Page 66 - Eden_czerwiec_lipiec_2017
P. 66
Skarby z mórz i oceanów są dziś dostępne łatwiej niż kiedykolwiek.
Ośmiornica świeżo wyłowiona przez portugalskiego rybaka w czasie 24 godzin trafia
na polski talerz. Można też zjeść żywą ostrygę wyłowioną z ostrygarium
w restauracji w Warszawie. A doskonałe mrożone krewetki są dostępne
w każdym polskim dyskoncie. Nic, tylko brać i delektować się smakiem
najlepszych owoców morza!
TEKST: OLGA MISIAK
ebrane w jaskini morskiej w Pinnacle Point w RPA które także są jadalne. Mieszkańcy krajów położonych nad du-
w czasie wykopalisk materiały dowodzą, że owo- żymi akwenami słonowodnymi opanowali do perfekcji sztukę
ce morza zbierano, przetwarzano i zjadano ze przygotowywania dań z podwodnych zwierząt. Co ciekawe,
smakiem już w epoce kamienia łupanego, jakieś w znakomitej większości najlepsze receptury są podobne:
Z 165 tys. lat temu. Podwodne przysmaki przez lata nie zawierają wielu składników, ani nie wymagają skompliko-
cieszyły się dużym powodzeniem zwłaszcza tam, gdzie był wanych procedur kulinarnych. Kiedy produkt jest wysokiej
łatwy dostęp do morza lub oceanu. Wraz z rozwojem ekspor- jakości, do jego przyrządzenia naprawdę nie potrzeba wiele.
tu i transportu skorupiaki i mięczaki stały się dostępne nawet Owoce morza świetne są smażone i grillowane, z niewielką
w miejscach położonych w głębi lądu. Niestety, nie wszyscy ilością przypraw i sokiem cytryny lub z prostymi sosami. Spe-
za nimi przepadają. Kraby, krewetki czy ośmiornice mają na cjalistami w przygotowaniu takich dań są mieszkańcy krajów
tyle nietypowy wygląd, że wiele osób boi się ich spróbować, położonych nad Morzem Śródziemnym, a także Australii, Indii
o samodzielnym gotowaniu nie wspominając. Warto jednak i krajów azjatyckich. My możemy im tylko pozazdrościć. Bałtyk
się przełamać! Przede wszystkim dlatego, że owoce morza są jest nie dość ciepły i słony, żebyśmy mogli się cieszyć takim
pyszne! Poza tym są też bardzo zdrowe, bogate w cenne dla dostatkiem jadalnej fauny.
organizmu człowieka składniki, a jak wieść gminna niesie,
działają też całkiem nieźle jako... afrodyzjaki. MROŻONE NIE ZNACZY GORSZE
Nie trzeba jednak jechać daleko, żeby spróbować morskich
SEKRET TKWI W PROSTOCIE specjałów. Dziś niemal na całym świecie można zajadać się
Owoce morza, które trafiają na nasze talerze to bezkręgowce owocami morza. Dostępne są nawet świeże, choć są dość
z dwóch grup. Przede wszystkim skorupiaki, czyli zwierzęta drogie ze względu na wysokie koszty transportu. Alternatywą
wyposażone w pancerz. Druga grupa to mięczaki, do której mogą być mrożonki. Ryby i owoce morza, najlepiej mrożo-
zaliczają się wszelkie gatunki małży z charakterystycznymi ne w postaci nieprzetworzonej metodą szokową od razu po
muszlami oraz głowonogi, których miękkie ciało, albo wspiera złowieniu, zachowują swoje walory smakowe i zdrowotne.
się na wewnętrznej muszli jak w przypadku sepii, na chityno- Świetne są mrożone krewetki, które po rozmrożeniu tracą
wej płytce jak u kałamarnicy, albo w ogóle nie mają muszli jak jedynie odrobinę wilgoci. Warto też sięgać po mrożoną ośmior-
ośmiornice. Do owoców morza zalicza się też kilka zwierząt nicę, która w takiej formie jest o wiele łatwiejsza w obróbce niż
spoza tych wspomnianych grup, np. jeżowce czy strzykwy, świeża. Najważniejsze to jak najszybciej zająć się obróbką i ni-
66 | EDEN | CZERWIEC-LIPIEC 2017
64-70_Owoce_Morza.indd 66 2017-06-13 18:00:28