ”Esencja smaku”.