Page 66 - Eden_czerwiec_lipiec_2017
P. 66

Skarby z mórz i oceanów są dziś dostępne łatwiej niż kiedykolwiek.
                             Ośmiornica świeżo wyłowiona przez portugalskiego rybaka w czasie 24 godzin trafia
                                    na polski talerz. Można też zjeść żywą ostrygę wyłowioną z ostrygarium
                                    w restauracji w Warszawie. A doskonałe mrożone krewetki są dostępne
                                     w każdym polskim dyskoncie. Nic, tylko brać i delektować się smakiem
                                                           najlepszych owoców morza!


                                                                    TEKST: OLGA MISIAK







                              ebrane w jaskini morskiej w Pinnacle Point w RPA   które także są jadalne. Mieszkańcy krajów położonych nad du-
                              w czasie wykopalisk materiały dowodzą, że owo-  żymi akwenami słonowodnymi opanowali do perfekcji sztukę
                              ce morza zbierano, przetwarzano i zjadano ze   przygotowywania dań z podwodnych zwierząt. Co ciekawe,
                              smakiem już w epoce kamienia łupanego, jakieś   w znakomitej większości najlepsze receptury są podobne:
                   Z 165 tys. lat temu. Podwodne przysmaki przez lata       nie zawierają wielu składników, ani nie wymagają skompliko-
                   cieszyły się dużym powodzeniem zwłaszcza tam, gdzie był   wanych procedur kulinarnych. Kiedy produkt jest wysokiej
                   łatwy dostęp do morza lub oceanu. Wraz z rozwojem ekspor-  jakości, do jego przyrządzenia naprawdę nie potrzeba wiele.
                   tu i transportu skorupiaki i mięczaki stały się dostępne nawet   Owoce morza świetne są smażone i grillowane, z niewielką
                   w miejscach położonych w głębi lądu. Niestety, nie wszyscy   ilością przypraw i sokiem cytryny lub z prostymi sosami. Spe-
                   za nimi przepadają. Kraby, krewetki czy ośmiornice mają na   cjalistami w przygotowaniu takich dań są mieszkańcy krajów
                   tyle nietypowy wygląd, że wiele osób boi się ich spróbować,   położonych nad Morzem Śródziemnym, a także Australii, Indii
                   o samodzielnym gotowaniu nie wspominając. Warto jednak   i krajów azjatyckich. My możemy im tylko pozazdrościć. Bałtyk
                   się przełamać! Przede wszystkim dlatego, że owoce morza są   jest nie dość ciepły i słony, żebyśmy mogli się cieszyć takim
                   pyszne! Poza tym są też bardzo zdrowe, bogate w cenne dla   dostatkiem jadalnej fauny.
                   organizmu człowieka składniki, a jak wieść gminna niesie,
                   działają też całkiem nieźle jako... afrodyzjaki.         MROŻONE NIE ZNACZY GORSZE
                                                                            Nie trzeba jednak jechać daleko, żeby spróbować morskich
                   SEKRET TKWI W PROSTOCIE                                  specjałów. Dziś niemal na całym świecie można zajadać się
                   Owoce morza, które trafiają na nasze talerze to bezkręgowce   owocami morza. Dostępne są nawet świeże, choć są dość
                   z dwóch grup. Przede wszystkim skorupiaki, czyli zwierzęta   drogie ze względu na wysokie koszty transportu. Alternatywą
                   wyposażone w pancerz. Druga grupa to mięczaki, do której   mogą być mrożonki. Ryby i owoce morza, najlepiej mrożo-
                   zaliczają się wszelkie gatunki małży z charakterystycznymi   ne w postaci nieprzetworzonej metodą szokową od razu po
                   muszlami oraz głowonogi, których miękkie ciało, albo wspiera   złowieniu, zachowują swoje walory smakowe i zdrowotne.
                   się na wewnętrznej muszli jak w przypadku sepii, na chityno-  Świetne są mrożone krewetki, które po rozmrożeniu tracą
                   wej płytce jak u kałamarnicy, albo w ogóle nie mają muszli jak   jedynie odrobinę wilgoci. Warto też sięgać po mrożoną ośmior-
                   ośmiornice. Do owoców morza zalicza się też kilka zwierząt   nicę, która w takiej formie jest o wiele łatwiejsza w obróbce niż
                   spoza tych wspomnianych grup, np. jeżowce czy strzykwy,   świeża. Najważniejsze to jak najszybciej zająć się obróbką i ni-

                     66  |  EDEN |  CZERWIEC-LIPIEC 2017



          64-70_Owoce_Morza.indd   66                                                                                            2017-06-13   18:00:28
   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71